Logo De Belofte

EDE - De PvdA wil een reservepot speciaal voor de jeugdzorg. Daarmee kunnen flinke tegenvallers opgevangen worden, zonder dat er meteen op zorg beknibbeld wordt. De jeugdzorgpot moet gevuld worden met geld dat de gemeente jaarlijks overhoudt.

door Joukje Beiboer

De gemeente Ede heeft over 2018 een overschot van 5,1 miljoen euro. Een groot deel van dat geld kan gestoken worden in een reservepot voor de jeugdzorg, stelde Harry van Huijstee (PvdA) donderdag tijdens de raadsvergadering. Zo'n potje is er nu nog niet. 

Maar geld voor de jeugdzorg lijkt meer dan welkom. Ede moet namelijk 14 miljoen euro bezuinigingen om het tekort op het sociaal domein weg te werken. Met een reservepot zouden die bezuinigingen uitgesteld kunnen worden of 'zachter gemaakt worden'. 'Dat we een overgangsregeling kunnen maken, dat soort dingen.'

Een reservepot voor de jeugdzorg is een idee van gemeenteraadslid Harry van Huijstee (PvdA): 

Dat de gemeente onderaan de streep in 2018 miljoenen overhield, komt voor het overgrote deel door een positief resultaat bij het Gemeentelijk Grondbedrijf. Dat maakte 4,9 miljoen winst.

Het gemeentebestuur stelt op dit moment voor die winst aan de reserves van het grondbedrijf toe te voegen. Dat zou betekenen dat daar per 1 januari 2019 7,6 miljoen euro in kas zit. Onnodig veel geld, vindt Van Huijstee. Volgens hem zouden al die miljoenen dus beter naar de jeugdzorg kunnen. 

Ieder jaar opnieuw

Van Huijstee wil structureel een deel van de winst steken in de reservepot voor jeugdzorg. 'Er blijft bijna ieder jaar wel geld over', stelt hij. Door extra geld in een reservepotje te stoppen, kan voorkomen worden dat de gemeente op korte termijn weer enorm moet gaan bezuinigen op de jeugdzorg, is de gedachte. 

Bart Omlo (VVD) liet duidelijk merken niet zo voor een extra reservepotje te zijn. 'U wilt nog weer een reserve maken'. Omlo vindt dat er 'gewoon' realistischer begroot moet gaan worden. 

Van Huijstee gaat zijn voorstel verder uitwerken en wil het over twee weken met de raad bespreken. 

Zie ook: Gemeente Ede houdt 5,1 miljoen over, jeugdzorg blijft zorgenkindje

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

  14 augustus 2020
  WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend