Logo De Belofte

HARDERWIJK - Een sociale huurwoning bemachtigen in Harderwijk en Ede duurt vaak jaren voor mensen die actief zoeken. In Harderwijk kan het je tot acht jaar kosten voordat je een huis hebt, bevestigen de woningcorporaties. In Ede duurt het volgens de gemeente soms tot vier jaar.

door Bastiaan van Blokland

In Gelderland is de druk op de sociale woningmarkt, net als in de rest van Nederland, groot. Gemeenten gaan de komende jaren bijbouwen om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Maar of dat overal gaat lukken is de vraag. De wachtlijsten worden ondertussen langer en langer.

Kleine kans

In Harderwijk en de omliggende regio is de nood hoog. De wachttijden zijn er lang. Iemand die daar actief op een woning reageert, heeft in dat jaar slechts 15 procent kans dat het hem ook lukt een woning te vinden, zegt de gemeente. Het kan er zeven, soms zelfs acht jaar duren voordat je een huis hebt, blijkt bij navraag door Omroep Gelderland bij de woningcorporaties.

Anderhalf jaar geleden wilde Harderwijk al korte metten maken met die lange wachttijden, is te lezen in een woonvisie uit 2017. Toen bleek dat de gemiddelde wachttijd kon oplopen tot zes jaar.

Loten

Sinds 2017 lijkt er weinig veranderd. Het slagingspercentage moet omhoog naar 40 procent, vindt de gemeente Harderwijk. De grootste woningcorporatie Uwoon probeert ook op een andere manier mensen van een woning te voorzien, door twintig procent van het woningaanbod te verloten.

Zo wordt de wachttijd niet zozeer verkort, maar maken jonge, net ingeschreven mensen wel eerder kans op een woning. De overweging om dat te doen kan bijvoorbeeld zijn om vergrijzing in een wijk tegen te gaan. De keerzijde is dat voor iemand die veel mazzel heeft er ook iemand is die daardoor langer moet wachten.

In 2025 moeten mensen binnen een jaar een woning vinden, maar dan moet er wel meer worden bijgebouwd. Er is behoefte aan ruim 400 woningen, die in de komende jaren moeten verschijnen.

Is dit te redden?

Dan Ede: die gemeente dreigt in zwaar weer te komen. De druk op de woningmarkt neemt hand over hand toe. Om de voorraad op peil te houden moeten voor 2027 zo'n 1000 nieuwe huizen zijn bijgebouwd. Maar die ambitie komt niet van de grond.

Zie ook: Ede gaat over tot actie: maatregelen om dreigend woningtekort aan te pakken

Onlangs bleek namelijk dat er in Ede de komende jaren misschien enkele tientallen sociale huurhuizen bijkomen. Belangrijkste reden: er is te weinig geld bij de woningcorporaties en commerciële partijen zien geen heil in bouwen, omdat sociale huurhuizen voor hen niet rendabel zijn.

Op dit moment kan het tot zo'n 4 jaar duren voor iemand een woning heeft, maar soms is het binnen een jaar geregeld. Dat hangt ook samen met of je starter of doorstromer bent.

Tekort aanpakken

De gemeente Ede besloot recent maatregelen te nemen, om grote problemen voor te zijn:

  • Ede onderzoekt of het zelf als opdrachtgever woningen kan laten bouwen. Dat doet een gemeente normaal gesproken niet zelf.
  • Er komt beleid om huur- en koophuizen betaalbaar te houden, en de grens waar een sociale koopwoning binnenvalt moet omhoog naar 185.000 euro. Zo komen meer van deze huizen beschikbaar voor mensen die hier aanspraak op maken.
  • Projectontwikkelaars die nieuwe bouwplannen binnen Ede willen uitvoeren, mogen dit straks doen op voorwaarde dat zij ook goedkopere huizen en (sociale) huurwoningen plaatsen.

Ook (kern)gemeenten als Arnhem, Apeldoorn, Nijmegen, Wageningen Zutphen en Tiel zullen de komende tijd de zeilen moeten bijzetten om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen en de wachtlijsten terug te dringen.

Lees ook het verhaal van Melvin, die maar geen sociale huurwoning kon vinden in Arnhem

In Doetinchem zetten ze eveneens een tandje bij, hoewel de wachttijden daar het kortst zijn: iemand wacht in die stad gemiddeld negen maanden op een woning.

Uitschieters op de huurmarkt

Wageningen, Nijmegen en Arnhem kennen veel huurhuizen: ruim de helft van het gehele woningvoorraad is huur. En een fiks aantal daarvan is sociale huur, via de corporaties*.

Kijk hier naar de woningverdeling in de bovengenoemde 9 gemeenten: 

Uit cijfers van de woningcorporaties blijkt dat Nijmegen ongeveer 30.000 sociale huurwoningen heeft via de corporaties, Arnhem beschikt er over dik 26.000 en Wageningen heeft er bijna 5100 (studentenkamers niet meegerekend). Ook Zutphen heeft een hoog aanbod: een kleine 9000.

*Particulieren kunnen eveneens een huis tegen sociaal huurtarief verhuren, maar hoeveel woningen dat zijn is niet overal bekend.

Waarom zoveel?

Het grote aantal sociale huurwoningen in Nijmegen en Wageningen is te verklaren door de hoge concentratie alleenstaande mensen. Hun inkomen is vaak (nog) niet hoog genoeg om te kunnen kopen of in de private sector te huren. 60 procent is in beide steden nooit gehuwd geweest of is een geregistreerd partnerschap aangegaan.

Sociale huurwoningen, hoe werkt dat?                                                                                                                                      Mensen die geen (gezamenlijk) hoog inkomen hebben of in de bijstand zitten, kunnen aanspraak maken op een sociale huurwoning via de woningcorporatie. De huurprijs ligt lager dan die van andere huurwoningen. Wil je huurtoeslag krijgen dan mag de huur niet hoger zijn dan 720,42 euro per maand. Ook mag je bruto jaarinkomen niet hoger liggen dan 42.436 euro. 

Hoe hoger je inkomen, hoe hoger de huur van het huis waar je op kunt reageren. Zo wordt voorkomen dat iemand die tegen het maximum verdient een woning van bijvoorbeeld 450 euro per maand krijgt toegewezen. Voor wie particulier huurt geldt dit niet. Maar de huurprijs moet nog altijd onder de 720,42 per maand liggen én je mag niet te veel verdienen, wil je aanspraak maken op huurtoeslag. Wie om uitzonderlijke redenen direct een huis nodig heeft, kan voorrang krijgen. We zagen dat de laatste jaren bijvoorbeeld bij statushouders; asielzoekers die in Nederland mogen blijven.

Evenwicht

In Zutphen zijn jonge alleenstaanden niet per se oververtegenwoordigd. Wel geeft de gemeente aan dat het aantal mensen dat gebruikmaakt van een sociale huurwoning hoog is, en dat dit meer in evenwicht moet komen door maatregelen te nemen.

Zie ook: Slaagkansen, meettijden; wat moet je ermee? 

De gemeente wil in ieder geval voor ouderen en jongeren meer huizen creëren. Vooral die laatste groep heeft het zwaar: nog geen 10 procent van hen vindt binnen een jaar een huis.

Hoe lang moet ik wachten?

Toch is de druk op de huurwoningmarkt in Zutphen niet extreem hoog. In de laatst jaren (2018 is nog niet bekend) duurde het een klein jaar voordat iemand een woning vond, zegt de coördinator van Woonkeus Stedendriehoek. De druk op de markt neemt wel toe, zegt de gemeente.

Uit cijfers blijkt ook dat de laatste jaren meer mensen actief op zoek gingen naar een woning in Zutphen, terwijl het aantal toewijzingen stabiel bleef. 

Kijk hier naar een video over gescheiden mannen die moeilijk een huis vinden in Zutphen:

In Apeldoorn wacht je gemiddeld zeker een jaar op een huis. Exacte wachttijden geeft Woonkeus niet, maar de coördinator weet wel dat 30 procent binnen een jaar slaagt. De rest moet dus langer wachten dan een jaar. De stad wil in 2022 zo’n 500 extra woningen hebben bijgebouwd om de oplopende woningdruk op te vangen. 

Gemiddeld is de wachttijd voor een sociale huurwoning tussen de grofweg 1 en 1,5 jaar in de gemeenten Arnhem, Nijmegen en Tiel. Van Wageningen is de zoektijd of een slagingskans niet bekend. 

Zie ook:

 

Het laatste nieuws uit Zutphen

  • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

    15 april 2021
    ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
  • Zutphen bezuinigt door: dit gaat er veranderen

    10 november 2020
    ZUTPHEN - Met wat kleine wijzigingen heeft de Zutphense gemeenteraad de begroting voor de komende vier jaar unaniem aangenomen. Wederom staat er een bezuinigingsronde voor de deur, die inwoners gaan voelen bij de parkeermeter en bij het betalen van belastingen.
  • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

    27 mei 2020
    ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
  • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

    13 mei 2020
    ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
  • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

    11 mei 2020
    ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Het laatste nieuws uit Arnhem

  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

    24 september 2021
    ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
  • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

    23 september 2021
    ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
  • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

    23 september 2021
    ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Het laatste nieuws uit Nijmegen

  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

    28 september 2021
    NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
  • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

    28 september 2021
    NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
  • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

    27 september 2021
    BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
  • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

    01 september 2021
    NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Het laatste nieuws uit Doetinchem

  • Hoogbegaafde Rik ging aan de drank en drugs om 'dommer te worden'

    08 augustus 2021
    DOETINCHEM - Uit pure onmacht over de problemen waar hij door zijn hoogbegaafdheid tegen aanliep, ging de 39-jarige Rik van der Lande maar heel veel drank en drugs gebruiken in de hoop van zijn bovenmatige intelligentie af te komen. "Ik had gehoord dat je daar dommer van werd."
  • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

    15 juni 2021
    DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
  • Sluiter stopt als wethouder in Doetinchem

    27 mei 2021
    DOETINCHEM - Maureen Sluiter stopt legt in augustus haar taken neer als wethouder in Doetinchem. De 41-jarige Doetinchemse wordt gemeentesecretaris van de gemeente Westervoort.
  • Langeveld: 'Geen signalen over gifvaten'

    04 mei 2021
    DOETINCHEM - Wethouder Frans Langeveld overleefde vorige week het debat over de gifvatenaffaire in Doetinchem, ondanks een motie van afkeuring die in de gemeenteraad geen meerderheid kreeg. Volgens Langeveld was hij jarenlang niet op de hoogte van de situatie bij Rutgers Milieu, waardoor er niet eerder is ingegrepen.
  • Kinderraad Doetinchem wil speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking

    07 april 2021
    DOETINCHEM - De toegankelijkheid van speeltuinen in de gemeente Doetinchem moet worden verbeterd en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Dat is het eerste voorstel van de Doetinchemse kinderraad dat woensdagochtend aan gemeenteraadsleden is gepresenteerd.

Het laatste nieuws uit Tiel

  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

    05 mei 2021
    TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
  • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

    19 april 2021
    TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
  • Raadslid Buren stapt op

    19 april 2021
    LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
  • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

    07 april 2021
    TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Het laatste nieuws uit Wageningen

  • Tot 20.000 Gelderse hoogbegaafden blijven 'aan onderkant maatschappij bungelen'

    08 augustus 2021
    WAGENINGEN - Vermoedelijk zijn tussen de 40.000 en 60.000 Gelderlanders hoogbegaafd, weet hoogbegaafdencoach Rianne van de Ven uit Wageningen. De meesten van hen zouden ergens in hun leven wel in meer of mindere mate vastlopen. Tot 20.000 Gelderse hoogbegaafden blijven zelfs aan de onderkant van de maatschappij bungelen en kunnen niet meekomen, stelt Van de Ven. Dat begint in veel gevallen al in het onderwijs.
  • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

    12 juli 2021
    EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
  • Naar een gezonde stad met de Voedselagenda

    26 april 2021
    WAGENINGEN - Al enkele jaren werkt de gemeente Wageningen samen met inwoners, lokale en regionale partners aan een voedselagenda voor een gezonde en duurzame stad. De gemeente gaat een nieuwe Wageningse Voedselagenda opstellen met concrete plannen voor de komende tien jaar. U kunt hierover meepraten op 28 april van 19.30 – 21.00u in een online bijeenkomst.
  • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

    10 november 2020
    WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
  • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

    01 november 2020
    WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.

Het laatste nieuws uit Harderwijk

  • 'Doodsbedreiger' burgemeester hoeft gevangenis niet meer in

    03 augustus 2020
    HARDERWIJK - Een 56-jarige man uit Harderwijk is veroordeeld voor het bedreigen en stalken van burgemeester Harm Jan van Schaik uit diezelfde gemeente. Ook heeft de man vijf gemeentemedewerkers beledigd, oordeelde de rechtbank maandagmiddag. Zijn gevangenisstraf van 150 dagen waarvan 108 voorwaardelijk betekent niet dat hij weer terug de cel in moet, deze heeft hij al uitgezeten. Daarnaast zijn er contactverboden opgelegd.
  • Onrust in wijk nog niet weg na verhuizing pedofiel, gemeente houdt bijeenkomsten

    31 januari 2020
    HARDERWIJK - De gemeente Harderwijk wil via zogenaamde 'huiskamergesprekken' napraten met bewoners van de wijk Drielanden. De afgelopen maanden ontstond daar onrust, nadat via een anonieme brief bekend werd gemaakt dat een veroordeelde pedofiel in de wijk was komen wonen. Het gezin is inmiddels vertrokken uit het huis en zoekt naar woonruimte in een andere gemeente.
  • Wethouders Regio Noord-Veluwe bezoeken maatschappelijke zorginstellingen

    23 januari 2020
    HARDERWIJK - Woensdag bezocht wethouder Gert van den Berg samen met de wethouders Zorg en Welzijn van de Regio Noord-Veluwe een aantal maatschappelijke zorginstellingen in Harderwijk.
  • Harderwijk zet in op multifunctioneel en duurzaam nieuw zwembad

    06 december 2019
    HARDERWIJK - Plannen voor het nieuwe zwembad in De Sypel in Harderwijk worden steeds concreter. Er komt een groot zwembad van 22 bij 10 meter, een wedstrijdbad, een recreatief deel en dat alles binnen een sportcomplex dat straks verduurzaamd moet zijn. Het bad zelf moet energieneutraal worden.
  • Pilot met vuurwerkvrije zones in Harderwijk

    19 september 2019
    HARDERWIJK - De gemeenteraad in Harderwijk heeft donderdagavond ingestemd met de uitvoering van een pilot voor vuurwerkvrije zones deze jaarwisseling.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend