Logo De Belofte

NIJMEGEN - Restauranteigenaar en chef-kok Emile van der Staak zit er maar mooi mee in zijn maag. Over een paar weken opent zijn nieuwe restaurant na veel en hard werken. Maar hij vreest dat niemand zijn restaurant straks meer kan vinden. De gemeente is voornemens de spelling te wijzigen van de naam van het plein waar de horecagelegenheid opent.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vroeger heette het daar in het hart van Nijmegen de Hessenberg, niet ver van de Sint-Stevenskerk. Maar nadat de boel er flink op de schop ging ligt het oude weeshuis waar restaurant De Nieuwe Winkel vanuit de Hertogstraat naartoe verhuist aan het Gebroeders Van Limburgplein.

Inspreken in Gebroeders van Lymborchkamer

De gemeente meent dat die spelling bij nader inzien onjuist is en dient te worden veranderd in Gebroeders van Lymborchplein. Nog voor de gemeenteraad dat besluit officieel genomen heeft is het plein onder die nieuwe naam zelfs al op Google Maps te vinden. 

Overleg met de verhuizende restauranteigenaar is er tot nu toe niet geweest. Reden voor Van der Staak om woensdag dan maar in te spreken tijdens een vergadering in het stadhuis. Ironisch genoeg vond die vergadering plaats in de Gebroeders van Lymborchkamer, die nog niet zo lang geleden ook nog Gebroeders van Limburgkamer heette.

Meest logische

De restauranteigenaar en chef-kok zei de raadsleden het rijke verleden van de stad waardevol te vinden en is blij met het vernoemen van middeleeuwse kunstenaars. Maar op verschillende plekken, bijvoorbeeld in een restaurantgids, staat het adres van zijn restaurant al genoemd in de spelling zoals die nu is: het Gebroeders Van Limburgplein. 'De meest logische, als je iemand zou vertellen zou je het zo opschrijven', zegt Van der Staak. 

Nu vreest hij verwarring die hem als ondernemer niet ten goede komt. 'U mag aannemen: mijn gasten die verwachten dadelijk en zoeken op Het gebroeders Van Limburgplein. Maar nu dreigt er voor de burgers een onnodig verwarrende historisering. Onze stad heet in die tijd immers nog Nieumeghen, met een h geschreven en ieu. Die naam, die gebruiken we ook niet meer. Toegankelijke spelling is juist deel van onze geschiedenis en die moeten wij niet ontkennen. 

Geen spellingsregels in 14e en 15e eeuw

Het Gebroeders Van Limburgplein, genoemd naar wereldberoemde Nijmeegse middeleeuwse schilders Herman, Paul en Johan moet volgens de gemeente van naam veranderen omdat ze eigenlijk niet zo heten. Zo'n honderd jaar lang dacht men van wel. Maar recent onderzoek stelt dat Van Lymborch de juiste spelling van de familienaam is. De gemeente ziet geen probleem in wijziging van de naam van het plein in de binnenstad.

Nijmegenaar en straatnamenkenner Rob Essers veegt de vloer aan met die lezing van de gemeente. Essers kan zich er enorm over opwinden. 'In de 14e en 15e eeuw had je geen vastgestelde familienamen of spellingregels en schreef iedereen het op een verschillende manier. Één van die manieren is Van Limburg. Daar is niks mis mee', foeterde hij eerder al. 'Kennelijk is er geld en ambtelijke capaciteit voor om dit aan te passen.'

De kans dat er nog iets verandert voor de geplaagde restauranthouder is niet zo heel groot. En niet alleen omdat het adres van zijn nieuwe restaurant op Google Maps al is omgedoopt tot Gebroeders Van Lymborchplein: het voorstel tot wijzing van de spelling staat voor de raadsvergadering van 5 juni geagendeerd als hamerstuk. 

Zie ook:

 

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

  28 september 2021
  NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
 • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

  28 september 2021
  NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
 • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

  27 september 2021
  BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
 • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

  01 september 2021
  NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend