Logo De Belofte

BARNEVELD - Een meerderheid van de inwoners van Barneveld lijkt geen moeite te hebben met de zogenoemde Luilak-traditie. Op Koningsdag scheuren jongeren daarbij met brommers door de straten om inwoners wakker te maken. Lokaal Belang hield een online enquête en presenteerde dinsdagavond de resultaten tijdens een commissievergadering.

Van de mensen die meewerkten aan het onderzoek gaven 755 inwoners aan geen probleem te hebben met de traditie. 558 Barnevelders gaven aan liever te stoppen met Luilak. 300 inwoners vinden dat de traditie wel kan blijven bestaan, maar dat de gemeente met de jongeren die door de straten scheuren in gesprek zou moeten om bijvoorbeeld de starttijd te verlaten of niet meer langs verpleeghuizen te racen. 

Ondanks dat er volgens de enquête blijkbaar een meerderheid nog altijd voor de traditie is, zijn er ieder jaar ook veel klachten. Het zou te vroeg zijn en gepaard gaan met gevaarlijk rijgedrag.

Signalen 

Mijntje Pluimers, fractievoorzitter van Lokaal Belang, geeft aan dat ze de enquête hebben gedaan om erachter te komen hoe de verhoudingen in de samenleving liggen: 'Er zijn altijd veel klachten, maar we kennen ook veel voorstanders van de traditie. Wij vinden dat we als raadsleden de signalen uit de samenleving heel serieus moeten nemen.'  Ze zegt zeker niet te pretenderen dat de enquête wetenschappelijk onderbouwd is, maar ze wil wel graag dat de burgemeester de reacties leest en een aanzet geeft tot een oplossing.

Artikel gaat verder onder reportage van afgelopen Luilak

'Ik slaap niet thuis op Koningsdag"

Een aantal reacties van Barnevelders op de enquête: 'De dag voor Koningsdag zijn wij de afgelopen jaren naar een andere gemeente gegaan om Koningsdag te vieren vanwege de brommeroverlast.' Een ander schrijft: 'Als ik zo hard door een 30-kilometerzone rijd, krijg ik een bekeuring.' Maar ook voorstanders hebben een reactie achtergelaten: 'Hartstikke leuk voor ze dat dat één keer per jaar mag! Wat een gedoe om zoiets. Tegenwoordig kan er niets meer zonder dat iemand er iets van moet vinden!'

Burgemeester bezint zich

Burgemeester Van Dijk heeft het onderzoek in ontvangst genomen en kent de reacties op Luilak: 'Dit is iets wat de samenleving beroert, het is niet heel eenvoudig om daar een lijn in te trekken.' Van Dijk gaat zich bezinnen op het onderzoek en wil graag later met de gemeenteraad in gesprek om te bekijken hoe Barneveld met deze traditie verder moet.

Het laatste nieuws uit Barneveld

 • Digitaal stemmen gaat mis, maar uitslag geldt wel

  13 november 2020
  BARNEVELD - Vanwege de coronacrisis vergaderen politici vanuit huis. Ze stemmen dan digitaal. Maar dat is wel even wennen. Tijdens de raadsvergadering van Barneveld ging het donderdagavond mis. Een raadslid wilde vóór een motie stemmen, maar drukte per ongeluk op het verkeerd knopje.
 • Lokaal Belang Barneveld: stop herindeling Scherpenzeel

  14 september 2020
  BARNEVELD - Lokaal Belang, een oppositiepartij in de gemeente Barneveld, heeft de commissaris van de Koning verzocht om het herindelingsproces van Scherpenzeel te stoppen. De provincie wil Scherpenzeel graag bij Barneveld indelen. De meerderheid van de gemeenteraad in Scherpenzeel is daar tegen. Lokaal Belang uit Barneveld sluit zich daarbij aan.
 • Aart de Kruijf vertrekt na 15 jaar als wethouder in Barneveld

  08 juli 2020
  BARNEVELD - Aart de Kruijf vertrekt na ruim 15 jaar als wethouder in Barneveld. De zichtbaar geëmotioneerde wethouder zei 'met pijn in het hart' te vertrekken. Bennie Wijnne is voorgedragen door de SGP als opvolger. De raad zal later beslissen over die voordracht. Wijnne zit nu in de Statenfractie van de SGP en woont in Barneveld.
 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Barneveld staat open voor herindeling met Scherpenzeel 'maar alleen als zij ook willen'

  04 juni 2020
  BARNEVELD - Uit goed nabuurschap wil Barneveld met Scherpenzeel om tafel om over een gezamenlijke toekomst te praten. Barneveld vindt het belangrijk dat er in beide gemeenten draagvlak is voor een herindeling en dat er snel duidelijkheid komt. Het college van Scherpenzeel wil zelfstandig blijven.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend