Logo De Belofte

HATTEM - 'Gemeenten mogen niet uit eigenbelang toch maar akkoord gaan, als de overlast verplaatst naar de buren.' Die boodschap gaf de gemeenteraad van Hattem maandag af tijdens een raadsvergadering.

Eensgezindheid is belangrijk in de strijd tegen overlast van Lelystad Airport, vindt de voltallige raad. Zes gemeenten op de Noord-Veluwe en Overijssel kregen de afgelopen maanden nieuwe varianten van vliegroutes voorgelegd van het ministerie. De gemeenten moeten nu aangeven welke variant de voorkeur heeft. Hattem is de eerste die reageert. 

Problemen worden niet opgelost

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat legde nieuwe varianten van de vliegroutes vanaf Lelystad Airport op tafel. Daarmee wilde de minister de belofte inlossen om naar het probleem van de overlast bij bottleneck Wezep te kijken.

Volgens de Hattemse gemeenteraad doet het ministerie voorkomen 'alsof het probleem van de laagvliegroutes is opgelost, hetgeen voor onze regio nadrukkelijk niet het geval is', schrijven ze in een unaniem aangenomen motie. 'Het lijkt er op dat dit slechts het verplaatsen van het probleem is', zegt CDA-raadslid Harry Kremer uit Hattem. 'Want als de vliegtuigen sneller stijgen, moeten ze meer gas geven. De geluidsoverlast wordt er dan niet minder van.' 

Hattem trekt in dit proces samen op met vijf andere gemeenten: Heerde, Elburg, Oldebroek, Zwolle en Kampen. Deze zes gemeenten spraken zich tot nu toe steeds eensgezind uit tegen de voorgestelde vliegroutes, die voor geluidsoverlast zullen zorgen. 'Als nu een van de gemeenten een van deze opties aanvaardt, omdat het probleem lokaal dan weg is, verschuift dat het probleem naar de andere gemeenten', benadrukt Kremer. 

Vliegroutes over IJsselmeer in plaats van Veluwe

De voltallige gemeenteraad stemde in met een motie tegen de voorgestelde vliegroutes. Belangrijk punt daarbij is de eensgezindheid van de zes gemeenten in dit dossier. 'Het voelt als een politiek spel, wat Den Haag speelt', zegt ChristenUnie-fractievoorzitter Arend Palland. 'Als de gemeenten nu verdeeld reageren, kan de minister zelf een keuze maken.'

En dus wijst de gemeenteraad van Hattem niet alleen de voorgestelde vliegroutes af: ze roept het college ook op samen met de andere gemeenten een statement te maken. 'Uiteindelijk willen we gewoon dat die vliegroutes over het IJsselmeer zullen gaan', aldus Erik Kort van D66. 'Laten we de Veluwe, de bewoners en de dieren ontzien.'

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Hattem

 • Toon van Asseldonk benoemd tot waarnemend burgemeester Hattem

  19 september 2019
  HATTEM - Commissaris van de Koning John Berends heeft Toon van Asseldonk benoemd tot waarnemend burgemeester in de gemeente Hattem. Van Asseldonk volgt Jan Willem Wiggers op, die vanaf dinsdag 24 september werkzaam is voor de gemeente Hardenberg.
 • VIDEO | Hattem, wat ben je fijn!

  03 september 2019
  HATTEM - Hattem staat er goed op. Letterlijk, want de Noord-Veluwse gemeente bekleedt de nummer 1-positie in Omroep Gelderlands onderzoek naar de 'aantrekkelijkste gemeente van Gelderland'. Wat maakt het kleine stadje zo prettig om te wonen?
 • Dit zijn de aantrekkelijkste Gelderse gemeenten

  03 september 2019
  HATTEM - Wat is de beste plek om te wonen in Gelderland? In de stad, of op het platteland? Tussen de bossen, of bij de rivieren? Omroep Gelderland vergeleek alle 51 gemeenten. Weten waar jouw gemeente staat? Lees dan het onderzoek.
 • Met zonnepanelen op weg naar duurzaam Hattem

  05 juli 2019
  HATTEM - De gemeente en energiecoöperatie Powered by Hattem werken samen aan een zonnepanelenproject. De gemeente stelt het dak van de gemeentewerf aan de Kerkhofdijk ter beschikking aan Powered by Hattem.
 • H2O – Nieuw bedrijf en ontwikkeling plandeel Hattem

  03 juli 2019
  HATTEM - Bedrijvenpark H2O en Knipscheer Infrastructuur hebben overeenstemming bereikt over de koop van een kavel van 3.000 m2. Knipscheer is het 19e bedrijf dat zich vestigt op het bedrijvenpark bij knooppunt Hattemerbroek.

Overig verkiezingsnieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Zevenaar wiste e-mails na Wob-verzoek volgens 'gebruikelijke procedure'

  18 oktober 2019
  ZEVENAAR - De e-mails van oud-burgemeester Jan de Ruiter zijn inderdaad gewist en niet meer terug te halen. Dit wissen is gebeurd volgens de gebruikelijke procedure en staat los van het Wob-verzoek van De Onderzoeksredactie. Dat laat het college van Zevenaar weten in de antwoorden op raadsvragen, die Lokaal Belang stelde naar aanleiding van de kwestie.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend