Logo De Belofte

ZUTPHEN - Zutphense raadsleden trekken lering uit het onlangs gepubliceerde rapport van de rekenkamercommissie, waarin staat dat Zutphen te weinig grip heeft op de financiën. De raad wil dat het gemeentebestuur de financiële teugels beter in handen houdt en werkt aan nieuwe afspraken.

door Madelien Jansen

'Iedereen stond erbij, maar zag het gewoon niet', concludeert PvdA-raadslid Jasper Bloem. Zijn collega Liza Luesink van GroenLinks stelt dat het een 'stevig rapport' is van de rekenkamer, en dat zowel de raad als het college verantwoordelijk zijn voor de huidige financiële situatie. 

Reserves als structurele dekking

'Als we eerder het besef hadden gehad, hadden we eerder kunnen beginnen met bezuinigen', aldus Luesink. Hoewel de meeste raadsleden niet steil achterover slaan van het rapport, zijn ze het erover eens dat ze van het rapport moeten leren. 'Begin 2014 heeft de raad ingestemd met een collegebesluit om reserves in te zetten als structurele dekking', aldus Bloem. Dat mag volgens de fractievoorzitter van de PvdA in de toekomst zeker niet meer gebeuren. 

'Zowel de raad als het college lieten steken vallen', zegt Antje van Dijk, fractievoorzitter van de VVD Zutphen-Warnsveld. Ook Bloem concludeert dat de gemeenteraad niet altijd alert genoeg reageerde. 'Bijvoorbeeld in november 2017, toen we hoorden over tekorten op de Participatiewet en Het Plein. Daaraan is toen weinig aandacht besteed.' 

'Vaak aan de bel getrokken'

Toch stelt van Dijk dat ze de afgelopen jaren wel degelijk vragen stelde over het financiële beleid. 'We hebben vaak aan de bel getrokken, maar uiteindelijk hadden we scherper moeten zijn.' Ook Ingrid Timmer, fractievoorzitter van D66, stelt dat haar partij meerdere keren heeft aangegeven dat het de verkeerde kant op ging. Zo stemde haar fractie tegen een extra structurele bijdrage voor de sociale dienst Het Plein, omdat een concreet verbeterplan volgens hen ontbrak.

Timmer stelt dat het huidige gemeentebestuur weinig lessen trekt uit het verleden. 'Zo is onlangs van alles in gang gezet om de kermis te verplaatsen. De kosten daarvan zijn nog niet eens doorberekend.' Ook wijst Timmer op de geplande metamorfose van de Lange Hofstraat, die bijna twee keer zo duur uitvalt dan begroot. 'Er wordt altijd weer gedacht: het komt wel goed.' 

Nieuwe financiële afspraken

De raad werkt op dit moment aan een document met financiële afspraken voor het college. Hierin komen richtlijnen te staan over onder meer het creëren van buffers, voor als het financieel minder gaat. Ook wil de raad afspreken dat structurele uitgaven uit structurele inkomsten worden gedekt en niet uit reserves, zoals eerder het geval was. De raad bespreekt de afspraken op 20 mei. 

Om de financiële schade te herstellen, wil het college dit jaar 13 miljoen euro bezuinigen. De inschatting is echter dat het gemeentebestuur blijft steken op 11,5 miljoen euro. Het college zoekt de komende tijd nog wel naar alternatieven, om dit jaar ook alsnog de resterende 1,5 miljoen te kunnen besparen. 

In de eerstvolgende raadsvergadering van 20 mei debatteert de raad over het rapport, dan wordt duidelijk welke gevolgen het onderzoek heeft voor het huidige college. 

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Zutphen bezuinigt door: dit gaat er veranderen

  10 november 2020
  ZUTPHEN - Met wat kleine wijzigingen heeft de Zutphense gemeenteraad de begroting voor de komende vier jaar unaniem aangenomen. Wederom staat er een bezuinigingsronde voor de deur, die inwoners gaan voelen bij de parkeermeter en bij het betalen van belastingen.
 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.
 • Zutphens raadslid splitst zich af van BurgerBelang en gaat alleen verder

  19 maart 2020
  ZUTPHEN - Raadslid Petra Ackermans splitst zich af van haar partij BurgerBelang Zutphen Warnsveld. 'Ik heb het bestuur gemeld te stoppen en als zelfstandige fractie verder te gaan', laat Ackermans weten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Woning overleden Cees J. blijkt drugspand

  22 november 2020
  ARNHEM - Een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem is gesloten, nadat bleek dat binnen een hennepkwekerij stond. Het gaat om de woning waar Cees J. zaterdagochtend ernstig gewond gevonden werd. Hij overleed later. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot het pand zondagmiddag na de vondst van de kwekerij.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • De meest toiletvriendelijke gemeente van ons land is Druten

  20 november 2020
  DRUTEN - Bij hoge nood moet je in Druten zijn. De Gelderse plaats is uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Daar heeft de lokale politiek naar eigen zeggen hard voor geknokt.
 • Politiek buigt zich over babygrafjes naast kerkhof: 'Trauma waar Druten niet graag over praat’

  19 november 2020
  DRUTEN - In de volksmond werden ze ook wel ‘duveltjes’ genoemd: ongedoopte kinderen die niet op het katholieke kerkhof in Druten begraven mochten worden. Voor deze baby’s eisen twee inwoners nu na jaren eerherstel. De lokale politiek vindt het een mooi plan en wil met de hele gemeenteraad een bezoekje brengen aan de begraafplaats.
 • Arnhemse afvalman wil de Kamer in

  19 november 2020
  ARNHEM - In Arnhem en omstreken staat Martijn van Butselaar bekend als de afvalstrijder. Geen mogelijkheid laat hij onbenut om op social media zijn ongenoegen te uiten over zijn vervuilde stad door het in zijn ogen falende afvalbeleid. Nu wil de Ernummer naar Den Haag, met het Code Oranje van Richard de Mos.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend