Logo De Belofte

EDE - Een pakket aan maatregelen moet het gemakkelijker maken om een goedkope (huur)woning te vinden in de gemeente Ede. De gemeenteraad stemde donderdagavond in met de plannen. Nieuw beleid is nodig, omdat de gemeente de eigen doelstellingen voor goedkope woningen nu niet kan halen.

'Al lange tijd loopt de nieuwbouw van sociale huur en goedkopere koopwoningen in de gemeente Ede achter', zegt Pieter Gerard van den Berg van coalitiepartij GroenLinks. 'Met dit nieuwe beleid kunnen we de negatieve trend doorbreken en daadwerkelijk komen tot een groter aantal goedkopere huizen dat ook toekomstbestendig is.'

Pakket aan maatregelen

Een belangrijke doelstelling is dat 22 procent van alle huurwoningen in de gemeente een sociale huurwoning is. Om dat doel te halen, moeten nieuwe gebiedsontwikkelaars die tien of meer woningen bouwen, zich gaan houden aan een aantal spelregels.

Zo komt er een minimumpercentage voor de bouw van sociale huurwoningen, middenhuurwoningen en betaalbare koopwoningen. Die woningen moeten bovendien binnen twee derde van de totale looptijd van het plan gebouwd zijn, om te voorkomen dat de bouw ervan uiteindelijk niet doorgaat of minder goed wordt gedaan.

Kijk hier hoe dit eruitziet. Tekst loopt door onder de tabel: Ook blijft de gemeente actief op zoek naar partijen die met de gemeente willen samenwerken. Maar tot nu toe blijkt het lastig partijen te vinden die sociale huurwoningen willen bouwen. Woningcorporaties gaven eerder al aan wel bij te willen dragen, maar niet genoeg financiële middelen te hebben.

Daarom beloofde wethouder Hoefsloot twee weken geleden al te kijken naar de mogelijke rol van de gemeente als opdrachtgever.

Zie ook: College Ede wil dreigend tekort woningen opvangen

De maximumprijs voor zogenoemde sociale koopwoningen gaat omhoog. Het gaat dan om woningen die gekocht worden van (meestal) woningcorporaties. Deze zijn bedoeld voor huishoudens met een jaarinkomen van maximaal 45.000 euro per jaar.

De maximale prijs wordt 185.000 euro, in plaats van 170.000 euro. De gemeente vindt de prijs beter passen bij de huidige woningmarkt, waar de huizenprijzen sterk zijn gestegen. Door de maatregel wordt het aanbod sociale koopwoningen (die vaak een lagere grondprijs hebben) opgerekt.

Tijdelijke korting

Om ervoor te zorgen dat een grote(re) groep mensen een sociale koopwoning kan kopen, gaat de gemeente onderzoeken of het mogelijk is de huizen met een tijdelijke korting te verkopen. De korting wordt verstrekt bij de koop, maar deze moet bij een eventuele doorverkoop wel weer worden terugbetaald. Een soort lening dus.

Ook gaat Ede de optie KoopGarant verder uitwerken. Dat is een regeling die het voor starters gemakkelijker maakt een huis te krijgen. Een voorstel daarover wordt later dit jaar aan de gemeenteraad voorgelegd.

De plannen werden met een ruime meerderheid aangenomen. Alleen Burgerbelangen en Democratische Kiezers Ede stemden tegen de plannen.

 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend