Logo De Belofte

ARNHEM - Hoe moet het verder met de herinrichting van het Gele Rijders Plein? Na het mislukte experiment met de Gele Kubus wil de wethouder de voorstellen in juni afwachten voor hij overgaat tot het opknappen van de AKU-fontein. Placemaker Bart Lucassen vindt de gemeente visieloos. 'Zonder idealen kom je er niet bij het bouwen van een stad.'

door Huibert Veth

De herinrichting van het Arnhemse Gele Rijders Plein heeft inmiddels heel wat stof doen opwaaien. Het experiment met de Gele Kubus was allerminst een succes. In juni komt het college met een nieuw plan voor het plein. Welke rol de AKU-fontein en de pergola hierin gaan spelen is nog onduidelijk. Arnhemmer Bart Lucassen kijkt als placemaker naar plekken om deze opnieuw context en betekenis te geven en heeft zich verdiept in de achtergrond van de fontein.

'Uniek is dat in de jaren '50 kunstenaars en architecten nauw gingen samenwerken', vertelt Lucassen. 'Dat deden ze vanuit de modernistische opvatting dat een samenleving maakbaar is. De kunst en architectuur zijn onderdeel van het leven zelf. De AKU-fontein is hier het eerste voorbeeld van. Het kunstwerk was een geschenk aan de stad.'

'Symbool voor wederopbouw'

'De fontein staat ook symbool voor de wederopbouw van de stad na de Tweede Wereldoorlog. De grondgedachte was dat op de puinhopen van een oude stad een nieuwe, ideale wereld zou herrijzen.' Volgens Lucassen zie je in de maatvoering van het kunstwerk hoe de mens zich verhoudt tot de ruimte. 'De modernisten waren heel erg geïnteresseerd in de Japanse cultuur en bestudeerden de Japanse bouwtradities.'

'Een zekere soberheid'

'Je ziet de afmetingen van de in Japan belangrijke tatami mat terugkomen. Een ninja mag bijvoorbeeld niet meer bezittingen hebben dan op één tatami mat passen. Daar zit ook een zekere soberheid in', vervolgt Lucassen. 'De hele Japanse theeceremonie is te projecteren op de binnenplaats van de pergola. Hierin komen via poëzie en bloemstukken de vier seizoenen en kunst terug.'

'We leven nu in een tijd waarin idealen weer echt een belangrijke rol spelen. Misschien wel juist in onze stad. Die noemen we nu geen wederopbouw meer maar transitie of verduurzaming. Omdat we weten dat het vijf voor twaalf is en onze samenleving moet veranderen. Zonder idealen kom je er niet bij het bouwen van een stad. Dat moet het uitgangspunt zijn bij de invulling van het plein.'

Speelobjecten voor kinderen

Allereerst moet de fontein grondig opgeknapt worden, vindt Lucassen. 'Als het mooi weer is en de fontein staat aan zie je iedereen verkoeling zoeken en kinderen in het water spelen. Hierdoor komen mensen bij elkaar. Dat feestelijke moet de fontein hebben. Je kunt bijvoorbeeld ook speelobjecten voor kinderen maken die energie opwekken.'

De gemeente is volgens Lucassen visieloos. 'Toenmalig wethouder Ine van Burgsteden zei dat we van een betekenisloos plein een nieuw stukje beleving zouden gaan maken. Maar beleving is geen betekenis. Betekenis is wat we met zijn allen in onze hoofden en harten hebben. Daar moet je vanuit gaan. De binnenstad is meer dan de Efteling. De geschiedenis van de stad doet ertoe en verbindt ons Arnhemmers.'

Bekijk hier de reactie van raadslid Lea Manders (Arnhem Centraal). De tekst loopt door onder de video.

Sloopvergunning voorlopig ingetrokken

Manders wilde woensdagavond van wethouder Hans de Vroome weten of hij bereid is om zo snel mogelijk te starten met het opknappen van de AKU-fontein. De wethouder wil hiervoor eerst het gesprek met de raad in juni afwachten. Wel gaf hij aan dat de sloopvergunning voor de pergola voorlopig is ingetrokken.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek.
Heb jij nieuws over jouw gemeente? Tip ons dan hier.

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • VVD'er Karin Kalthoff vice-voorzitter Arnhemse gemeenteraad

  28 mei 2020
  ARNHEM - Karin Kalthoff (VVD) is voor de komende twee jaar gekozen tot vice-voorzitter van de Arnhemse gemeenteraad. Daarmee is zij de eerste vervanger van burgemeester Ahmed Marcouch als voorzitter van de raad. Zij volgt Daniël Becker (ChristenUnie) op, die zijn ambitie om priester te worden hoopt te verwezenlijken.
 • Arnhem wil niet betalen voor vervoer naar religieuze scholen

  28 mei 2020
  ARNHEM - Arnhem wil niet betalen voor leerlingenvervoer als dat gaat om religieuze of levensbeschouwelijke redenen. Die uitspraak deed de gemeenteraad woensdagavond in grote meerderheid. Nu is dat nog een wettelijke verplichting maar zodra het kan, wil de gemeente daarvan af.
 • Gifbult bij woonwagenkamp wordt eindelijk aangepakt

  28 mei 2020
  ARNHEM - De gifbult bij het woonwagenkamp aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd. Zoveel is zeker nadat de gemeenteraad unaniem voor de plannen van wethouder Cathelijne Bouwkamp stemde. Of ook het gif onder de woonwagens wordt weggehaald en het kamp uitgebreid, is nog maar de vraag.
 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dit is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
 • Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'bijna dubbel zo duur'

  28 mei 2020
  DOETINCHEM - Het beoogde, nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gaat geen 155 miljoen euro kosten maar bijna het dubbele. Dat betoogde de Stichting Behoud SKB donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Winterswijk.
 • 'Hier wachten de mensen al jaren op', ingrijpende verbouwing stationsgebied Nunspeet

  28 mei 2020
  NUNSPEET - De kogel is door de kerk: het stationsgebied in Nunspeet gaat volledig op de schop. Na jaren van praten en debatteren heeft de gemeenteraad van Nunspeet donderdag unaniem ingestemd met de verbouwplannen.
 • ‘We pissen naast de pot’, omwonenden Railterminal kritisch over compensatie

  28 mei 2020
  ELST - In Reeth zijn mensen al jaren bang voor overlast van de toekomstige Railterminal Gelderland (RTG). Daarom stelt Overbetuwe nu voor om huizen die door de komst van het project minder waard worden, onder voorwaarden aan te kopen. Omwonenden vinden het geen slecht plan, maar volgens hen zitten er nogal wat haken en ogen aan de regeling van de gemeente.
 • Kan en mag Scherpenzeel zelfstandig blijven?

  28 mei 2020
  SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend