Logo De Belofte

ARNHEM - Hoe moet het verder met de herinrichting van het Gele Rijders Plein? Na het mislukte experiment met de Gele Kubus wil de wethouder de voorstellen in juni afwachten voor hij overgaat tot het opknappen van de AKU-fontein. Placemaker Bart Lucassen vindt de gemeente visieloos. 'Zonder idealen kom je er niet bij het bouwen van een stad.'

door Huibert Veth

De herinrichting van het Arnhemse Gele Rijders Plein heeft inmiddels heel wat stof doen opwaaien. Het experiment met de Gele Kubus was allerminst een succes. In juni komt het college met een nieuw plan voor het plein. Welke rol de AKU-fontein en de pergola hierin gaan spelen is nog onduidelijk. Arnhemmer Bart Lucassen kijkt als placemaker naar plekken om deze opnieuw context en betekenis te geven en heeft zich verdiept in de achtergrond van de fontein.

'Uniek is dat in de jaren '50 kunstenaars en architecten nauw gingen samenwerken', vertelt Lucassen. 'Dat deden ze vanuit de modernistische opvatting dat een samenleving maakbaar is. De kunst en architectuur zijn onderdeel van het leven zelf. De AKU-fontein is hier het eerste voorbeeld van. Het kunstwerk was een geschenk aan de stad.'

'Symbool voor wederopbouw'

'De fontein staat ook symbool voor de wederopbouw van de stad na de Tweede Wereldoorlog. De grondgedachte was dat op de puinhopen van een oude stad een nieuwe, ideale wereld zou herrijzen.' Volgens Lucassen zie je in de maatvoering van het kunstwerk hoe de mens zich verhoudt tot de ruimte. 'De modernisten waren heel erg geïnteresseerd in de Japanse cultuur en bestudeerden de Japanse bouwtradities.'

'Een zekere soberheid'

'Je ziet de afmetingen van de in Japan belangrijke tatami mat terugkomen. Een ninja mag bijvoorbeeld niet meer bezittingen hebben dan op één tatami mat passen. Daar zit ook een zekere soberheid in', vervolgt Lucassen. 'De hele Japanse theeceremonie is te projecteren op de binnenplaats van de pergola. Hierin komen via poëzie en bloemstukken de vier seizoenen en kunst terug.'

'We leven nu in een tijd waarin idealen weer echt een belangrijke rol spelen. Misschien wel juist in onze stad. Die noemen we nu geen wederopbouw meer maar transitie of verduurzaming. Omdat we weten dat het vijf voor twaalf is en onze samenleving moet veranderen. Zonder idealen kom je er niet bij het bouwen van een stad. Dat moet het uitgangspunt zijn bij de invulling van het plein.'

Speelobjecten voor kinderen

Allereerst moet de fontein grondig opgeknapt worden, vindt Lucassen. 'Als het mooi weer is en de fontein staat aan zie je iedereen verkoeling zoeken en kinderen in het water spelen. Hierdoor komen mensen bij elkaar. Dat feestelijke moet de fontein hebben. Je kunt bijvoorbeeld ook speelobjecten voor kinderen maken die energie opwekken.'

De gemeente is volgens Lucassen visieloos. 'Toenmalig wethouder Ine van Burgsteden zei dat we van een betekenisloos plein een nieuw stukje beleving zouden gaan maken. Maar beleving is geen betekenis. Betekenis is wat we met zijn allen in onze hoofden en harten hebben. Daar moet je vanuit gaan. De binnenstad is meer dan de Efteling. De geschiedenis van de stad doet ertoe en verbindt ons Arnhemmers.'

Bekijk hier de reactie van raadslid Lea Manders (Arnhem Centraal). De tekst loopt door onder de video.

Sloopvergunning voorlopig ingetrokken

Manders wilde woensdagavond van wethouder Hans de Vroome weten of hij bereid is om zo snel mogelijk te starten met het opknappen van de AKU-fontein. De wethouder wil hiervoor eerst het gesprek met de raad in juni afwachten. Wel gaf hij aan dat de sloopvergunning voor de pergola voorlopig is ingetrokken.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek.
Heb jij nieuws over jouw gemeente? Tip ons dan hier.

Het laatste nieuws uit Arnhem

  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

    24 september 2021
    ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
  • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

    23 september 2021
    ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
  • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

    23 september 2021
    ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend