Logo De Belofte

WIJCHEN - Druten en Wijchen gaan hun brieven in eenvoudig Nederlands schrijven. Ambtenaren hebben die opdracht gekregen. Er is een actieplan Laaggeletterdheid Druten Wijchen 2019-2022.

door Karel de Jong

Druten en Wijchen die op ambtelijk gebied sinds vorig jaar samenwerken, zijn lid van het Bondgenootschap Laaggeletterdheid.

Rekening houden met laaggeletterden

Binnen dit bondgenootschap hebben Wijchen en Druten de opdracht aanvaard om zich extra in te spannen om laaggeletterdheid te verminderen en om rekening te houden met laaggeletterden. Druten en Wijchen vertalen dat in vier concrete actiepunten:

 • Brieven van de gemeente worden opgesteld in eenvoudig Nederlands (taalniveau B1).
 • Laaggeletterden vinden onder inwoners die bij de gemeente een uitkering aanvragen om ze vervolgens te helpen en te verwijzen naar een taalcursus.
 • Bewust worden van laaggeletterdheid binnen de eigen organisatie, zodat daarmee beter rekening kan worden gehouden.
 • Laaggeletterden vinden in de schuldhulpverlening om ze vervolgens te helpen en door te verwijzen naar een taalcursus.

Extra geld rijksoverheid

Het actieplan van Druten en Wijchen sluit aan op de ambities van de rijksoverheid. Die investeert van 2020 tot 2024 425 miljoen euro om laaggeletterdheid aan te pakken, ruim 35 miljoen meer dan in de periode 2015-2019. Onderdeel van de nieuwe aanpak is om meer mensen te verwerven voor deelname aan cursussen, specifiek de groep met Nederlands als moedertaal. Er wordt extra geld uitgetrokken om ervaringsdeskundigen op te leiden die mensen in hun omgeving enthousiast kunnen maken om een cursus te volgen.

Hoeveel de plannen van Druten en Wijchen gaan kosten en wat voor maatschappelijke besparingen dat zal opleveren, is op dit moment nog niet duidelijk.

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?
 • Zo komt het nieuwe station in Nijmegen er uit te zien

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Het fietspad bij het nieuwe station in Nijmegen wordt verdiept aangelegd. Dat is één van de meest markante veranderingen van het stationsgebied die het college dinsdag presenteerde. Hierdoor hoeven fietsers en bussen elkaar niet meer te kruisen waarmee een eind komt aan een van de meest gevaarlijke punten in Nijmegen.
 • Geen brug of tunnel na dichtgooien spoorwegovergang, er komt een omleiding

  18 februari 2020
  WOOLD - Geen brug of tunnel na het afsluiten van de spoorwegovergang op de Greversweg in de Winterswijkse buurtschap Woold. Het college van Winterswijk houdt vast aan het oorspronkelijke plan, namelijk een omleiding voor fietsers en wandelaars over het aanpalende bedrijventerrein.
 • Zorgen over stort granuliet blijven, ook na gesprek met Rijkswaterstaat

  18 februari 2020
  DREUMEL - Wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas en Waal heeft van Rijkswaterstaat geen openheid van zaken gekregen als het gaat om het storten van granuliet in de Maas bij Alphen.
 • 'Voedsel van de toekomst' kan doorgaan, kwekers krijgen uitstel van provincie

  18 februari 2020
  HUISSEN - Het waterlinzenproject in Lingewaard kan voorlopig doorgaan. Het project waarbij eendenkroos wordt gekweekt voor menselijke consumptie dreigde ten onder te gaan aan bureaucratie: de provincie Gelderland wilde de subsidie intrekken omdat de Europese Commissie nog geen groen licht had gegeven voor menselijke consumptie. En zo dreigde het project 'van het voedsel van de toekomst' vermalen te worden tussen twee overheden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend