Logo De Belofte

WAGENINGEN - Wageningers gaan dit jaar 75 euro meer betalen voor hun waterafrekening bij Vitens. Maar een groot deel van de inwoners krijgt het bedrag waarschijnlijk terug van de gemeente. Dat bleek maandagavond toen de politieke partijen met elkaar discussieerden over de compensatie voor de zogenoemde precariobelasting.

door Joukje Beiboer

Waterbedrijf Vitens betaalt sinds 2016 340.000 euro per jaar omdat het gebruikmaakt van kabels en waterleidingen die door gemeentegrond lopen. Het bedrijf besloot die zogenoemde precariobelasting door te berekenen aan de inwoners van Wageningen. Bij hen valt er straks dus een hogere rekening op de mat.

De gemeenteraad besloot in 2016 al dat mensen voor die hoge rekening gecompenseerd moeten worden uit een reservepot. Daar zit volgens de begroting eind dit jaar meer dan 2,5 miljoen euro in. Maar wie er geld krijgt? Daarover is nu discussie. 

Wie krijgt geld? 

Het gemeentebestuur stelde voor alleen 1100 mensen met een bijstandsinkomen te compenseren. Dat zou 310.000 euro gaan kosten. Maar de meeste partijen vinden dat niet genoeg. Ze willen dat veel meer mensen geld ontvangen. 

Wethouder Dennis Gudden (D66) legt uit waarom het volgens het gemeentebestuur niet nodig is alle Wageningers geld te geven:

GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en CDA willen dat de gemeente in ieder geval mensen met een inkomen tot 130 procent van het bijstandsniveau, financieel tegemoetkomt. Dat was ook het advies van de gemeentelijke adviesraden, maar dat legde het college naast zich neer. De ChristenUnie ziet mogelijkheden in een aanvullende optie: gedeeltelijke compensatie voor alle andere Wageningers.

Mijn fractie zou er heel erg voor zijn om elke inwoner te compenseren
Rien Bor, Stadspartij

Maar ook is er een roep om alle Wageningers volledig te compenseren. 'Mijn fractie zou er heel erg voor zijn om elke inwoner te compenseren', zegt Rien Bor van de Stadspartij. Dat zou betekenen dat ieder huishouden in totaal 180 euro teruggestort krijgt. 'Dan speel je als gemeente quitte.'

De VVD lijkt het daar wel mee eens te zijn. 'Alle inwoners compenseren lijkt me de sociaalste oplossing', zegt Marc Kiel van de partij. 

Ook in Wageningen komen er bezuinigingen aan
Melissa van der Lingen, Connect Wageningen

D66 en Connect Wageningen waren nog niet zo enthousiast over een uitbreiding van de compensatie voor een hoge rekening van Vitens. Volgens Melissa van der Lingen van Connect Wageningen is iedereen compenseren een 'hartstikke sympathiek plan', maar financieel gezien gewoon erg onverstandig. 'Ook in Wageningen komen er bezuinigingen aan', zegt ze.

Van der Lingen wil het liefst eerst het financiële toekomstplaatje voor de gemeente af hebben en daarna pas een besluit maken over het wel of niet compenseren voor de precariobelasting aan Vitens. 

Over twee weken wordt de precariobelasting in de raad besproken. 

Afgeschaft 

De precariobelasting is in 2017 formeel afgeschaft, maar gemeenten mogen tot 2022 gebruikmaken van een overgangsregeling.

Dat betekent in de praktijk dat huishoudens tot die tijd vaak nog vele tientallen euro's meer betalen voor het water dan wanneer de gemeente de belasting voor Vitens niet zou hebben ingevoerd of het waterbedrijf de precariobelasting niet zou doorberekenen aan klanten. 

Zie ook: Klant betaalt omdat gemeente belasting heft bij nutsbedrijven

Het laatste nieuws uit Wageningen

Overig verkiezingsnieuws

 • Renkum ziet financiële afgrond, maar weigert bij te sturen

  01 juni 2020
  OOSTERBEEK - Drie tot vijf miljoen euro kan de gemeente Renkum de komende jaren structureel tekortkomen, is de inschatting van wethouder financiën Marinka Mulder. Maar extra bezuinigen, dat ziet zij niet zitten. 'Ik denk dat het Rijk ook zal zien dat het niet langer kan op deze manier', stelt zij. 'Of laten we zeggen, daar hoop ik op.'
 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend