Logo De Belofte

BEMMEL - Automobilisten moeten na deze zomer weer door kunnen rijden bij basisschool Donatushof in Bemmel. Dat wil het college van Lingewaard. Begin 2016 werden de straten rondom die school afgesloten voor auto's vanwege de veiligheid van de kinderen en omdat de buurt de drukte rondom de school zat was.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ouders die hun kinderen zo dicht mogelijk bij school wilden afzetten, blokkeerden namelijk de opritten van de buurt en zorgden voor onoverzichtelijke en onveilige situaties rondom de school. Reden voor de gemeente om de boel af te sluiten.

'Sociaal buitengesloten' door wegafsluiting

Maar nu klagen bewoners over de slechte bereikbaarheid. Familie, vrienden, leveranciers, thuiszorg en tafeltje dekje mogen tijdens de werkdagen tussen 08.00 uur en 16.00 uur het gesloten gebied ook niet betreden.

Het gevolg is dat bewoners zich sociaal buitengesloten voelen. Dit was aanleiding om de huidige situatie te evalueren

Ophef

Tijdens die evaluatie bleek dat het afsluiten van de wegen rondom de school niet goed is gedaan, zo schrijft wethouder Johan Sluiter. 'De buurt heeft destijds ingestemd met deze verkeersmaatregel, in de veronderstelling dat men niet hoeft te betalen voor een ontheffing. Volgens de legesverordening van de gemeente Lingewaard is dit onmogelijk.' Dat zorgde voor veel ophef.

Ook het feit dat de openbare parkeerplaatsen tijdens de afsluiting (op werkdagen tussen 08.00 en 16.00 uur ) niet gebruikt mochten worden, was volgens de bewoners en de school destijds niet goed gecommuniceerd en viel slecht.

'Papieren ontheffingen massaal gekopieerd'

Wethouder Sluiter schrijft wel dat er door het opheffen van de afsluiting een kans bestaat op nieuwe verkeersproblemen. Maar door de weginrichting tegelijk met de vervanging van het riool aan te passen, hoopt de gemeente nieuwe problemen te voorkomen.

Bovendien waren de ontheffingen niet goed geregeld, zo geeft wethouder Sluiter nu toe. Ontheffingen stonden niet op naam of kenteken. 'Deze papieren ontheffingen werden massaal gekopieerd. Daarnaast is door de gemeente toegezegd dat er alleen gehandhaafd zou worden op ouders van naar schoolgaande kinderen, terwijl de politie niet mag handhaven op een specifieke doelgroep.'

Na een aantal bijeenkomsten met alle betrokkenen is nu besloten om de hele gesloten verklaring op te heffen en de weginrichting rondom de school in combinatie met de geplande rioolvervanging begin 2020 aan te passen.

Deze zomer al nieuwe borden

De gemeente Lingewaard wil al tijdens de zomervakantie nieuwe borden plaatsen, omdat kinderen dan niet naar school hoeven en weggebruikers de mogelijkheid krijgen om aan de nieuwe situatie te wennen. Maar een en ander hangt wel af van eventuele bezwaren die nog kunnen komen tegen het voorgenomen besluit, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

De Flierenhofstraat die grenst aan de basisschool wordt versmald en voorzien van een rode kleur waarmee het een fietsstraat wordt waar auto's te gast zijn. En er komen extra paaltjes op het trottoir om parkeerproblemen te voorkomen.

zie ook: Straten rond basisschool Bemmel afgesloten voor auto's

 

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend