Logo De Belofte

DOORWERTH - Ruim 4 miljoen euro extra heeft Renkum nodig voor de bouw van scholen en kinderopvang. Dat is meer dan het dubbele van waarop was gerekend. Eerder was nog geen rekening gehouden met energieneutrale normen, gasloos bouwen, gestegen bouwkosten en een gymzaal. De gemeenteraad sprak woensdagavond over het voorstel en is verdeeld.

door Huibert Veth

Wethouder Marinka Mulder vraagt de raad om toestemming voor een lening van 7,5 miljoen euro. Die is nodig voor de nieuwbouw van de huisvesting voor basisscholen De Atlas en De Dorendal, kinderopvangorganisaties De Speelboerderij en Peuterplein en een Gymzaal in Doorwerth. De scholen dragen zelf 244.000 euro bij.

Hogere kosten

Eerder werd nog uitgegaan van 3,5 miljoen euro. Dat de kosten nu zoveel hoger uitvallen komt doordat er geen rekening is gehouden met energiebesparende normen en het gasloos maken van de gebouwen. Voor de kinderopvang is bovendien meer ruimte nodig, terwijl de bouwkosten per vierkante meter juist zijn gestegen. Het college wil de extra investering terugverdienen met commerciële huurprijzen die voor 15 jaar worden vastgelegd.

Ook de nieuwbouw van de gymzaal is toegevoegd. Dit kost ruim één miljoen euro. Verplaatsing van de gymzaal is onder meer nodig om geluidsoverlast voor aangrenzende woningen te beperken. 

Bekijk hier de reactie van Weineke Reith (directeur basisschool De Dorendal) en direct omwonenden Etienne Schoenmaeckers en Johan Wolsink. Tekst loopt door onder de video.

Al in 2012 koos de gemeente voor clustering van de scholen en kinderopvang op een nieuw te bouwen locatie in Doorwerth. Met een masterplan uit 2017 is besloten om dit te integreren in een Leer- en Ontmoetingscentrum (LOC). De financiële middelen heeft de raad hier nooit voor beschikbaar gesteld. Wieneke Reith, directeur van basisschool De Dorendal, vraagt om een snelle start. 'De plafondplaten vallen naar beneden en toiletten zijn niet meer schoon te krijgen.'

'Scholen moeten zelf bijdragen'

'Na ons de zondvloed', zegt fractievoorzitter Pieter van Lent (CDA). Hij vindt dat met het huidige voorstel potjes worden leeggetrokken en kosten doorgeschoven naar een volgend college. De scholen moeten wat hem betreft meer zelf bijdragen. Wethouder Mulder benadrukt dat de bouw nu eenmaal tot de wettelijke taak van de gemeente behoort. 'We kunnen niet iemand anders vragen om dit te doen.' Wel zegde de wethouder toe om met de betrokken partijen nog eens kritisch te kijken naar de noodzaak van de bouw van de gymzaal.

Over twee weken neemt de gemeenteraad een besluit over het voorstel.

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend