Logo De Belofte

ZUTPHEN - De bezuinigingsplannen van het Zutphense college worden steeds concreter. Vanaf 2021 gaat het gemeentebestuur bijna een kwart minder uitgeven aan subsidies binnen het sociaal domein. 

door Madelien Jansen

De maatregel is het gevolg van het tekort van bijna 13 miljoen op de begroting. Om dit gat te kunnen dichten gaat de gemeente 1,25 miljoen, wat neerkomt op 23 procent van de huidige ruim 6 miljoen, bezuinigen op subsidies binnen het sociaal domein.

De afgelopen maanden hebben alle organisaties op het gebied van zorg in Zutphen met elkaar gesproken in zogenoemde 'thematafels'. Hierdoor zijn onder meer dubbelingen aan het licht gekomen. Zo werd onder meer duidelijk dat er op Zutphense middelbare scholen jongerencoaches van verschillende organisaties actief zijn. Los van elkaar krijgen ze voor hetzelfde werk subsidie. 

Onsamenhangend subsidiebeleid

'Tot nu toe was het subsidiebeleid niet heel samenhangend. Organisaties hadden geen weet van elkaar. En als organisaties elkaar zelf niet kennen, hoe moeten inwoners dan weten waar ze terecht kunnen', vertelt wethouder Mathijs ten Broeke. Hij kijkt tevreden terug op de thematafels, die er volgens hem voor gezorgd hebben dat organisaties het werk voortaan beter op elkaar afstemmen.

Alle organisaties moeten uiteindelijk procentueel evenveel bezuinigen. Het doel voor 2019 was 3 ton in totaal, maar Zutphen blijft dit jaar steken op 240.000 euro. 'Dat is wel een tegenvaller', aldus ten Broeke. 'Maar je kunt sommige subsidies nou eenmaal niet zomaar stoppen.' Volgens de wethouder komt dit vooral doordat de grootste subsidieontvanger, Stichting Perspectief, pas in 2020 start met bezuinigen. 

Risico's 

Stichting Perspectief vindt dat er flinke risico's zitten aan de forse bezuinigingen. 'Op basis van onderzoek weten we dat Perspectief nu jaarlijks minstens 900.000 euro meer oplevert dan het kost. Door te bezuinigen verdwijnen deze besparingen op maatwerkindicaties en uitkeringen en is de gemeente duurder uit.' De stichting zegt dat het realiseren van haar ambities volstrekt onrealistisch wordt met de huidige geplande bezuinigingen van bijna 8 ton. 

Perspectief heeft de gemeente daarom een alternatief scenario voor de bezuinigingen aangedragen. Daarover is zij momenteel met de gemeente in gesprek. 'De kunst is om te bezuinigen zonder de essentiële activiteiten van het voorveld te raken. Maar we moeten onszelf niet voor de gek houden om te denken dat mensen dit niet gaan voelen', zegt wethouder ten Broeke. In juni hoopt de gemeente de gesprekken met Perspectief af te ronden. 

Voorlopig blijven de bezuinigingen het college en de betrokken organisaties in ieder geval volop bezighouden. 'Er zal nog flink gewerkt moeten worden om de totale bezuiniging in 2021 te realiseren.' Desondanks blijft ten Broeke optimistisch. 'Ik denk dat die 1,25 miljoen bezuinigen kan, maar dat vraagt wel om offers bij veel organisaties.' 

Zie ook

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.
 • Zutphens raadslid splitst zich af van BurgerBelang en gaat alleen verder

  19 maart 2020
  ZUTPHEN - Raadslid Petra Ackermans splitst zich af van haar partij BurgerBelang Zutphen Warnsveld. 'Ik heb het bestuur gemeld te stoppen en als zelfstandige fractie verder te gaan', laat Ackermans weten.
 • Gemeente gooit monumenten, woningen en garageboxen in de verkoop

  18 maart 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de komende tijd vijftien panden verkopen. Het college hoopt daarmee een kleine zes miljoen euro binnen te slepen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend