Logo De Belofte

EDE - De gemeente Ede verwacht jaarlijks bijna 2 miljoen euro extra kwijt te zijn aan maatschappelijke ondersteuning door de invoering van het zogenoemde Wmo-abonnementstarief. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland bij de gemeente. De gemeente worstelt al lange tijd met grote tekorten op zorg en welzijn.

door Joukje Beiboer

De eigen bijdrage voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben, is afgelopen januari voor iedereen omlaag gegaan. Toen werd het zogenoemde abonnementstarief ingevoerd. Nu betaalt iedereen maximaal 17,50 euro per 4 weken. En dat is voor veel mensen maar een fractie van wat ze voorheen moesten bijdragen.

Ondersteuning is voor Edenaren dus flink goedkoper geworden. Tot 2019 betaalden sommige mensen soms wel honderden euro's mee aan hun hulp en ondersteuning. Dat kwam omdat de eigen bijdrage voor de zorg toen nog inkomensafhankelijk was. 

Iemand met een erg laag inkomen, betaalde tot voor kort €17,60 per maand mee voor zorg en ondersteuning. Mensen die meer te besteden hadden, moesten meer meebetalen. Tot 10 procent van het meerinkomen moesten ze bijdragen aan hun eigen zorg en ondersteuning. 

Wmo?
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) gaat over allerlei zorg- en ondersteuningsfaciliteiten die zijn bedoeld om mensen langer thuis te laten wonen. Wat precies onder de Wmo valt, verschilt per gemeente. Bij Ede gaat het om: 
* huishoudelijke hulp
* woningaanpassingen
* een rolstoel of scootmobiel
* taxivervoer
* begeleiding, bijvoorbeeld dagbesteding of woonbegeleiding
* mantelzorgondersteuning
* respijtzorg, bijvoorbeeld logeeropvang
* beschermd wonen

Bron: gemeente Ede 

De gemeente Ede denkt dat meer mensen aanspraak gaan maken op Wmo-zorg omdat ze er nog nauwelijks voor betaald hoeft te worden. Dat brengt extra kosten met zich mee. En de gemeentelijke inkomsten gaan een stuk omlaag vanwege de lagere eigen bijdrage, is de verwachting. 

Daardoor denkt de gemeente dat het dit jaar 1,9 miljoen euro extra kwijt is aan de Wmo. 'Na aftrek van de verkregen compensatie van het Rijk resteert voor Ede een tekort van ongeveer 1 miljoen eurro', schrijft een woordvoerder. 

7,5 miljoen bezuinigingen

Ede heeft al een miljoenentekort op het zogenoemde sociaal domein, waar ook deze extra zorg- en ondersteuningsfaciliteiten onder vallen. Er wordt nu gewerkt aan maatregelen om dat tekort terug te dringen. 

In totaal wil het gemeentebestuur daarmee 7,5 miljoen bezuinigen. Een deel van dat geld, 4 miljoen euro, moet weer op een andere manier bij het sociale domein terugkomen. De gemeente noemt dat een 'investering' van 4 miljoen. Maar een groot deel van het geld wordt gebruikt om verwachte tekorten, onder andere in de Wmo, op te vangen en is niet bedoeld om de zorg en ondersteuning te verbeteren. 

Lees ook: Tientallen miljoenen minder voor zorg in Gelderland (in 2021)

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek.
Heb jij nieuws over jouw gemeente? Tip ons dan hier.

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem moet in begrijpelijke taal communiceren: 'Anders blijft kloof bestaan'

  15 juli 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem moet in begrijpelijke taal gaan communiceren. Dat vindt de voltallige gemeenteraad. Daar was al wel aandacht voor, maar nog geen duidelijke afspraken.
 • Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend