Logo De Belofte

ZUTPHEN - Oud-wethouders Coby Pennings (CDA) en René Sueters (BurgerBelang) hebben tussen 2014 en 2018 ten onrechte vertrouwd op hun collega-wethouders. Dat schrijven ze in een open brief, die een reactie is op het onderzoek naar hoe de grote financiële tekorten in Zutphen binnen zeer korte tijd konden ontstaan.

door Madelien Jansen

'Wij hadden vertrouwen in onze medebestuurders en de ambtelijke inbreng. Hier zijn wij de fout ingegaan. Wij hadden dit vertrouwen niet mogen hebben en meer moeten vragen naar en aandringen op duidelijkheid', valt in de brief te lezen. 

Pennings en Sueters hebben het gevoel dat beide portefeuillehouders in het sociaal domein destijds onvoldoende op de hoogte waren van de situatie. Wel stellen ze dat zij zelf, net als de raad, meer hadden moeten doen. 'Het Plein, Delta, Jeugdzorg, WMO enz. kwamen regelmatig aan de orde in de collegevergaderingen, maar telkens was het antwoord dat alles goed zou komen en dat de tekorten uit de reserves betaald konden worden.'

'Niet gehoord'

Het stoort de twee ex-wethouders ook dat zij zelf niet zijn bevraagd voor het onderzoek van de rekenkamercommissie. 'Wij kunnen onze meningen en ideeën nergens kwijt, vandaar dat wij het nodig vonden een openbare brief in te brengen in deze discussie.'

Ook vinden ze het vreemd dat hun oud-collega Patricia Withagen een interview met de rekenkamercommissie heeft afgeslagen, terwijl zij direct betrokken was. 

De twee portefeuillehouders waar de briefschrijvers op doelen zijn Annelies de Jonge en Patricia Withagen.

De Jonge, die ook nu wethouder is, laat in een reactie weten dat ze van mening is dat het gezamenlijke besturen van een stad meer is dan alleen maar vertrouwen hebben in je collega’s.

'Het is ook het controleren van elkaars inbreng en het stellen van scherpe vragen aan elkaar, zodat je elkaar helpt en samen gedragen besluiten neemt die je samen naar buiten brengt zoals een goed college van B&W dat doet.' Inhoudelijk wil ze niet op de brief ingaan.

Patricia Withagen geeft in een reactie aan dat zij inderdaad niet wilde meewerken aan het voorgestelde interview, maar dat zij alle vragen van de rekenkamercommissie schriftelijk heeft beantwoord. 'Ik heb aangegeven dat een interview niet mijn voorkeur had en daarmee hebben ze ingestemd. Ik vond het heel ingewikkeld om zonder dat ik nog toegang heb tot mailwisselingen en dossiers, want ik ben geen wethouder meer, om in een interview betrouwbare informatie te verschaffen.'

Op de rest van de inhoud van de brief wil Withagen niet inhoudelijk reageren. 'Ik heb collegiaal bestuur altijd heel hoog in het vaandel gehad. En nog steeds. Ik vind dit niet bij collegiaal bestuur horen, dus ik wil niet hetzelfde doen.'

Vragen onbeantwoord

Volgens de briefschrijvers is de onderste steen nog lang niet boven water. Het rapport van de rekenkamercommissie, dat eind april naar buiten kwam, gaat volgens hen te weinig in op hoe en wanneer het zo uit de hand heeft kunnen lopen. 'Al met al heeft de rekenkamercommissie een goed feitelijk rapport neergelegd, maar lang niet alle vragen zijn beantwoord.'

De oud-wethouders zijn van mening dat er eerst meer antwoorden moeten komen, voordat er harde conclusies en gevolgen getrokken worden. 'Wij willen niet weglopen voor het nemen van verantwoordelijkheden maar dit voelt niet goed, wij zijn niet gehoord maar worden wel verantwoordelijk gehouden voor de misère in het sociaal domein.'

De gemeente kampt met een gat van zo'n 12 miljoen euro en moet daardoor de komende jaren miljoenen bezuinigen. In de eerstvolgende raadsvergadering van 20 mei debatteert de raad over het rapport, dan wordt duidelijk welke gevolgen het onderzoek heeft voor het huidige college. 

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Zutphen

  • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

    15 april 2021
    ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
  • Zutphen bezuinigt door: dit gaat er veranderen

    10 november 2020
    ZUTPHEN - Met wat kleine wijzigingen heeft de Zutphense gemeenteraad de begroting voor de komende vier jaar unaniem aangenomen. Wederom staat er een bezuinigingsronde voor de deur, die inwoners gaan voelen bij de parkeermeter en bij het betalen van belastingen.
  • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

    27 mei 2020
    ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
  • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

    13 mei 2020
    ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
  • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

    11 mei 2020
    ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend