Logo De Belofte

BEMMEL - De gemeente Lingewaard wil het gemeentehuis in Bemmel grotendeels herbouwen. Het gebouw werd op 22 augustus vorig jaar grotendeels verwoest toen een verwarde inwoner van Lingewaard met zijn auto vol gasflessen naar binnen reed. In de daaropvolgende brand kwam de man om het leven. Het nieuwe gemeentehuis is op z'n vroegst in de zomer van 2020 klaar en moet 40 jaar meegaan.

door Karel de Jong

In plaats van reparatie van het bestaande gemeentehuis dat pas acht jaar in gebruik was, grijpt het college nu de kans aan  om een aantal verbeteringen door te voeren. Het gemeentebestuur ziet daarvoor meerdere redenen.

Extra ruimte

Voor de brand vond het college al dat er een aantal zaken in het gebouw aan verandering toe was. De nieuwe privacy wetgeving vroeg namelijk om ruimte voor tenminste 35 extra medewerkers in het gemeentehuis. Dezelfde wetgeving vraagt volgens de gemeente ook om aparte ruimtes die niet toegankelijk zijn voor onbevoegden. En er moeten ook ruimtes komen waar collegeleden privacygevoelige gesprekken kunnen voeren.

Betere beveiliging

Ook de beveiliging van het gebouw moet beter. 'Gasten liepen door het hele gebouw naar vergaderruimtes of overleggen. Dit kwam de privacy en beveiliging niet ten goede', stelt burgemeester Marianne Schuurmans.

Daarnaast is een betere akoestiek nodig. Schuurmans: 'Zo konden medewerkers op de tweede verdieping zich moeilijk concentreren omdat al het geluid van de eerste verdieping naar hen toe kwam ' En het gebouw moet duurzamer worden dan het oude gemeentehuis.

Geheimhouding kosten herbouw

Het college wil de herbouw betalen met het verzekeringsgeld na de brand van het huidige gemeentekantoor. Extra geld is nog wel nodig. Hoeveel een en ander moet gaan kosten wil het college niet zeggen. Het college van burgemeester en wethouder vraagt de gemeenteraad om geheimhouding, onder meer omdat de aanbesteding nog moet plaatsvinden.

Donderdagavond bespreekt de raad de plannen.

 

 

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend