Logo De Belofte

EDE - De gemeente Ede verwacht jaarlijks bijna 2 miljoen euro extra kwijt te zijn aan maatschappelijke ondersteuning door de invoering van het zogenoemde Wmo-abonnementstarief. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland bij de gemeente. De gemeente worstelt al lange tijd met grote tekorten op zorg en welzijn.

door Joukje Beiboer

De eigen bijdrage voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben, is afgelopen januari voor iedereen omlaag gegaan. Toen werd het zogenoemde abonnementstarief ingevoerd. Nu betaalt iedereen maximaal 17,50 euro per 4 weken. En dat is voor veel mensen maar een fractie van wat ze voorheen moesten bijdragen.

Ondersteuning is voor Edenaren dus flink goedkoper geworden. Tot 2019 betaalden sommige mensen soms wel honderden euro's mee aan hun hulp en ondersteuning. Dat kwam omdat de eigen bijdrage voor de zorg toen nog inkomensafhankelijk was. 

Iemand met een erg laag inkomen, betaalde tot voor kort €17,60 per maand mee voor zorg en ondersteuning. Mensen die meer te besteden hadden, moesten meer meebetalen. Tot 10 procent van het meerinkomen moesten ze bijdragen aan hun eigen zorg en ondersteuning. 

Wmo?
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) gaat over allerlei zorg- en ondersteuningsfaciliteiten die zijn bedoeld om mensen langer thuis te laten wonen. Wat precies onder de Wmo valt, verschilt per gemeente. Bij Ede gaat het om: 
* huishoudelijke hulp
* woningaanpassingen
* een rolstoel of scootmobiel
* taxivervoer
* begeleiding, bijvoorbeeld dagbesteding of woonbegeleiding
* mantelzorgondersteuning
* respijtzorg, bijvoorbeeld logeeropvang
* beschermd wonen

Bron: gemeente Ede 

De gemeente Ede denkt dat meer mensen aanspraak gaan maken op Wmo-zorg omdat ze er nog nauwelijks voor betaald hoeft te worden. Dat brengt extra kosten met zich mee. En de gemeentelijke inkomsten gaan een stuk omlaag vanwege de lagere eigen bijdrage, is de verwachting. 

Daardoor denkt de gemeente dat het dit jaar 1,9 miljoen euro extra kwijt is aan de Wmo. 'Na aftrek van de verkregen compensatie van het Rijk resteert voor Ede een tekort van ongeveer 1 miljoen eurro', schrijft een woordvoerder. 

7,5 miljoen bezuinigingen

Ede heeft al een miljoenentekort op het zogenoemde sociaal domein, waar ook deze extra zorg- en ondersteuningsfaciliteiten onder vallen. Er wordt nu gewerkt aan maatregelen om dat tekort terug te dringen. 

In totaal wil het gemeentebestuur daarmee 7,5 miljoen bezuinigen. Een deel van dat geld, 4 miljoen euro, moet weer op een andere manier bij het sociale domein terugkomen. De gemeente noemt dat een 'investering' van 4 miljoen. Maar een groot deel van het geld wordt gebruikt om verwachte tekorten, onder andere in de Wmo, op te vangen en is niet bedoeld om de zorg en ondersteuning te verbeteren. 

Lees ook: Tientallen miljoenen minder voor zorg in Gelderland (in 2021)

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek.
Heb jij nieuws over jouw gemeente? Tip ons dan hier.

Het laatste nieuws uit Ede

 • Onderzoekers kraken stikstofbeleid: 'Veel meer nodig'

  09 april 2021
  EDE - Het stikstofbeleid van de overheid is bij lange na niet genoeg en zorgt voor grote risico's. Dat betogen elf wetenschappers.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • Politieke verhoudingen staan op scherp: 'Wat doen wij hier nog?'

  13 november 2020
  EDE - De oppositiepartijen in Ede voelen zich niet serieus genomen door hun raadscollega's van de de coalitiepartijen. Die leken met elkaar afgesproken te hebben alle voorstellen van de oppositie te boycotten.
 • 'Noodopvang voor daklozen in Ede gevonden'

  05 november 2020
  EDE - De gemeente Ede heeft een plek gevonden waar problematische daklozen komende winter kunnen overnachten. Er komt vanaf 1 december een noodopvang aan de Nieuwe Kazernelaan, in het gebouw waar voorheen restaurant Pizza & Pizza gevestigd was.
 • Exploitatie prestigieuze Food Experience Ede in Barneveldse handen

  15 oktober 2020
  EDE - De exploitatie van de World Food Center Experience, de veelbesproken voedsel-attractie in Ede, komt in handen van TeKa Groep uit Barneveld. Dat heeft de stichting WFC Experience donderdag bekendgemaakt. "Dit is een goede partner waarmee we de komende decennia kunnen werken aan een geweldige Experience", zegt bestuurslid Dirk Lubbers.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend