Logo De Belofte

ZEVENAAR - De schok afgelopen zomer was groot. Tientallen huiseigenaren in Zevenaar ontdekten toen scheuren in hun woning door de droogte. Inmiddels werken overal bouwbedrijfjes in de Zevenaarse straten om die verzakte woningen weer op te knappen. De gemeente Zevenaar praat in mei over een eventuele tegemoetkoming richting de gedupeerden.

door Melanie Lokate

De één laat alleen scheuren vullen, de ander pakt het grondiger aan. 'We hopen dat na vandaag de muur niet meer verzakt', zegt Hans Tiecken. Zijn familie is één van de ruim honderd families van wie een woning verzakte in Zevenaar.

'Gelukkig hebben we nog wat spaarcentjes'

Terwijl twee bouwvakkers gaten graven, laat Tiecken de scheuren in de schuur zien. 'Vorig jaar zomer ontdekten we grote scheuren in de garage. En als we naar binnen lopen en het vloerkleed optillen dan zie je hier ook een enorme scheur'. Ook in een ruimte waar de wasmachine staat zijn verschillende scheuren te zien.

Tekst gaat verder onder de reportage

'We weten ook niet wat voor een zomer we weer gaan krijgen. Stel het wordt opnieuw een droge zomer, wat gaat er dan gebeuren?' vraagt Hans zich af. 'We hebben gelukkig nog wat spaarcentjes en dus kunnen we nu dit bedrijf laten komen'. Het herstellen van de fundering kost de familie ongeveer 10.000 euro.

Paal met de schroef ondersteunt de muur

'Wij hebben hier bij deze woning eerst al uitgebreid onderzoek gedaan', zegt Ferry Nieuwboer van Duurzaam Funderingsherstel. 'We graven gaten waarin we speciale palen plaatsen met een schroef aan het uiteinde. Die schroef boort zich in de bodem en uiteindelijk zorgt die ervoor dat de fundering hierdoor gestabiliseerd wordt'.

'Je huis is je kapitaal en dat moet je netjes onderhouden'

Even verderop wordt Jeanette van Muijden haar woning ook binnenkort aangepakt met een nieuwe fundering. 'Eindelijk', zegt ze. 'Een jaar geleden kraakte het hier. We kwamen er pas later achter dat de fundering aan het zakken was'. In de bijkeuken zit een grote barst in de vloer. Jeanette kan inmiddels een puzzel leggen met de stukjes.

Hoewel ook de kosten voor Jeanette enorm zijn wil ze per se dat de problemen opgelost worden. 'Je stenen, je huis, dat is toch je kapitaal en dat moet je netjes onderhouden. Maar ik vind het wel heel ernstig dat ik hier een heel jaarsalaris in moet stoppen', zegt Van Muijden.

Niet voor iedereen weggelegd

En dat kan Jaap Terpstra beamen. 'Dit kan echt niet iedereen betalen', zegt hij. Jaap Terpstra is van het comité Zakkende Woningen Inklinkende Klei 2.0 (ZWIK 2.0). 'We hebben mensen die een verzakt huis hebben en van een AOW rond moeten komen. Daar moeten echt oplossingen voor komen'.

De gemeente Zevenaar praat in mei over een eventuele tegemoetkoming richting de gedupeerden. 'Het laat allemaal iets langer op zich wachten omdat we eerst met ZWIK om de tafel willen als gemeente, voordat het de besluitvorming in gaat', laat een woordvoerder weten.

Het laatste nieuws uit Zevenaar

  • Windmolens vanaf 2024 welkom in Bronckhorst

    05 juli 2021
    LAAG-KEPPEL - De gemeenteraad van Bronckhorst heeft maandagavond kaders vastgesteld voor de bouw van windmolens. Hoewel veel raadsleden de spelregels zien als een noodzakelijk kwaad, staat hiermee de deur vanaf 2024 als eerste open voor de bouw van een windpark in het buurtschap Eldrik.
  • Partijen vragen opheldering over gewiste e-mailbox oud-burgemeester

    16 september 2020
    ZEVENAAR - De gewiste e-mails van oud-burgemeester De Ruiter houden de gemoederen nog steeds bezig in Zevenaar. De VVD en SP stellen woensdagavond vragen over de kwestie tijdens de raadsvergadering en willen mogelijk een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken. De e-mails waren een tijd geleden opgevraagd door journalisten van The Investigative Desk, maar de berichten zijn gewist. Volgens een uitspraak van de Raad van State in juni had dit niet gemogen.
  • Kogel door de kerk: cultuurhal Zevenaar wordt Turmac Cultuurfabriek

    04 maart 2020
    ZEVENAAR - De gemeenteraad heeft woensdag de knoop doorgehakt: de nieuwe cultuurhal bij het gemeentehuis in Zevenaar gaat de Turmac Cultuurfabriek heten. Met 18 stemmen vóór en 9 tegen werd het voorstel woensdagavond na een - soms emotioneel - debat aangenomen. Het college, dat eigenlijk over dit soort besluiten gaat, heeft de raad hier een stem in gegeven.
  • Een hal vernoemen naar een voormalige sigarettenfabriek, kan dat eigenlijk wel?

    03 maart 2020
    ZEVENAAR - Moet de geschiedenis van de voormalige sigarettenfabriek terugkomen in de nieuwe Zevenaarse cultuurhal of is alles dat een associatie heeft met roken niet meer van deze tijd? Met andere woorden: wordt de naam van de hal met culturele en sociale instellingen de Turmac Cultuurfabriek of Hal 12? Woensdagavond neemt de gemeenteraad een besluit.
  • Wethouder krijgt petitie van boze ouders Sterrenschool Zevenaar

    18 december 2019
    ZEVENAAR - Ouders van kinderen op de Sterrenschool in Zevenaar hebben tijdens de raadsvergadering woensdagavond meer dan honderd handtekeningen overhandigd aan wethouder Van Dellen. De ouders protesteren hiermee tegen de verhuizing van de school naar een andere wijk in Zevenaar.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend