Logo De Belofte

EDE - Een pakket aan maatregelen moet het gemakkelijker maken om een goedkope (huur)woning te vinden in de gemeente Ede. De gemeenteraad stemde donderdagavond in met de plannen. Nieuw beleid is nodig, omdat de gemeente de eigen doelstellingen voor goedkope woningen nu niet kan halen.

'Al lange tijd loopt de nieuwbouw van sociale huur en goedkopere koopwoningen in de gemeente Ede achter', zegt Pieter Gerard van den Berg van coalitiepartij GroenLinks. 'Met dit nieuwe beleid kunnen we de negatieve trend doorbreken en daadwerkelijk komen tot een groter aantal goedkopere huizen dat ook toekomstbestendig is.'

Pakket aan maatregelen

Een belangrijke doelstelling is dat 22 procent van alle huurwoningen in de gemeente een sociale huurwoning is. Om dat doel te halen, moeten nieuwe gebiedsontwikkelaars die tien of meer woningen bouwen, zich gaan houden aan een aantal spelregels.

Zo komt er een minimumpercentage voor de bouw van sociale huurwoningen, middenhuurwoningen en betaalbare koopwoningen. Die woningen moeten bovendien binnen twee derde van de totale looptijd van het plan gebouwd zijn, om te voorkomen dat de bouw ervan uiteindelijk niet doorgaat of minder goed wordt gedaan.

Kijk hier hoe dit eruitziet. Tekst loopt door onder de tabel: Ook blijft de gemeente actief op zoek naar partijen die met de gemeente willen samenwerken. Maar tot nu toe blijkt het lastig partijen te vinden die sociale huurwoningen willen bouwen. Woningcorporaties gaven eerder al aan wel bij te willen dragen, maar niet genoeg financiële middelen te hebben.

Daarom beloofde wethouder Hoefsloot twee weken geleden al te kijken naar de mogelijke rol van de gemeente als opdrachtgever.

Zie ook: College Ede wil dreigend tekort woningen opvangen

De maximumprijs voor zogenoemde sociale koopwoningen gaat omhoog. Het gaat dan om woningen die gekocht worden van (meestal) woningcorporaties. Deze zijn bedoeld voor huishoudens met een jaarinkomen van maximaal 45.000 euro per jaar.

De maximale prijs wordt 185.000 euro, in plaats van 170.000 euro. De gemeente vindt de prijs beter passen bij de huidige woningmarkt, waar de huizenprijzen sterk zijn gestegen. Door de maatregel wordt het aanbod sociale koopwoningen (die vaak een lagere grondprijs hebben) opgerekt.

Tijdelijke korting

Om ervoor te zorgen dat een grote(re) groep mensen een sociale koopwoning kan kopen, gaat de gemeente onderzoeken of het mogelijk is de huizen met een tijdelijke korting te verkopen. De korting wordt verstrekt bij de koop, maar deze moet bij een eventuele doorverkoop wel weer worden terugbetaald. Een soort lening dus.

Ook gaat Ede de optie KoopGarant verder uitwerken. Dat is een regeling die het voor starters gemakkelijker maakt een huis te krijgen. Een voorstel daarover wordt later dit jaar aan de gemeenteraad voorgelegd.

De plannen werden met een ruime meerderheid aangenomen. Alleen Burgerbelangen en Democratische Kiezers Ede stemden tegen de plannen.

 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

  02 september 2021
  EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
 • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

  12 juli 2021
  EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
 • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

  12 juli 2021
  EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
 • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

  29 juni 2021
  EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
 • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

  29 juni 2021
  EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend