WIJCHEN - Lokale partijen in de regio Arnhem/Nijmegen maken zich zorgen over de plannen voor een energieneutraal Gelderland. De provincie moet in 2050 energieneutraal zijn en daarvoor worden steeds meer maatregelen genomen. De partijen zijn echter bang dat gemeentelijke en regionale plannen kunnen botsen en dat er te weinig draagvlak in de samenleving is.
door Thomas Overdijk
Kernachtig Wijchen stelde daarom schriftelijke vragen over de betekenis van de RES voor de regio Arnhem/Nijmegen. Met de vragen vertegenwoordigt de Wijchense partij ook lokale partijen uit Beuningen, Heumen, Druten en West Maas en Waal die kampten met dezelfde onduidelijkheden.
De RES, de Regionale Energie Strategie, beschrijft wat de zes regio’s van Gelderland uiteindelijk aan klimaatplannen leveren om ervoor te zorgen dat Gelderland in 2050 energieneutraal is
'Wij zijn niet tegen windmolens'
‘We zijn niet tegen windmolens en zonnepanelen, maar we willen met besluitvorming zo dicht mogelijk bij de burger blijven. We willen weten wat we dadelijk werkelijk moeten doen en wat de provincie ons nog kan opleggen’, legt Martijn Verharen van Kernachtig Wijchen uit.
De Wijchense wethouder Titus Burgers houdt zich bezig met de vraag: ‘Hoe gaan we de Regionale Energiestrategie lokaal vertalen?’ Hij legt uit dat de partijen zich geen zorgen hoeven te maken, maar dat hij wel heel goed begrijpt waar de zorgen vandaan komen.
Gelderland energieneutraal
Per regio worden gemeentelijke klimaatplannen verzameld om zo één grote regionale duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen. 'Er wordt niet vanuit de overheid gezegd wat we moeten doen, wij doen per gemeente een bod. Wij nemen de raad volledig mee in de besluitvorming; het wordt echt van onderaf bepaald. Alle plannen die nu al op tafel liggen, worden ook gewoon meegenomen', vertelt Burgers.
Uiteindelijk moeten alle gemeenten in de regio Arnhem/Nijmegen samen tot een compromis komen. En hoewel draagvlak van de raad én van de burgers bij die besluitvorming volgens wethouder Burgers erg belangrijk is, staat het doel om Gelderland in 2050 energieneutraal te krijgen altijd centraal. ‘De klimaatdoelstellingen moeten namelijk samen worden gerealiseerd. Als alle gemeenten in koor roepen dat het allemaal niet kan, dan hebben we ook een probleem’, besluit de wethouder.
Het laatste nieuws uit Wijchen
-
REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
-
WIJCHEN - De leden van het Wijchense CDA hebben Björn Derksen unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Net als in 2018 gaat Björn Derksen de kandidatenlijst aanvoeren van de één na grootste fractie in de Wijchense gemeenteraad.
-
WIJCHEN - Het Wijchense college blijft geen heil zien in het plaatsen van een carillon in de toren van Kasteel Wijchen, ondanks het feit dat de initiatiefnemers middels crowdfunding de kosten voor de plaatsing ervan bij elkaar hebben weten te krijgen. Dat laat men weten in reactie op een initiatiefvoorstel dat Kernachtig Wijchen, CDA en Wijchen Lokaal indienen over het nader onderzoeken van deze mogelijkheid. Wel is het college bereid om mee te denken over alternatieve opties.
-
WIJCHEN - Het Wijchense college is voornemens om de vrijliggende fietspaden langs de Leemweg tussen Wijchen en Alverna op te knappen, en dat plan voorziet in het kappen van ongeveer 25 bomen die te dicht op het fietspad staan. Om dat er sprake is van scheuren in de verharding, rafeling en wortelopdruk voldoet het fietspad niet meer aan de kwaliteitseisen en moet er worden ingegrepen. Daarbij wordt nu niet gekozen om de straat te herinrichten tot een fietsstraat.
-
WIJCHEN - De Wijchense raad is bereid medewerking te verlenen aan de realisatie van twee skatebanen in respectievelijk Bergharen en Alverna. Initiatiefnemers in die kernen hebben kenbaar gemaakt daar een skatebaan te willen realiseren. De raad roept het college nu om samen met de initiatiefnemers te bekijken of er met wederzijdse financiering van zowel de initiatiefnemers zelf als de gemeente mogelijkheden zijn hiervoor.
Overig verkiezingsnieuws
-
NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
-
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
-
ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.