Logo De Belofte

WINTERSWIJK - De gemeenteraad van Winterswijk heeft donderdagavond een extra subsidie van 10.000 euro afgedwongen voor het bevrijdingsconcert op 't Hilgelo op 5 mei. Dat brengt het totaal op 15.000 euro, waar het college niet verder wilde gaan dan 5.000 euro.

De extra subsidie is het gevolg van een gezamenlijke motie van CDA en de coalitie (Winterswijks Belang, VVD, GroenLinks en PvdA). Deze partijen vinden het grensoverschrijdende concert - met ook Duitse gasten - van zo'n groot belang voor Winterswijk dat ze aan de gevraagde 15.000 euro subsidie wilden voldoen.

De organiserende stichting werd met een financiële tegenvaller geconfronteerd doordat het V-fonds geen subsidie verleende aan de Stichting Bevrijdingsconcert Winterswijk. Op de begroting van 80.000 euro viel door de tegenvaller een dermate groot gat dat voor afgelasting werd gevreesd, of in ieder geval een meer sobere aanpak. Dus wellicht geen ponton op het water en minder tribunes en verlichting.

Teer punt

De stichting was te laat om andere subsidiebronnen aan te boren en klopte daarom bij de gemeente aan. 'Het is de eerste keer dat onze Duitse buren meedoen en dat is altijd een teer punt geweest. Daarom heeft de organisatie van dit concert een streepje voor', verklaarde Henk Jan Tannemaat van Winterswijks Belang het indienen van de motie.

Loes ten Dolle van D66 bleef wijzen op de vraag over de noodzaak van de extra subsidie en het gevaar van precedentwerking. Wethouder Wim Aalderink sloot zich bij dat laatste argument aan en ontraadde de motie. Tevergeefs. De indieners van de motie waren ruim in de meerderheid.    

Festival

Aan het bevrijdingsconcert op de recreatieplas doen 120 Nederlandse en Duitse kinderen mee. 75 vrijwilligers werken mee om van de eerste editie een succes te maken. In totaal zijn er 300 deelnemers aan het concert, dat het karakter van een festival krijgt. Er worden 5.000 bezoekers verwacht, die geen entree hoeven te betalen.

 

 

 

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend