Logo De Belofte

EDE - Maandagmiddag is de jaarrekening van de gemeente Ede vrijgegeven, goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders. De gemeente zegt onderaan de streep 5,1 miljoen euro in de plus te staan.

Van onze mediapartner Omroep Ede

Een groot deel van dit bedrag komt uit een positief resultaat op het grondbedrijf van de gemeente Ede. De totale begroting van de gemeente Ede is ruim 400 miljoen euro. De gemeente wil met de 5,1 miljoen euro eventuele tegenvallers opvangen.

Wethouder financiën Leon Meijer verklaart dat naast een nieuw college en ambities er in 2018 zoals bekend vooral zorgen zijn over de oplopende kosten binnen de zorg. 'Helaas zagen we in 2018 het tekort op de zorg steeds verder oplopen. We geven jaarlijks meer uit dan er voor de zorg beschikbaar is. Dit heeft onder meer te maken met te weinig geld van het Rijk en een flinke stijging van de vraag naar zorg. In Ede willen we de tekorten op de zorg waar mogelijk oplossen binnen het beschikbare zorgbudget.' 

Op dit moment zegt de gemeente te werken aan oplossingen om de zorg op onderdelen op een andere manier aan te bieden en op die manier de tekorten terug te dringen. De ideeën hiervoor worden op dit moment verder uitgewerkt.

Hopen op verdere ontwikkeling in woningbouw 

Onderdeel van de vaststelling van de programmarekening 2018 is de vaststelling van het Meerjaren Perspectief Grondexploitaties (MPG). De gemeente heeft diverse gronden in bezit voor ontwikkeling van woningbouw en bedrijventerreinen. De financiële situatie hangt onder meer af van het verkooptempo van de gronden en de ontwikkeling van de prijs van bouwgrond. 2018 was een goed jaar. De gemeente kon een nettowinst van 4,9 miljoen euro inboeken en der reserves liepen op tot 7,6 miljoen euro. 

De jaarrekening is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. In april/mei ligt de jaarrekening ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad.

Lees en bekijk hieronder de ontwikkelingen rond het sociaal domein en jeugdzorg.

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend