Logo De Belofte

EDE - De transformatie van de jeugdhulp komt in Ede onvoldoende van de grond. Mede daardoor werd het budget voor de jeugdzorg de afgelopen jaren fors overschreden. Dat concludeert de Rekenkamercommissie Ede in een onderzoeksrapport. De gemeente moet haar plannen volgens de commissie concretere maken en meer inzetten op preventie.

door Joukje Beiboer

Sinds 2015 zijn de Nederlandse gemeenten zelf verantwoordelijk voor de Jeugdzorg. Gemeenten kunnen de jeugdhulp beter en bovendien goedkoper uitvoeren, was de gedachte. De zorg moest anders ingericht worden. Met een lager budget.

Van overschot naar tekort

Maar uit het rapport blijkt dat er in de gemeente Ede te weinig verandert. 'Dat heeft onder meer geleid tot steeds grotere overschrijdingen van het budget', stelt de Rekenkamercommissie. 'Bij het overgangsjaar 2015 was er sprake van een overschot van zo’n 3,2 miljoen euro. Voor de jaren hierna is er sprake van een tekort.' Over 2018 was er een tekort van 3,4 miljoen euro in de jeugdzorg.

De gemeente slaagt er op dit moment onvoldoende in om dure, specialistische jeugdhulp te voorkomen. Ook is er te weinig aandacht voor preventie en heeft de gemeente onvoldoende regie op de toegang tot de jeugdhulp, stellen de onderzoekers in het rapport. 'Maar' een derde van de verwijzingen loopt momenteel via het Sociaal Team van de gemeente. De rest loopt voornamelijk via huisartsen. Die verwijzen, zo is de vrees, te snel door naar erg dure specialistische zorg, terwijl dat niet nodig is.

Wel gelukt 

Overigens heeft de gemeente niet stilgezeten. 'De transitie in de gemeente Ede, het inregelen van structuren en systemen om de taken behorende bij de Jeugdwet uit te voeren, is voortvarend opgepakt', staat in het rapport. De gemeente heeft onder andere in de specialistische jeugdhulp veranderingen doorgevoerd. Daar zijn de commissie en jeugdhulpaanbieders positief over. 'Zo is er voor zover bekend geen kind tussen wal en schip gekomen.' 

De gemeente zette ook stappen in data gedreven werken, waardoor ze sneller zorgtrends kan opsporen en kan ingrijpen als dat nodig is. Ook dat vindt de Rekenkamercommissie een positieve ontwikkeling. Maar 'wat betreft de toegang tot de jeugdhulp en het samenwerken met preventieve en laagdrempelige voorzieningen, lijkt de gemeente nog zoekende'.

Onvoldoende controle

Dat de plannen van de gemeente nog niet overal even goed van de grond komen, kan te maken hebben met de vaagheid ervan. De doelen die de gemeente jaren terug heeft gesteld, zijn niet uitgewerkt tot concrete en meetbare plannen, vindt de Rekenkamercommissie. 'Veel zaken zijn nog niet voldoende uitgediscussieerd en er zijn nog onvoldoende vaste werkwijzen en routines', staat in het rapport.

Ook evalueert de gemeente niet goed. Dit maakt dat de raad niet goed weet wat er nu precies speelt op het gebied van zorg voor jongeren. 'De raad krijgt nog onvoldoende volledige en tijdige verantwoordingsinformatie', staat in het rapport. 'Gezien de grootte en complexiteit van de uitdagingen heeft de raad zijn kaderstellende en controlerende rol onvoldoende uit kunnen voeren.'

Reactie wethouders

Het gemeentebestuur laat in een reactie weten dat het samen met omringende gemeenten inmiddels is gestart met een transformatieprogramma dat concreter gaat zijn. 'Deze visie en regionaal programma vormt een integraal onderdeel van het nieuwe lokale Jeugdbeleidsplan', staat in een schriftelijke reactie. Het college gaat er van uit dat die 'voldoende concrete doelen, streefwaarden en acties bevatten voor de Raad om een meer controlerende rol te kunnen gaan pakken'.

Ook wijst het college erop de gemeente inmiddels werkt aan leidende principes om de zorg in de gemeente te veranderen. Daarin staan 23 maatregelen opgenomen die tot een forse structurele kostenbesparing moeten leiden.

Lees ook: Ede snoept niet uit andere potjes om miljoenengat zorg te dichten

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek.
Heb jij nieuws over jouw gemeente? Tip ons dan hier.

Het laatste nieuws uit Ede

  • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

    02 september 2021
    EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
  • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

    12 juli 2021
    EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
  • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

    12 juli 2021
    EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
  • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

    29 juni 2021
    EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
  • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

    29 juni 2021
    EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend