Logo De Belofte

WINTERSWIJK - De speeltuinen in Winterswijk staat het water aan de lippen. Ze willen een wijkfunctie gaan vervullen, waar alle bewoners terecht kunnen voor bijvoorbeeld een verjaardagspartijtje. Zonder die inkomsten gaat bij de meeste speeltuinen het slot noodgedwongen op het hek.

Winterswijk telt zes speeltuinen, onder de paraplu van de Winterswijkse Speeltuin Federatie. De vier verenigingen en één stichting, die de speeltuinen beheren, worstelen met hetzelfde probleem: gebrek aan bestuursleden en inkomsten.

Oud papier kunnen ze niet meer ophalen nu dat centraal door de gemeente wordt gedaan. De gemeentelijke subsidie die ze moeten delen, 14.000 euro per jaar, is te weinig om van rond te komen, zeggen ze.

Fooi

‘Dat is een fooi’, vindt ook raadslid Tom van Beek van Voor Winterswijk. Hij stelt voor het groot onderhoud van de speeltuinen voor rekening van de gemeente te laten komen.

Jeroen ter Welle is voorzitter van speeltuin De Vrees. Hij verklaart de financiële problematiek: een afgekeurd speeltoestel bij De Vrees is niet vervangen, want 'een nieuwe attractie kost 30.000 tot 40.000 euro. Een kwart van de investering in een nieuw toestel wordt gesubsidieerd.’

Geen opvolgers

Vijf speeltuinverenigingen (De Vrees, Hakkelerkamp, Kindervreugd, Rozenstraat en Hazelder) willen naar één gezamenlijke organisatie. Sommige bestuursleden zijn namelijk al veertig jaar in functie, opvolgers zijn amper te vinden.

Eén organisatie moet het antwoord worden op het gebrek aan bestuurlijk kader, anders is het vraag hoeveel speeltuinen Winterswijk over vijf jaar nog telt. ‘We hopen de krachten te kunnen bundelen’, aldus Ter Welle. Speeltuin Kreil heeft aangegeven zelfstandig te willen blijven.

Jeroen ter Welle, voorzitter De Vrees, vertelt hoelang de speeltuinen nog bestaansrecht hebben (tekst gaat verder onder het filmpje):

Vliegwiel

Ter ondersteuning van dat overkoepelende bestuur willen de vijf speeltuinverenigingen dat de gemeente een beroepskracht aanstelt, die als vliegwiel fungeert. Dan kunnen de speeltuinen een ontmoetingsplek worden voor ouderen of asielzoekers.

‘We willen geen feestzaal worden’, zegt Niek Oonk, penningmeester van de 65-jarige De Vrees. ‘Maar we willen gelegenheid geven voor kleinschalige feestjes, bijvoorbeeld van opa of oma die 65 jaar worden waarbij de kleinkinderen in de speeltuin kunnen spelen.’

Financiële tik

De Vrees kan die inkomsten goed gebruiken. Oonk: ‘Doordat we geen oud papier meer kunnen ophalen is onze begroting met 22.000 euro gekelderd. Ik weet dat de nood bij Hakkelerkamp en Kindervreugd groot is; daar zijn de toestellen aan vervanging toe. We willen een wijktuin worden.’

De politiek in Winterswijk wacht een ‘investeringsplan’ af. ‘Dan weten we waar we over praten’, zegt PvdA-raadslid Ubel Zuiderveld. ‘Wat ons betreft is een beroepskracht geen voorwaarde, mts er voldoende vrijwilligers zijn. Maar als hij zichzelf terugverdient hebben we er niets op tegen.’

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend