Logo De Belofte

EDE - De SGP in Ede wil af van de voorrang die statushouders krijgen voor een sociale huurwoning. Daarvoor diende de partij donderdagavond een motie in. Maar dat idee stuitte op veel verzet in de gemeenteraad.

door Joukje Beiboer 

De SGP wil met het afschaffen van de zogenoemde urgentie voor statushouders snel meer woningen beschikbaar maken voor 'Edenaren'. Bovendien, zo stelt Evert Jansen (SGP) die de motie ook namens Burgerbelangen indiende, is voorrang op een sociale huurwoning voor statushouders 'niet wenselijk'.

'Het is niet goed voor het draagvlak en de acceptatie in de samenleving', zegt hij. Dan moet er volgens hem een 'gelijk' speelveld zijn waarbij iedereen gelijke kans heeft op een sociale huurwoning. 

Sinds juli 2017 zijn gemeenten niet meer verplicht om statushouders voorrang te geven op een sociale huurwoning. Wel krijgen ze vanuit het Rijk de opdracht om een minimaal aantal statushouders te huisvesten. 

'Rare gedachtenkronkel'

Dat Ede de voorrang voor statushouders moet laten vallen, zijn de meeste partijen niet met de SGP eens. 'Deze motie maakt een rare gedachtekronkel', zegt Stephan Neijenhuis (D66). De SGP wil volgens hem eigenlijk dat de gemeente meer huizen bouwt, maar de bouw van sociale huurwoningen verloopt moeizaam. Toch moet dat volgens hem geen reden zijn om statushouders geen urgentie meer te geven. 'Laten we niet deze mensen de zondebok laten worden van het feit dat wij te weinig woningen bouwen.'

Jan Pieter van den Schans (CDA) is kan zich ook niet vinden in het voorstel van de SGP en Burgerbelangen. 'Er is natuurlijk niemand in de raad die niet erkent dat verschillende groepen in Ede strijden om een urgentie. Maar het is toch niet zo dat er ineens door deze motie tig huizen bij komen.'

Dirjanne van Drongelen (CU) ergert zich aan de woordkeuze van Jansen (SGP). Jansen spreekt over 'gasten' en 'vreemdelingen'. Van Drongelen vindt dat afstandelijke termen. 'Wij zien ze als nieuwe Nederlanders', zegt ze. Maar daar kan Jansen zich niet in vinden.

'Meer statushouders dan wettelijke taak'

Ruben van Druiten die de motie namens Burgerbelangen ondertekende, is wél voor het afschaffen van de urgentie voor statushouders. 'We vestigen meer statushouders dan onze wettelijke taak is.Veel Edenaren moeten wél wachten op een woning.'

Toch bleef onduidelijk op welke aantallen de indieners van de motie doelen. Daarover werd geen informatie overlegd. 'Dit is een schijndiscussie', reageert wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks) die vindt dat de motie inhoudelijk 'totaal niet' is voorbereid.

Verplichting gemeente 

Dit voorstel past beter in de discussie over de huisvestigingsverordening die over twee maanden wordt gehouden, stelt hij. En niet binnen de discussie over hoe woningen in Ede betaalbaar kunnen blijven, waar het op dat moment over ging. 

De wethouder betwijfelt of het afschaffen van de voorrang voor statushouders zorgt voor een 'eerlijker' speelveld. Volgens Hoefsloot zullen er waarschijnlijk altijd woningen speciaal voor statushouders moeten zijn, waar andere Edenaren dan geen gebruik van kunnen maken. 'Want wij hebben de verplichting ze te huisvesten. Of we moeten ze langer in het COA laten zitten. Dat is onwenselijk.' 

Uiteindelijk stemden VVD, SGP en Burgerbelangen voor het voorstel om de voorrang voor statushouders op een sociale huurwoning op te heffen. De andere partijen stemden tegen en daarmee was de motie verworpen.

 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend