Logo De Belofte

EDE - De transformatie van de jeugdhulp komt in Ede onvoldoende van de grond. Mede daardoor werd het budget voor de jeugdzorg de afgelopen jaren fors overschreden. Dat concludeert de Rekenkamercommissie Ede in een onderzoeksrapport. De gemeente moet haar plannen volgens de commissie concretere maken en meer inzetten op preventie.

door Joukje Beiboer

Sinds 2015 zijn de Nederlandse gemeenten zelf verantwoordelijk voor de Jeugdzorg. Gemeenten kunnen de jeugdhulp beter en bovendien goedkoper uitvoeren, was de gedachte. De zorg moest anders ingericht worden. Met een lager budget.

Van overschot naar tekort

Maar uit het rapport blijkt dat er in de gemeente Ede te weinig verandert. 'Dat heeft onder meer geleid tot steeds grotere overschrijdingen van het budget', stelt de Rekenkamercommissie. 'Bij het overgangsjaar 2015 was er sprake van een overschot van zo’n 3,2 miljoen euro. Voor de jaren hierna is er sprake van een tekort.' Over 2018 was er een tekort van 3,4 miljoen euro in de jeugdzorg.

De gemeente slaagt er op dit moment onvoldoende in om dure, specialistische jeugdhulp te voorkomen. Ook is er te weinig aandacht voor preventie en heeft de gemeente onvoldoende regie op de toegang tot de jeugdhulp, stellen de onderzoekers in het rapport. 'Maar' een derde van de verwijzingen loopt momenteel via het Sociaal Team van de gemeente. De rest loopt voornamelijk via huisartsen. Die verwijzen, zo is de vrees, te snel door naar erg dure specialistische zorg, terwijl dat niet nodig is.

Wel gelukt 

Overigens heeft de gemeente niet stilgezeten. 'De transitie in de gemeente Ede, het inregelen van structuren en systemen om de taken behorende bij de Jeugdwet uit te voeren, is voortvarend opgepakt', staat in het rapport. De gemeente heeft onder andere in de specialistische jeugdhulp veranderingen doorgevoerd. Daar zijn de commissie en jeugdhulpaanbieders positief over. 'Zo is er voor zover bekend geen kind tussen wal en schip gekomen.' 

De gemeente zette ook stappen in data gedreven werken, waardoor ze sneller zorgtrends kan opsporen en kan ingrijpen als dat nodig is. Ook dat vindt de Rekenkamercommissie een positieve ontwikkeling. Maar 'wat betreft de toegang tot de jeugdhulp en het samenwerken met preventieve en laagdrempelige voorzieningen, lijkt de gemeente nog zoekende'.

Onvoldoende controle

Dat de plannen van de gemeente nog niet overal even goed van de grond komen, kan te maken hebben met de vaagheid ervan. De doelen die de gemeente jaren terug heeft gesteld, zijn niet uitgewerkt tot concrete en meetbare plannen, vindt de Rekenkamercommissie. 'Veel zaken zijn nog niet voldoende uitgediscussieerd en er zijn nog onvoldoende vaste werkwijzen en routines', staat in het rapport.

Ook evalueert de gemeente niet goed. Dit maakt dat de raad niet goed weet wat er nu precies speelt op het gebied van zorg voor jongeren. 'De raad krijgt nog onvoldoende volledige en tijdige verantwoordingsinformatie', staat in het rapport. 'Gezien de grootte en complexiteit van de uitdagingen heeft de raad zijn kaderstellende en controlerende rol onvoldoende uit kunnen voeren.'

Reactie wethouders

Het gemeentebestuur laat in een reactie weten dat het samen met omringende gemeenten inmiddels is gestart met een transformatieprogramma dat concreter gaat zijn. 'Deze visie en regionaal programma vormt een integraal onderdeel van het nieuwe lokale Jeugdbeleidsplan', staat in een schriftelijke reactie. Het college gaat er van uit dat die 'voldoende concrete doelen, streefwaarden en acties bevatten voor de Raad om een meer controlerende rol te kunnen gaan pakken'.

Ook wijst het college erop de gemeente inmiddels werkt aan leidende principes om de zorg in de gemeente te veranderen. Daarin staan 23 maatregelen opgenomen die tot een forse structurele kostenbesparing moeten leiden.

Lees ook: Ede snoept niet uit andere potjes om miljoenengat zorg te dichten

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek.
Heb jij nieuws over jouw gemeente? Tip ons dan hier.

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

  14 augustus 2020
  WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend