Logo De Belofte

HOMOET - Het buitengebied van de gemeente Overbetuwe kan eind 2019 waarschijnlijk genieten van een veel snellere internetverbinding. Maandag is een overeenkomst getekend tussen Glasvezel Buitenaf en de gemeente. Daardoor kan naar verwachting eind mei officieel de schop in de grond om daar een glasvezelnetwerk aan te leggen.

door Thomas Overdijk

In november vorig jaar stemde 52 procent van de bewoners van het buitengebied van Gelderland Midden en Zuid in met een glasvezelabonnement. Dat betekent dat de minimumdeelname van 50 procent was bereikt.

Nog meer gesprekken

Het bedrijf Glasvezel Buitenaf - een partij gespecialiseerd in de aanleg van glasvezel in buitengebieden - heeft het initiatief genomen om de Gelderse grond aan te pakken. Alleen in Zevenaar en Duiven lopen nog gesprekken om te komen tot een samenwerkingsovereenkomst.

Wethouder Wijnte Hol ondertekende namens de gemeente Overbetuwe de samenwerking.

'Belabberde' verbindingen

'De leefbaarheid wordt de komende jaren aanzienlijk verbeterd voor inwoners van het buitengebied in Overbetuwe', vertelt Leo Scharenborg van Glasvezel Buitenaf. Hij vertelt dat veel boeren een sterkere verbinding nodig hebben voor hun bedrijfsvoering en dat er een toenemend aantal ZZP'ers woont dat thuis werkt

Volgens Scharenborg is het momenteel 'belabberd' gesteld met verbindingen in de buitengebieden, omdat huishoudens daar vaak nog een koperaansluiting hebben.

'Fatsoenlijk Netflix kijken'

Het initiatief en de verantwoordelijkheid om de glasvezelverbinding aan te leggen ligt volledig bij Glasvezel Buitenaf, maar de gemeente Overbetuwe is erg enthousiast over het project. 'De grotere kernen zijn een poos geleden al voorzien van glasvezel, maar de wens voor glasvezel in het buitengebied ligt al een hele tijd bij ons', vertelt een woordvoerder.

'We merken het hier vooral omdat er zoveel boeren in de buitengebieden van Overbetuwe wonen die met een modernere bedrijfsvoering steeds meer behoefte hebben aan een sterke bandbreedte. Maar goed, er wonen natuurlijk ook Overbetuwenaren die gewoon fatsoenlijk Netflix willen kijken.'

'Iedereen voorzien in 2020'

Als alles goed gaat, kan de aanleg van het netwerk eind mei van start gaan. Scharenborg verwacht dat vrijwel het hele buitengebied van Overbetuwe voor het einde van het jaar voorzien is van glasvezel. 'Begin 2020 kan iedereen in ieder geval genieten van een sterkere verbinding', besluit hij.

De kosten per huishouden blijven volgens hem hetzelfde als bij standaardproviders zoals Ziggo en KPN. Er is wel sprake van een eenmalig aansluitingsbedrag van 1.600 euro per huishouden. Die kan meteen afgekocht worden of er kan een maandelijkse bijdrage van 15,33 euro bij het standaardbedrag worden afgetikt.

Bewoners in het buitengebied van Overbetuwe met een zogenoemde coaxverbinding van Ziggo krijgen een aanbod om alsnog een glasvezelaansluiting af te nemen.

Zie ook: Uitleg internet buitengebied komt door de brievenbus

Het laatste nieuws uit Overbetuwe

  • Molukse jongeren houden herdenkingstocht voor 70 jaar familiegeschiedenis in Elst

    11 mei 2021
    ELST - Het is deze dinsdag precies zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers arriveerden in Elst. Om stil te staan bij de emotionele familiegeschiedenis organiseren hun kleinkinderen een herdenkingstocht. Ook de burgemeester is van plan op een later moment eer te betonen aan de eerste generatie Molukkers in haar gemeente.
  • Slachtoffers Holocaust herdacht: ‘De oorlog is iedere dag in mijn leven’

    22 april 2021
    ELST - Om stil te staan bij het leed van Joodse gezinnen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Elst naar vernietigingskampen zijn gedeporteerd, plaatst de gemeente een viertal Stolpersteine. De herdenkingsstenen worden gelegd voor huizen waar de slachtoffers woonden. Het biedt nabestaande Carlo Bachrach hoop: ‘Dit is een bijdrage aan een groter bewustzijn.’
  • Er komt een monument en erkenning voor leed van Molukkers: 'Woorden alleen zijn niet genoeg'

    23 maart 2021
    ELST - Elf gemeenten met een grote Molukse gemeenschap roepen de regering deze week op het leed te erkennen dat Molukkers is aangedaan nadat ze naar Nederland kwamen. Overbetuwe deed niet mee aan de actie, terwijl daar wel veel Molukkers wonen. Nu pleiten raadsleden er niet alleen voor alsnog die boodschap te onderschrijven, maar ook om een speciaal monument te bouwen.
  • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

    26 februari 2021
    ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
  • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

    24 februari 2021
    ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend