Logo De Belofte

HATTEM - 'Gemeenten mogen niet uit eigenbelang toch maar akkoord gaan, als de overlast verplaatst naar de buren.' Die boodschap gaf de gemeenteraad van Hattem maandag af tijdens een raadsvergadering.

Eensgezindheid is belangrijk in de strijd tegen overlast van Lelystad Airport, vindt de voltallige raad. Zes gemeenten op de Noord-Veluwe en Overijssel kregen de afgelopen maanden nieuwe varianten van vliegroutes voorgelegd van het ministerie. De gemeenten moeten nu aangeven welke variant de voorkeur heeft. Hattem is de eerste die reageert. 

Problemen worden niet opgelost

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat legde nieuwe varianten van de vliegroutes vanaf Lelystad Airport op tafel. Daarmee wilde de minister de belofte inlossen om naar het probleem van de overlast bij bottleneck Wezep te kijken.

Volgens de Hattemse gemeenteraad doet het ministerie voorkomen 'alsof het probleem van de laagvliegroutes is opgelost, hetgeen voor onze regio nadrukkelijk niet het geval is', schrijven ze in een unaniem aangenomen motie. 'Het lijkt er op dat dit slechts het verplaatsen van het probleem is', zegt CDA-raadslid Harry Kremer uit Hattem. 'Want als de vliegtuigen sneller stijgen, moeten ze meer gas geven. De geluidsoverlast wordt er dan niet minder van.' 

Hattem trekt in dit proces samen op met vijf andere gemeenten: Heerde, Elburg, Oldebroek, Zwolle en Kampen. Deze zes gemeenten spraken zich tot nu toe steeds eensgezind uit tegen de voorgestelde vliegroutes, die voor geluidsoverlast zullen zorgen. 'Als nu een van de gemeenten een van deze opties aanvaardt, omdat het probleem lokaal dan weg is, verschuift dat het probleem naar de andere gemeenten', benadrukt Kremer. 

Vliegroutes over IJsselmeer in plaats van Veluwe

De voltallige gemeenteraad stemde in met een motie tegen de voorgestelde vliegroutes. Belangrijk punt daarbij is de eensgezindheid van de zes gemeenten in dit dossier. 'Het voelt als een politiek spel, wat Den Haag speelt', zegt ChristenUnie-fractievoorzitter Arend Palland. 'Als de gemeenten nu verdeeld reageren, kan de minister zelf een keuze maken.'

En dus wijst de gemeenteraad van Hattem niet alleen de voorgestelde vliegroutes af: ze roept het college ook op samen met de andere gemeenten een statement te maken. 'Uiteindelijk willen we gewoon dat die vliegroutes over het IJsselmeer zullen gaan', aldus Erik Kort van D66. 'Laten we de Veluwe, de bewoners en de dieren ontzien.'

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Hattem

 • VVD Hattem pleit voor meer terrasruimte en ruimere openingstijden

  10 mei 2020
  HATTEM - Per 1 juni mogen de terrassen weer open. Wel moeten de bezoekers 1,5 meter afstand houden. Dit betekent dat op de reguliere terrasruimte die de horecaondernemers in Hattem hebben, aanmerkelijk minder gasten tegelijk ontvangen kunnen worden dan tot nu toe.
 • Hattem gaat aan de slag met duurzaamheidsdoelen

  05 mei 2020
  HATTEM - De gemeente Hattem stuurt aan op een klimaat-, energieneutrale en gezonde leefomgeving voor de inwoners en bedrijven. Om hier stappen in te zetten is het programma Duurzaamheid opgesteld. Dit programma zorgt er voor dat er sturing is op initiatieven en projecten die allemaal bijdragen aan het verduurzamen van Hattem.
 • Hattemse milieuclub woest over villawijk: 'Gemeente houdt zich niet aan eigen regels'

  04 april 2020
  HATTEM - De Vereniging Landschap en Milieu Hattem (VLMH) is woest op de gemeente. Ondanks uitspraken van de Raad van State en een contract tussen de vereniging en de gemeente, voldoet villawijk Hattemse Loo niet aan de eisen en afspraken. 'Er zijn regels, en ook de gemeente heeft zich daar aan te houden. En nu negeert de raad zelfs uitspraken van de rechter.'
 • Hattem gaat inwoners helpen met bezwaar maken tegen Lelystad Airport

  10 februari 2020
  HATTEM - De gemeente Hattem gaat, net als Heerde, inwoners informeren over de gevolgen van de opening van Lelystad Airport. De gemeente zal op de eigen website een voorbeeldbrief plaatsen, waarmee inwoners een eventuele schadeclaim kunnen aankondigen. De gemeenteraad stemde maandagavond unaniem voor een voorstel daarvoor, dat D66 had ingediend.
 • Verkenners: Noord-Veluwse gemeenten moeten meer samenwerken, niet fuseren

  30 januari 2020
  ARNHEM - De provinciale verkenners voor de kop van de Veluwe pleiten voor meer bestuurlijke samenwerking tussen de Noord-Veluwse gemeenten. Vooral op het gebied van ICT, financiën, personeelsbeleid, facilitaire zaken en huisvesting zien de verkenners kans op een goede samenwerking. Dat is te lezen in hun rapport: 'Samen voor de Kop van de Veluwe - een pleidooi voor actie', dat donderdag verscheen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
 • Dit middel werkt fantastisch, maar het gebruiken mag niet

  22 mei 2020
  GROESBEEK - De provincie Gelderland is met anderen in gesprek met Den Haag om de Gelderse bodem vruchtbaarder te kunnen maken voor landbouw. Er zijn allerlei bodemverbeteraars voor niet zelden gortdroge, dorre aarde. Maar de wet staat niet toe dat ze worden toegepast. Dat moet anders vinden velen, bijvoorbeeld in de gemeente Berg en Dal.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend