Logo De Belofte

ELST - ‘Zorgmedewerkers krijgen niet eerlijk betaald’, stellen de PvdA en de lokale partij BOB van de gemeente Overbetuwe. Omdat de rekensom voor de prijzen niet zou kloppen met landelijke afspraken, hebben de partijen vragen gesteld.

door Thomas Overdijk

De PvdA en BOB willen kijken hoe de gemeentelijke prijsberekening anders is dan de landelijke. Daarom vroegen ze eind maart documenten op waarin dit beschreven staat.

Die documenten hebben ze nog niet, maar ze hoorden van de gemeente wel waar de verschillen zitten: reistijd die betaald moet worden is in Overbetuwe niet opgenomen en administratietijd wordt ook niet verrekend. PvdA en BOB stellen dat de gemeente zich op die manier niet houdt aan landelijke afspraken.

'Probleem is regiobreed'

‘Veel gemeenten worstelen momenteel met het sociaal domein en de uitgaven op dat vlak. Je wilt natuurlijk niet meer betalen dan nodig, maar er moeten wel eerlijke prijzen worden afgesproken’, vertelt PvdA'er Elbert Elbers aan Omroep Gelderland.

‘Gemeenten hebben samen afgesproken hoe er met de prijs wordt omgegaan. Er zijn wat verschillen, maar over het algemeen wijken de gemeentelijke rekentools af van de landelijke’, vertelt Elbers. Het probleem speelt volgens hem dan ook in de hele regio.

'We willen goed antwoord'

Samen met BOB heeft de PvdA schriftelijk vragen aan het college van Overbetuwe gesteld. Kort samengevat vragen zij zich af of de gemeente bereid is gebruik te maken van de landelijke rekensom en zo nee, waarom niet. ‘We willen dat het college goed antwoord geeft’, denkt fractievoorzitter Elbers.

‘We gaan contact opnemen met gemeenten om te kijken wat er met de colleges afgesproken kan worden.' De vragen zijn een aanloop naar een verder gesprek met het eigen college.

De gemeente Overbetuwe geeft aan dat ze momenteel druk bezig is met het beantwoorden van de vragen.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek.
Heb jij nieuws over jouw gemeente? Tip ons dan hier.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend