Logo De Belofte

WINTERSWIJK - De speeltuinen in Winterswijk staat het water aan de lippen. Ze willen een wijkfunctie gaan vervullen, waar alle bewoners terecht kunnen voor bijvoorbeeld een verjaardagspartijtje. Zonder die inkomsten gaat bij de meeste speeltuinen het slot noodgedwongen op het hek.

Winterswijk telt zes speeltuinen, onder de paraplu van de Winterswijkse Speeltuin Federatie. De vier verenigingen en één stichting, die de speeltuinen beheren, worstelen met hetzelfde probleem: gebrek aan bestuursleden en inkomsten.

Oud papier kunnen ze niet meer ophalen nu dat centraal door de gemeente wordt gedaan. De gemeentelijke subsidie die ze moeten delen, 14.000 euro per jaar, is te weinig om van rond te komen, zeggen ze.

Fooi

‘Dat is een fooi’, vindt ook raadslid Tom van Beek van Voor Winterswijk. Hij stelt voor het groot onderhoud van de speeltuinen voor rekening van de gemeente te laten komen.

Jeroen ter Welle is voorzitter van speeltuin De Vrees. Hij verklaart de financiële problematiek: een afgekeurd speeltoestel bij De Vrees is niet vervangen, want 'een nieuwe attractie kost 30.000 tot 40.000 euro. Een kwart van de investering in een nieuw toestel wordt gesubsidieerd.’

Geen opvolgers

Vijf speeltuinverenigingen (De Vrees, Hakkelerkamp, Kindervreugd, Rozenstraat en Hazelder) willen naar één gezamenlijke organisatie. Sommige bestuursleden zijn namelijk al veertig jaar in functie, opvolgers zijn amper te vinden.

Eén organisatie moet het antwoord worden op het gebrek aan bestuurlijk kader, anders is het vraag hoeveel speeltuinen Winterswijk over vijf jaar nog telt. ‘We hopen de krachten te kunnen bundelen’, aldus Ter Welle. Speeltuin Kreil heeft aangegeven zelfstandig te willen blijven.

Jeroen ter Welle, voorzitter De Vrees, vertelt hoelang de speeltuinen nog bestaansrecht hebben (tekst gaat verder onder het filmpje):

Vliegwiel

Ter ondersteuning van dat overkoepelende bestuur willen de vijf speeltuinverenigingen dat de gemeente een beroepskracht aanstelt, die als vliegwiel fungeert. Dan kunnen de speeltuinen een ontmoetingsplek worden voor ouderen of asielzoekers.

‘We willen geen feestzaal worden’, zegt Niek Oonk, penningmeester van de 65-jarige De Vrees. ‘Maar we willen gelegenheid geven voor kleinschalige feestjes, bijvoorbeeld van opa of oma die 65 jaar worden waarbij de kleinkinderen in de speeltuin kunnen spelen.’

Financiële tik

De Vrees kan die inkomsten goed gebruiken. Oonk: ‘Doordat we geen oud papier meer kunnen ophalen is onze begroting met 22.000 euro gekelderd. Ik weet dat de nood bij Hakkelerkamp en Kindervreugd groot is; daar zijn de toestellen aan vervanging toe. We willen een wijktuin worden.’

De politiek in Winterswijk wacht een ‘investeringsplan’ af. ‘Dan weten we waar we over praten’, zegt PvdA-raadslid Ubel Zuiderveld. ‘Wat ons betreft is een beroepskracht geen voorwaarde, mts er voldoende vrijwilligers zijn. Maar als hij zichzelf terugverdient hebben we er niets op tegen.’

Overig verkiezingsnieuws

 • Stel weer thuis na corona-avontuur op cruiseschip

  26 februari 2020
  WINTERSWIJK - Henk Kortes (81) en zijn partner Reini van Loon (77) zijn weer terug in Winterswijk na een cruise met als eindbestemming Japan. Alleen kwamen ze daar nooit aan. Als gevolg van het coronavirus dobberde het stel een kleine twee weken als ongewenste vakantiegangers op de Zuid-Chinese Zee.
 • Nijmeegse partijen luiden noodklok: 'Controleer brandgevaarlijke panden'

  26 februari 2020
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zou panden met een verhoogd risico op brand fysiek moeten gaan controleren. Dat is de oproep van Stadspartij DNF en de lokale PvdA. Er is een lijst met 63 risicopanden, maar de gemeente legt de verantwoordelijkheid veelal bij pandeigenaren zelf neer.
 • Van rechts naar links, Beuningen wil snel nieuw college

  26 februari 2020
  BEUNINGEN - Beuningen wil snel een nieuw college. Afgelopen donderdag klapte de coalitie in de gemeente door onenigheid. De grootste partij, Beuningen Nu & Morgen (BN&M), trok de stekker uit de samenwerking met CDA en VVD. Het dossier zon en wind was de boosdoener.
 • Ondergrondse container voor plastic in Druten

  26 februari 2020
  DRUTEN - Flatbewoners in Druten moeten vanaf deze week hun plastic in ondergrondse containers deponeren.
 • Online iets melden bij de gemeente Nunspeet heeft voordelen

  26 februari 2020
  NUNSPEET - Al ruim 1,5 jaar is het nieuwe online systeem van de gemeente Nunspeet ‘iets melden’ actief. De gemeente is blij dat inwoners de weg naar het gemeentehuis weten te vinden, maar online invullen heeft voordelen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend