Logo De Belofte

EDE - Ede gaat proberen het miljoenentekort op het sociaal domein volledig op te lossen met 'slimme' bezuinigingen op de zorg en ondersteuning van burgers. Er moet nog geen geld worden gehaald uit andere gemeentepotjes, vindt een meerderheid van de Edese gemeenteraad. De gemeente houdt zich aan de begroting, is het uitgangspunt.

door Joukje Beiboer

Op die begroting komt Ede structureel 10 miljoen euro tekort op het sociaal domein. Uit die pot worden onder andere de jeugdzorg, thuiszorg, schuldhulpverlening en het leerlingenvervoer betaald.

Het begrotingsgat wil de gemeente volledig dichten met bezuinigingen op zorg en ondersteuning. Er waren al plannen waarmee 6,5 miljoen euro vrijkomt. Donderdagavond ging het voor de derde keer op rij over een extra bezuiniging van 3,5 miljoen euro. 

Maatregelen verkennen

De gemeenteraad besloot dat het college 23 kostenbesparende maatregelen verder mag 'verkennen', zoals dat heet. Dat betekent dat precies uitgezocht gaat worden of de bedachte maatregelen uitvoerbaar zijn en hoeveel geld de gemeente er dan door kan besparen.  

In juni wordt er nog een keer over gedebatteerd. En nog voor de zomer wordt er een definitief besluit over de bezuinigingsplannen genomen. 

Overigens verwacht het college mede door veranderingen in de Wmo een groter tekort dan de 10 miljoen euro. Het gemeentebestuur schat dat er nog eens structureel 4 miljoen euro nodig is. Om die kostenpost op te kunnen vangen, zouden de 23 kostenbesparende maatregelen samen 7,5 miljoen op moeten opleveren.  

Andere geldpotjes?

De SGP stelde donderdagavond voor om te kijken naar andere geldpotjes waarmee het miljoenentekort op de zorg deels gedicht kon worden, maar dat voorstel sneuvelde.

De meeste partijen verwachten namelijk dat de bezuinigingsvoorstellen van het college genoeg kostenbesparing opleveren. 'Als dat niet het geval is, kunnen we in juni tijdens het bespreken van de perspectiefnota nog kijken of extra geld nodig is', zegt Bart Omlo (VVD). 

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend