Logo De Belofte

WINTERSWIJK - De gemeenteraad van Winterswijk heeft donderdagavond een extra subsidie van 10.000 euro afgedwongen voor het bevrijdingsconcert op 't Hilgelo op 5 mei. Dat brengt het totaal op 15.000 euro, waar het college niet verder wilde gaan dan 5.000 euro.

De extra subsidie is het gevolg van een gezamenlijke motie van CDA en de coalitie (Winterswijks Belang, VVD, GroenLinks en PvdA). Deze partijen vinden het grensoverschrijdende concert - met ook Duitse gasten - van zo'n groot belang voor Winterswijk dat ze aan de gevraagde 15.000 euro subsidie wilden voldoen.

De organiserende stichting werd met een financiële tegenvaller geconfronteerd doordat het V-fonds geen subsidie verleende aan de Stichting Bevrijdingsconcert Winterswijk. Op de begroting van 80.000 euro viel door de tegenvaller een dermate groot gat dat voor afgelasting werd gevreesd, of in ieder geval een meer sobere aanpak. Dus wellicht geen ponton op het water en minder tribunes en verlichting.

Teer punt

De stichting was te laat om andere subsidiebronnen aan te boren en klopte daarom bij de gemeente aan. 'Het is de eerste keer dat onze Duitse buren meedoen en dat is altijd een teer punt geweest. Daarom heeft de organisatie van dit concert een streepje voor', verklaarde Henk Jan Tannemaat van Winterswijks Belang het indienen van de motie.

Loes ten Dolle van D66 bleef wijzen op de vraag over de noodzaak van de extra subsidie en het gevaar van precedentwerking. Wethouder Wim Aalderink sloot zich bij dat laatste argument aan en ontraadde de motie. Tevergeefs. De indieners van de motie waren ruim in de meerderheid.    

Festival

Aan het bevrijdingsconcert op de recreatieplas doen 120 Nederlandse en Duitse kinderen mee. 75 vrijwilligers werken mee om van de eerste editie een succes te maken. In totaal zijn er 300 deelnemers aan het concert, dat het karakter van een festival krijgt. Er worden 5.000 bezoekers verwacht, die geen entree hoeven te betalen.

 

 

 

Overig verkiezingsnieuws

 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?
 • Zo komt het nieuwe station in Nijmegen er uit te zien

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Het fietspad bij het nieuwe station in Nijmegen wordt verdiept aangelegd. Dat is één van de meest markante veranderingen van het stationsgebied die het college dinsdag presenteerde. Hierdoor hoeven fietsers en bussen elkaar niet meer te kruisen waarmee een eind komt aan een van de meest gevaarlijke punten in Nijmegen.
 • Geen brug of tunnel na dichtgooien spoorwegovergang, er komt een omleiding

  18 februari 2020
  WOOLD - Geen brug of tunnel na het afsluiten van de spoorwegovergang op de Greversweg in de Winterswijkse buurtschap Woold. Het college van Winterswijk houdt vast aan het oorspronkelijke plan, namelijk een omleiding voor fietsers en wandelaars over het aanpalende bedrijventerrein.
 • Zorgen over stort granuliet blijven, ook na gesprek met Rijkswaterstaat

  18 februari 2020
  DREUMEL - Wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas en Waal heeft van Rijkswaterstaat geen openheid van zaken gekregen als het gaat om het storten van granuliet in de Maas bij Alphen.
 • 'Voedsel van de toekomst' kan doorgaan, kwekers krijgen uitstel van provincie

  18 februari 2020
  HUISSEN - Het waterlinzenproject in Lingewaard kan voorlopig doorgaan. Het project waarbij eendenkroos wordt gekweekt voor menselijke consumptie dreigde ten onder te gaan aan bureaucratie: de provincie Gelderland wilde de subsidie intrekken omdat de Europese Commissie nog geen groen licht had gegeven voor menselijke consumptie. En zo dreigde het project 'van het voedsel van de toekomst' vermalen te worden tussen twee overheden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend