EDE - Goor is het er: de steeg naast poppodium Astrant in Ede. Er liggen lege drankflessen, viezigheid en soms zelfs uitwerpselen. Het Edese college wil de steeg daarom sluiten. Er moet een hek komen, stelt de wethouder voor.
Reden van de troep zijn daklozen, alcoholverslaafden en drugsgebruikers die er rondhangen. Vooral Astrant heeft er nu veel last van. 'Als ik hier 's ochtends kom liggen er bijna altijd bierflesjes', zegt Xander van Soelen, medeoprichter van het podium. 'Hun behoefte doen ze er en ze slapen er met enige regelmaat.'
Hun behoefte doen ze er en ze slapen er met enige regelmaat
Haast maken
Van Soelen werd een tijd geleden op straat lastiggevallen door een van de daklozen die vaker in de steeg hangt. Toen was voor hem de maat vol. Astrant heeft afgelopen najaar de gemeente gevraagd haast te maken met een oplossing.
Voor jongeren die naar het poppodium komen kunnen de rondhangers intimiderend zijn, legt Van Soelen uit. 'Het kan een onveilig gevoel geven. We willen niet dat jongeren worden lastiggevallen.' De organisator is blij dat er nu schot in de zaak zit.
'Alleen met sleutel'
Een hekwerk moet de steeg straks afsluiten. Alleen mensen die een sleutel hebben kunnen er dan nog in. 'Aanwonenden en andere gebruikers krijgen uiteraard een sleutel', zegt een woordvoerder van de gemeente.
Het bestuur wil de steeg tussen Kuiperplein 9 en 31 'aan de openbaarheid te onttrekken'. Dat betekent dat het formeel geen openbare weg is, waardoor het afgesloten mag worden.
In een gemeentebrief is te lezen: 'Bewoners en bedrijven van dit gebied staan positief tegenover dit besluit, omdat het de veiligheid vergroot.' De gemeenteraad moet zich nog over het plan buigen. Dat gebeurt waarschijnlijk volgende week donderdag.
EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.
NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.