CULEMBORG - 'Het is vijf voor twaalf', zegt Kees van Doorn van uitzendbureau VDU. Zijn bedrijf huisvest arbeidsmigranten in verschillende gemeentes in de Betuwe en de Bommelerwaard. Hij voert met al die gemeentes gesprekken over opvang van de migranten.
Zo kwam de gemeente Zaltbommel na uitvoerig overleg met betrokkenen met het plan om arbeidsmigranten te huisvesten op het terrein van de tuinders. Het beleidsplan zou eind april in de raad besproken worden, maar is verplaatst naar een nog onbekende datum. De reden: twee extra vergaderingen om de koppen dezelfde kant op te krijgen. Dat verbaast Van Doorn. 'We hebben goede gesprekken met de gemeente Zaltbommel, daar zijn we blij om, maar er moet gebouwd worden. De tijd dringt.'
Huizen in woonwijken
De afgelopen jaren is geen duidelijke beleidsvoering geweest van gemeentes. Waarop uitzendbureau's huizen opkochten in woonwijken. Nu de woningmarkt onder druk staat en huizen in woonwijken nodig zijn, vinden gemeenten dat de arbeidsmigranten ergens anders moeten wonen. Uitzendbureaus willen de huizen wel teruggeven. Maar waar moeten de arbeidsmigranten dan naartoe?
Bekijk hier de reportage: (tekst gaat verder na de video)
De oplossing: centrale huisvesting
Een vraag waar gemeentes nu antwoord op moeten vinden. Van Doorn heeft duidelijke ideeën over het meest genoemde alternatief: centrale huisvesting. 'Als je over grote aantallen arbeidsmigranten bij elkaar praat moet je het echt serieus nemen. Zorg dat er ontspanning is, zoals sport en spel en een bioscoop.' Dat is volgens hem van wezenlijk belang. 'Mensen moeten zich niet gaan vervelen en op straat gaan staan omdat ze geen privacy hebben.' Van Doorn hamert daarnaast op het belang van beheer. 'Zie het als een concierge-functie. Zorg dat er iemand 24/7 bereikbaar is en wekelijks langsgaat op de locatie.'
Iedere regio anders
Hij ziet in de gesprekken die met de gemeentes lopen dat de oplossingen per gemeente verschillen. 'Iedere regio is anders. Overal is dan ook een eigen oplossing nodig met verschillen in accommodaties.' Over de oplossing van de gemeente Zaltbommel is Van Doorn bijvoorbeeld positief. 'Maar hou de tuinders wel aan de afspraken. Ze zijn tuinder en geen huisvester. Ze gaan tegen problemen aanlopen die ze nu nog niet voorzien. Maak daarom een prestatiecontract, om ze te houden aan de afspraken die gemaakt worden.' En dan kan volgens de directeur van het uitzendbureau gewoon gebouwd worden.
Zie ook:
Door: Esther Hendriks
Het laatste nieuws uit Tiel
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
-
TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
-
LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
-
TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.
Overig verkiezingsnieuws
-
NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
-
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
-
ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.