Logo De Belofte

ZUTPHEN - De bezuinigingsplannen van het Zutphense college worden steeds concreter. Vanaf 2021 gaat het gemeentebestuur bijna een kwart minder uitgeven aan subsidies binnen het sociaal domein. 

door Madelien Jansen

De maatregel is het gevolg van het tekort van bijna 13 miljoen op de begroting. Om dit gat te kunnen dichten gaat de gemeente 1,25 miljoen, wat neerkomt op 23 procent van de huidige ruim 6 miljoen, bezuinigen op subsidies binnen het sociaal domein.

De afgelopen maanden hebben alle organisaties op het gebied van zorg in Zutphen met elkaar gesproken in zogenoemde 'thematafels'. Hierdoor zijn onder meer dubbelingen aan het licht gekomen. Zo werd onder meer duidelijk dat er op Zutphense middelbare scholen jongerencoaches van verschillende organisaties actief zijn. Los van elkaar krijgen ze voor hetzelfde werk subsidie. 

Onsamenhangend subsidiebeleid

'Tot nu toe was het subsidiebeleid niet heel samenhangend. Organisaties hadden geen weet van elkaar. En als organisaties elkaar zelf niet kennen, hoe moeten inwoners dan weten waar ze terecht kunnen', vertelt wethouder Mathijs ten Broeke. Hij kijkt tevreden terug op de thematafels, die er volgens hem voor gezorgd hebben dat organisaties het werk voortaan beter op elkaar afstemmen.

Alle organisaties moeten uiteindelijk procentueel evenveel bezuinigen. Het doel voor 2019 was 3 ton in totaal, maar Zutphen blijft dit jaar steken op 240.000 euro. 'Dat is wel een tegenvaller', aldus ten Broeke. 'Maar je kunt sommige subsidies nou eenmaal niet zomaar stoppen.' Volgens de wethouder komt dit vooral doordat de grootste subsidieontvanger, Stichting Perspectief, pas in 2020 start met bezuinigen. 

Risico's 

Stichting Perspectief vindt dat er flinke risico's zitten aan de forse bezuinigingen. 'Op basis van onderzoek weten we dat Perspectief nu jaarlijks minstens 900.000 euro meer oplevert dan het kost. Door te bezuinigen verdwijnen deze besparingen op maatwerkindicaties en uitkeringen en is de gemeente duurder uit.' De stichting zegt dat het realiseren van haar ambities volstrekt onrealistisch wordt met de huidige geplande bezuinigingen van bijna 8 ton. 

Perspectief heeft de gemeente daarom een alternatief scenario voor de bezuinigingen aangedragen. Daarover is zij momenteel met de gemeente in gesprek. 'De kunst is om te bezuinigen zonder de essentiële activiteiten van het voorveld te raken. Maar we moeten onszelf niet voor de gek houden om te denken dat mensen dit niet gaan voelen', zegt wethouder ten Broeke. In juni hoopt de gemeente de gesprekken met Perspectief af te ronden. 

Voorlopig blijven de bezuinigingen het college en de betrokken organisaties in ieder geval volop bezighouden. 'Er zal nog flink gewerkt moeten worden om de totale bezuiniging in 2021 te realiseren.' Desondanks blijft ten Broeke optimistisch. 'Ik denk dat die 1,25 miljoen bezuinigen kan, maar dat vraagt wel om offers bij veel organisaties.' 

Zie ook

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Zutphen bezuinigt door: dit gaat er veranderen

  10 november 2020
  ZUTPHEN - Met wat kleine wijzigingen heeft de Zutphense gemeenteraad de begroting voor de komende vier jaar unaniem aangenomen. Wederom staat er een bezuinigingsronde voor de deur, die inwoners gaan voelen bij de parkeermeter en bij het betalen van belastingen.
 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend