Logo De Belofte

WAGENINGEN - De gemeente Wageningen heeft het financiële huishoudboekje niet op orde en dreigt onder toezicht van de provincie gesteld te worden. Om dat te voorkomen moet de gemeente structureel 3,7 miljoen euro minder uit gaan geven. Een bezuiniging op het sociaal domein lijkt onvermijdelijk, bleek tijdens de raadsvergadering maandagavond.

door Joukje Beiboer

Het sociaal domein is de grootste veroorzaker (2,8 miljoen euro) van het gemeentelijke tekort. Het is ieder jaar een flinke kostenpost voor de gemeente. Bijna de helft van het gemeentebudget, 45 miljoen euro, is namelijk gereserveerd voor het sociaal domein. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau BDO in opdracht van de gemeente.

Veel politieke partijen willen best schaven aan dat zorgbudget, bleek tijdens de raadsvergadering. D66, ChristenUnie, VVD, PvdA, CDA en GroenLinks gaven expliciet aan dit als mogelijke oplossing te zien. Wel gaf de PvdA, net als de Stadspartij, aan dat de kwaliteit van de zorg dan niet omlaag moet gaan.

Volgens BDO kan de gemeente 2,6 miljoen besparen op het sociaal domein door de diensten anders in te richten. Inwoners zouden dan wel wat gaan merken van die 'versobering'.

Niet beknibbelen op sport 

Bezuinigen op het sociaal domein is niet de enige optie die de gemeente Wageningen heeft om te bezuinigen. Het financieel adviesbureau heeft de gemeenteraad in totaal negen bezuinigingsmogelijkheden voorgelegd.

De gemeente zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om de onroerendezaakbelasting (ozb) fors te verhogen, kaartjes voor de pont over de Rijn duurder te maken, het marktgeld voor kooplieden te verhogen of te korten op subsidies voor bijvoorbeeld de bibliotheek en sportverenigingen. Maar op dat laatste lijken de meeste partijen niet te willen beknibbelen.

Hoe de gemeente het miljoenentekort gaat wegwerken, is nog niet bekend. De komende tijd werkt het college aan een kadernota waarin meer details zullen worden uitgewerkt. Vervolgens zal de gemeenteraad bepalen welke maatregelen genomen gaan worden.

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

 • Omwonenden niet blij met groot zonnepark: 'Misschien meer lawaai moeten maken'

  06 maart 2021
  LOENEN - Weerstand tegen zonneparken in de gemeente Apeldoorn is eerder regel dan uitzondering. In Loenen probeerden dorpsbewoners constructief mee te denken, maar dat hielp hen niet. "Misschien hebben we niet genoeg lawaai gemaakt."
 • 'Een langzame, pijnlijke dood', dat wenst een Arnhemse politicus alle SGP'ers toe

  06 maart 2021
  ARNHEM - "Lieve God, wil je alle SGP'ers een ziekte geven waardoor ze uiterst pijnlijk en zonder uitzicht op genezing heel langzaam uitsterven?" Dat schreef fractievolger Peter Verdijk van lokale partij Arnhem Centraal onlangs op zijn Facebook-pagina. De politicus heeft zijn post inmiddels verwijderd en vervangen voor excuses.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'We mochten geen kritische vragen stellen', D66 reageert op Arnhemse coalitiebreuk

  05 maart 2021
  ARNHEM - Volgens D66-fractievoorzitter Mattijs Loor ging de kritiek van zijn voormalig coalitiepartners, die hem donderdag aan de kant zetten, niet alleen over toon en houding. Er werd zijn partij wel degelijk gevraagd minder kritische vragen te stellen, vertelt hij vrijdag aan Omroep Gelderland.
 • Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

  05 maart 2021
  ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend