Logo De Belofte

ZEVENAAR - Bewoners van de Babberichseweg in Zevenaar willen snel maatregelen om de veiligheid op de weg te verbeteren. De verkeersdrukte wordt volgens hen steeds erger. In de ochtend- en avondspits mijdt veel verkeer de files op de A12, maar dat veroorzaakt dan weer opstoppingen in Zevenaar. Actiegroep 'De Babberichseweg trapt op de rem' wil een verlaging van de maximum snelheid.

Ralph Kleinpenning strijdt met de actiegroep al jaren voor verbetering en dat terwijl er alleen maar meer verkeer bij komt. 'In 2000 hadden we zo'n 1.000 verkeersbewegingen per etmaal. Nu is dat zo'n 14.000 en dat wordt nog meer als over een paar jaar de nieuwe outlet in Zevenaar open gaat.' 

Oordoppen 

Hij woont vlak aan aan de weg en slaapt al een tijdje niet meer aan de voorkant, maar aan de achterkant. Zijn buurvrouw heeft structureel oordoppen in tegen het lawaai, vertelt hij. 'Het vrachtverkeer begint al rond 06.00 uur. Sinds dat niet meer door het Duitse Elten mag, is dat hier ook verergerd.' 

Het sluipverkeer zal uiteindelijk minder worden als de A12 verbreed wordt en de A15 wordt doorgetrokken, maar dit duurt volgens de bewoners van de Babberichseweg te lang. Ze willen voor de veiligheid onder meer de snelheid verlagen naar 60.

Ook al is de Babberichseweg een provinciale weg, de gemeenteraad heeft daar een motie over aangenomen. 'Ze zouden een proef gaan houden met 60 kilometer per uur in plaats van 80, maar dat is er nog steeds niet van gekomen.' 

Bekijk hier de reportage: (tekst gaat verder na de video)

Frustrerend

De gemeente erkent dat het al lange tijd druk is in Zevenaar, maar ziet de laatste maanden geen toename van de problemen. Op dit moment worden er in Zevenaar aanpassingen gedaan aan de Arnhemseweg en de Hengelder, die de problemen zouden moeten verminderen.

Daarnaast loopt er nog een onderzoek naar een mogelijke nieuwe verbinding, onder andere om het vrachtverkeer te beperken. Bovendien is er volgens een woordvoerder intensief contact met de provincie over de verkeerssituatie. 

Het is voor Kleinpenning vooral frustrerend dat het allemaal zo lang duurt. 'We hebben onderzoek zus bij de provincie en onderzoek zo door de gemeente en dat schiet allemaal niet op. Wij zijn er inmiddels wel klaar mee. Het is tijd dat er iets gebeurt.' 

Verschillende gemeenteraadsfracties -waaronder die van oppositiepartijen VVD en SP- stellen in de raadvergadering vragen over de kwestie. 

 

Het laatste nieuws uit Zevenaar

 • Kogel door de kerk: cultuurhal Zevenaar wordt Turmac Cultuurfabriek

  04 maart 2020
  ZEVENAAR - De gemeenteraad heeft woensdag de knoop doorgehakt: de nieuwe cultuurhal bij het gemeentehuis in Zevenaar gaat de Turmac Cultuurfabriek heten. Met 18 stemmen vóór en 9 tegen werd het voorstel woensdagavond na een - soms emotioneel - debat aangenomen. Het college, dat eigenlijk over dit soort besluiten gaat, heeft de raad hier een stem in gegeven.
 • Een hal vernoemen naar een voormalige sigarettenfabriek, kan dat eigenlijk wel?

  03 maart 2020
  ZEVENAAR - Moet de geschiedenis van de voormalige sigarettenfabriek terugkomen in de nieuwe Zevenaarse cultuurhal of is alles dat een associatie heeft met roken niet meer van deze tijd? Met andere woorden: wordt de naam van de hal met culturele en sociale instellingen de Turmac Cultuurfabriek of Hal 12? Woensdagavond neemt de gemeenteraad een besluit.
 • Wethouder krijgt petitie van boze ouders Sterrenschool Zevenaar

  18 december 2019
  ZEVENAAR - Ouders van kinderen op de Sterrenschool in Zevenaar hebben tijdens de raadsvergadering woensdagavond meer dan honderd handtekeningen overhandigd aan wethouder Van Dellen. De ouders protesteren hiermee tegen de verhuizing van de school naar een andere wijk in Zevenaar.
 • Coalitie Zevenaar zet oppositie buitenspel en drukt bezuinigingen erdoor

  07 november 2019
  ZEVENAAR - De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt in Zevenaar de komende jaren met jaarlijks 5 procent. Dat is een van de maatregelen van de gemeente om een miljoenenbezuiniging te realiseren. Voorstellen van de zes oppositiepartijen om bezuinigingen terug te draaien of te verzachten, haalden het niet.
 • Oppositie Zevenaar haalt bakzeil tijdens begrotingsraad

  06 november 2019
  ZEVENAAR - De oppositiepartijen hebben woensdagavond tijdens de begrotingsraad van Zevenaar een motie van wantrouwen ingediend tegen wethouder van financiën Nanne van Dellen. Volgens de partijen beschikten ze niet over financiële informatie die de coalitiepartijen wel zouden hebben gehad. De motie haalde het niet.

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend