Logo De Belofte

ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad besprak woensdagavond de financiële resultaten van het afgelopen jaar. Er is vorig jaar 1,9 miljoen euro meer uitgegeven dan waar in de bijgestelde begroting rekening mee was gehouden. Ten opzichte van de oorspronkelijke begroting is de afwijking 20 miljoen.

door Huibert Veth

Uitgaven op de persoonsgebonden budgetten (pgb) en 'zorg in natura' laten nog een onzekerheid zien van 18,6 miljoen euro, constateert de accountant. De hoeveelheid van 400 zorgaanbieders maakt de zaak complexer. Informatie om dit bedrag te kunnen controleren ontbreekt. Deze afwijking valt binnen de marge die de accountant hiervoor hanteert.

Interne processen niet op orde

De interne processen zijn binnen de gemeente niet op orde. Adviezen voor versterkingen die de accountant hier een jaar geleden al over gaf zijn niet opgevolgd. De onderbouwing van de resultaten was volgens de accountant op een groot aantal punten onvoldoende. De IT moet verbeterd worden en de ambtelijke organisatie heeft een impuls nodig in capaciteit en kwaliteit. Het college heeft dit inmiddels projectmatig opgepakt. Andere punten worden pas met de invoering van het nieuwe financiële systeem in 2020 opgelost.

Bekijk hier de reactie van wethouder Ronald Paping. De tekst gaat door onder de video.

Financiële positie matig

Arnhem staat er financieel niet rooskleurig voor. De buffer die nodig is om risico's op te vangen is volgens de laatste cijfers ruim onder de norm gezakt die in het coalitieakkoord werd afgesproken. Ook heeft Arnhem teveel vreemd vermogen ten opzichte van het eigen vermogen. De Rijnstad valt daarmee in de meest risicovolle categorie. Reden voor de provincie om de financiële positie van Arnhem als matig te beoordelen. Per Arnhemmer is er een schuld van 3.500 euro.

Wethouder Ronald Paping belooft uiterlijk 1 juni met voorstellen te komen om de financiën van Arnhem op orde te brengen en te zorgen voor een robuuste begroting. De raad moet de jaarstukken 2018 voor 15 juli vaststellen en aan de provincie aanbieden.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Elburgse raad: tweede tankautospuit mag niet verdwijnen bij brandweer

  18 november 2019
  ELBURG - De Elburgse gemeenteraad is bang dat de bezuinigingen bij de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland ten koste gaan van de veiligheid in de gemeente. De optie dat de tweede Tankautospuit (TAS) van de lokale brandweer wordt wegbezuinigd, is onbespreekbaar, volgens de raadsleden. De fracties riepen daarom unaniem het college op om zich in te zetten voor het behoud van die tweede TAS.
 • VVD-voorman Elburg splitst zich af: 'ik moet mijn hart volgen'

  18 november 2019
  ELBURG - VVD-raadsfractievoorzitter Rick van Velthuysen stapt uit de fractie, en gaat verder als eenmanspartij. 'Ik moet mijn hart volgen, en dat betekent dat ik uit de fractie moet stappen.' Van Velthuysen, die 454 stemmen behaalde tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen, maakte zijn opstappen maandagavond tijdens de raadsvergadering bekend, direct na de beëdiging van Udo Koerselman als nieuw fractielid van zijn partij.
 • Kreuk: boter bij de vis voor zorgtaken gemeente

  18 november 2019
  DEN HAAG - Zo'n 150 wethouders uit het hele land, waaronder Carla Kreuk-wildeman van Tiel en Herma van Dijkhuizen van Neder-Betuwe zijn maandag naar Den Haag geweest om bij de begrotingsbehandeling Jeugd te zijn die in de Tweede Kamer plaats vond. De wethouders willen met hun aanwezigheid benadrukken dat ze echt meer geld nodig hebben om de zorg voor jongeren  structureel naar behoren te leveren.
 • Minister komt niet met geld voor jeugdzorg over de brug, Gelderse wethouders teleurgesteld

  18 november 2019
  RENKUM - 'Doodzonde', zegt wethouder Marinka Mulder van Renkum. 'Het is wachten op een nieuw kabinet tot we echt verder kunnen werken aan de jeugdzorg.' De belangrijkste vraag van de gemeenten aan minister Hugo de Jonge was extra geld. Maar die toezegging kwam er maandag tijdens het debat over de jeugdzorgtekorten in de Tweede Kamer niet.
 • Nieuwe D66-wethouder Wageningen

  18 november 2019
  WAGENINGEN - D66 draagt in Wageningen Maud Hulshof voor als nieuwe wethouder. Hulshof is nu fractievoorzitter van de partij.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend