Logo De Belofte

WINTERSWIJK - De gemeenteraad van Winterswijk heeft donderdagavond een extra subsidie van 10.000 euro afgedwongen voor het bevrijdingsconcert op 't Hilgelo op 5 mei. Dat brengt het totaal op 15.000 euro, waar het college niet verder wilde gaan dan 5.000 euro.

De extra subsidie is het gevolg van een gezamenlijke motie van CDA en de coalitie (Winterswijks Belang, VVD, GroenLinks en PvdA). Deze partijen vinden het grensoverschrijdende concert - met ook Duitse gasten - van zo'n groot belang voor Winterswijk dat ze aan de gevraagde 15.000 euro subsidie wilden voldoen.

De organiserende stichting werd met een financiële tegenvaller geconfronteerd doordat het V-fonds geen subsidie verleende aan de Stichting Bevrijdingsconcert Winterswijk. Op de begroting van 80.000 euro viel door de tegenvaller een dermate groot gat dat voor afgelasting werd gevreesd, of in ieder geval een meer sobere aanpak. Dus wellicht geen ponton op het water en minder tribunes en verlichting.

Teer punt

De stichting was te laat om andere subsidiebronnen aan te boren en klopte daarom bij de gemeente aan. 'Het is de eerste keer dat onze Duitse buren meedoen en dat is altijd een teer punt geweest. Daarom heeft de organisatie van dit concert een streepje voor', verklaarde Henk Jan Tannemaat van Winterswijks Belang het indienen van de motie.

Loes ten Dolle van D66 bleef wijzen op de vraag over de noodzaak van de extra subsidie en het gevaar van precedentwerking. Wethouder Wim Aalderink sloot zich bij dat laatste argument aan en ontraadde de motie. Tevergeefs. De indieners van de motie waren ruim in de meerderheid.    

Festival

Aan het bevrijdingsconcert op de recreatieplas doen 120 Nederlandse en Duitse kinderen mee. 75 vrijwilligers werken mee om van de eerste editie een succes te maken. In totaal zijn er 300 deelnemers aan het concert, dat het karakter van een festival krijgt. Er worden 5.000 bezoekers verwacht, die geen entree hoeven te betalen.

 

 

 

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem wil asielzoekers blijven opvangen

  20 september 2020
  ARNHEM - Arnhem wil ook de komende jaren opvang blijven bieden aan ruim 300 asielzoekers die nu in de wijk Elden verblijven. Dat wordt duidelijk uit de reacties die de raadsfracties aan Omroep Gelderland geven. Of dat weer in het asielzoekerscentrum (azc) Elderhoeve gaat gebeuren, is nog niet helemaal zeker. Al heeft dat wel de voorkeur van een groot deel van de raad.
 • 'Creatieve boekhouding' om Arnhems theater te financieren

  19 september 2020
  ARNHEM - Om de financiering voor het opknappen van het Arnhemse Stadstheater rond te krijgen, moest wethouder Hans de Vroome een 'creatieve boekhouding' toepassen. Dat zei hij deze week op de lokale ledenvergadering van zijn eigen partij in datzelfde Stadstheater. Financiële trucs wil hij het niet noemen. "Aan dat woord heb ik een hekel."
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Eerder recyclede ze zelf niet eens, nu houdt Soufia de hele buurt schoon

  18 september 2020
  WIJCHEN - Het is een rommeltje in Wijchen-Zuid. Afvaldumpingen, zwerfvuil en zakken vol met troep verloederen het straatbeeld. Daarom schakelt de gemeente vanaf zaterdag speciale afvalcoaches in, die de opdracht krijgen om de wijk flink op te knappen.
 • D66 Arnhem blijft verdeeld na beschuldigingen intimidatie

  18 september 2020
  ARNHEM - Twee oud-D66-bestuursleden die de Arnhemse fractievoorzitter Sabine Andeweg beschuldigden van intimidatie en machtsmisbruik, hebben nog altijd niets van haar gehoord. Dat vertellen zij, nadat Andeweg aan Omroep Gelderland meldde 'graag met hen in gesprek te gaan'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend