Logo De Belofte

WIJCHEN - Druten en Wijchen gaan hun brieven in eenvoudig Nederlands schrijven. Ambtenaren hebben die opdracht gekregen. Er is een actieplan Laaggeletterdheid Druten Wijchen 2019-2022.

door Karel de Jong

Druten en Wijchen die op ambtelijk gebied sinds vorig jaar samenwerken, zijn lid van het Bondgenootschap Laaggeletterdheid.

Rekening houden met laaggeletterden

Binnen dit bondgenootschap hebben Wijchen en Druten de opdracht aanvaard om zich extra in te spannen om laaggeletterdheid te verminderen en om rekening te houden met laaggeletterden. Druten en Wijchen vertalen dat in vier concrete actiepunten:

 • Brieven van de gemeente worden opgesteld in eenvoudig Nederlands (taalniveau B1).
 • Laaggeletterden vinden onder inwoners die bij de gemeente een uitkering aanvragen om ze vervolgens te helpen en te verwijzen naar een taalcursus.
 • Bewust worden van laaggeletterdheid binnen de eigen organisatie, zodat daarmee beter rekening kan worden gehouden.
 • Laaggeletterden vinden in de schuldhulpverlening om ze vervolgens te helpen en door te verwijzen naar een taalcursus.

Extra geld rijksoverheid

Het actieplan van Druten en Wijchen sluit aan op de ambities van de rijksoverheid. Die investeert van 2020 tot 2024 425 miljoen euro om laaggeletterdheid aan te pakken, ruim 35 miljoen meer dan in de periode 2015-2019. Onderdeel van de nieuwe aanpak is om meer mensen te verwerven voor deelname aan cursussen, specifiek de groep met Nederlands als moedertaal. Er wordt extra geld uitgetrokken om ervaringsdeskundigen op te leiden die mensen in hun omgeving enthousiast kunnen maken om een cursus te volgen.

Hoeveel de plannen van Druten en Wijchen gaan kosten en wat voor maatschappelijke besparingen dat zal opleveren, is op dit moment nog niet duidelijk.

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend