Logo De Belofte

EDE - De gemeenteraad van Ede stemt vanavond over maatregelen om woningen betaalbaar te houden. De beschikbaarheid van goedkope sociale huurwoningen staat onder druk, bleek onlangs.

door Joukje Beiboer

De gemeente dreigt haar bouwambities niet te halen. Er is niemand die er geld in kan of wil steken. Wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks) beloofde op zoek te gaan naar oplossingen.

Nog geen 30 in 5 jaar

Het Edese gemeentebestuur wil er in 2027 minimaal 1000 sociale huurwoningen bij hebben. Maar als er niks verandert, wordt dat doel niet gehaald. Netto komen er namelijk te weinig huurwoningen bij: nog geen 30 in 5 jaar, blijkt uit raadsstukken. 

Woningcorporaties bouwen wel, maar slopen of verkopen meer sociale huurwoningen.

Niemand wil bouwen

Er is geen partij die op grote schaal sociale huurwoningen wil gaan bouwen. In eerste instantie zouden de woningcorporaties Woonstede en Plicht Getrouw zorgen voor alle extra sociale huurwoningen. Dat staat in het coalitieakkoord.

Maar de woningcorporaties zijn niet in staat 1000 tot 1200 sociale huurwoningen te realiseren, stelt het college nu.  

'We hebben niet genoeg geld'

In een reactie laat woningcorporatie Woonstede weten dat dat in de prestatieafspraken al duidelijk werd. 'In de afspraken met de gemeente hebben wij gezamenlijk erkend dat wij hier een bijdrage aan leveren, maar dit niet volledig kunnen realiseren in verband met onze financiële positie', zegt een woordvoerder. Vooral aan stijgende bouw- en onderhoudskosten zou veel geld opgaan.  

Het college is ook niet hoopvol over een samenwerking met andere corporaties in de regio. 'De eerste gesprekken hierover geven aan dat hier niet veel van te verwachten is', valt te lezen.

Ook van particuliere partijen hoeft de gemeente Ede op dit moment niet veel te verwachten. Beleggers en ontwikkelaars investeren liever niet in sociale huurwoningen, omdat die hen te weinig opleveren.

Gemeente als opdrachtgever

Omdat er geen eenvoudige oplossing ligt, gaat het college nu kijken naar de rol van de gemeente als opdrachtgever. Het college laat onderzoeken of het mogelijk is om bijvoorbeeld met gemeentegeld huizen te gaan bouwen en deze later aan corporaties te verkopen of woningen te leasen.

Die toezegging deed wethouder Lex Hoefsloot op 4 april al in de raad. 

Deze donderdagavond wordt gestemd over een breder pakket aan beleidsmaatregelen om huur- en koopwoningen in de gemeente Ede betaalbaar te houden. Op de lijst staat onder andere een verhoging van de prijsgrens voor sociale koopwoningen van 170.000 naar 185.000 euro. 

 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend