Logo De Belofte

LOCHEM - De overlast van roeken in Lochem is weer toegenomen. Het is een probleem dat al jaren speelt, maar zich steeds verplaatst als de roeken op een andere plek weer zijn verjaagd. Buurtbewoners in de omgeving van de Westerwal en het Amalia van Solmsplein in de binnenstad van Lochem ervaren nu de overlast van lawaai en vogelpoep.

Hans Beltman woont aan het Amalia van Solmsplein, vlak naast de bomen aan de Westerwal, en zag de overlast de afgelopen tijd toenemen. 'We kunnen op dit moment niet fatsoenlijk buiten zitten', zegt Beltman. 'De roeken zijn nu bezig met het bouwen van de nesten en dat brengt een hoop lawaai met zich mee. De kleinkinderen willen hier al niet eens meer slapen.'

Foto: Omroep Gelderland

Volgens de laatste tellingen van de gemeente zijn er 175 nesten rond de Westerwal in Lochem. Dit zijn er 50 meer dan vorig jaar. Het is volgens de gemeente aannemelijk dat de roeken afkomstig zijn van het gebied rond het station, waar afgelopen winter bomen zijn gekapt waarin eerder altijd roeken verbleven. 'Roeken horen niet thuis in een woonwijk. Ik zie ze liever aan de kant van het kanaal', aldus Beltman.

Een paar keer per dag het balkon reinigen

Ook in een appartementencomplex aan de Westerbleek ervaren buurtbewoners overlast van de roeken. Henk Flinterman is voorzitter van de vereniging van eigenaren en ziet elke dag dat zijn balkon weer onder de poep zit. 'Mijn vrouw moet een paar keer per dag het balkon reinigen', vertelt Flinterman. 'Je kunt er nu bijna niet zitten en het is een oorverdovend lawaai dat de hele dag doorgaat.'

Verslaggever Marc Loeven in gesprek met Henk Flinterman (tekst loopt door onder audiofragment):

Buurtbewoners hebben het probleem meerdere malen aangekaart bij de gemeente Lochem, maar die zegt weinig tegen de overlast rond de Westerwal te kunnen doen. De gemeente laat weten dat het gaat om beschermde vogels. Omdat het verder gaat om een bestaande kolonie, zijn er maar beperkte maatregelen mogelijk om deze te verjagen of te verplaatsen. Bovendien is het broedseizoen van de vogels begonnen.

Tekst gaat verder onder video.

Wel heeft de gemeente een gebiedsontheffing aangevraagd bij de Provincie voor de binnenstad van Lochem. Zonder deze ontheffing mogen bomen met nesten niet worden gekapt.

'Firefly bakens'

De gemeente heeft afspraken gemaakt om roekennesten buiten de bestaande kolonielocatie aan de Westerwal te verwijderen en vogels te verjagen. Zo wordt geprobeerd om uitbreiding in het gebied te voorkomen. Op andere plekken in Lochem heeft de gemeente zogenaamde 'firefly bakens' opgehangen die dag en nacht het licht weerkaatsen, waardoor roeken schrikken.

Ook is er door de provincie een eenmalig bedrag van 15.000 euro beschikbaar gesteld dat de gemeente kan besteden waarmee beperkt maatregelen genomen kunnen worden om verdere verspreiding van de roeken te voorkomen.

 

Het laatste nieuws uit Lochem

 • Fietsende kinderen Lochem vallen straks op

  25 november 2019
  LOCHEM - Om kinderen beter zichtbaar te maken op de fiets deelt de gemeente Lochem samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) gratis veiligheidshesjes uit aan alle basisschoolleerlingen in de gemeente Lochem.
 • Zonnebloemlint is niet alleen een lust voor het oog, maar trekt ook 30 soorten vogels en insecten

  14 november 2019
  LOCHEM - De zonnebloemen die de akkers in de gemeente Lochem afgelopen zomer massaal geel kleurden, trekken inderdaad meer vogels en insecten. Zelfs bedreigde vogelsoorten zoals de Geelgors werden aangetrokken door het lint. Dat blijkt uit onderzoek van ecologisch adviesbureau Eelerwoude.
 • Campagne moet huiselijk geweld in Lochem terugdringen

  13 november 2019
  LOCHEM - De gemeente Lochem start een campagne om huiselijk geweld terug te dringen. In de gemeente hebben 1200 mensen hier mogelijk mee te maken. Het gaat om kinderen, volwassenen en ouderen. Lochem roept inwoners op om in actie te komen bij een 'niet-pluisgevoel'.
 • Burgemeester Lochem maakt excuses voor schending geheimhouding

  28 oktober 2019
  LOCHEM - Burgemeester Sebastiaan van 't Erve heeft zich maandagavond aan de gemeenteraad verontschuldigd voor schending van de geheimhoudingsplicht. Het college maakte eerder gegevens over de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Almen, waarop geheimhouding rustte, openbaar.
 • Zorgcoördinator brengt hulp dichter bij inwoners Lochem

  28 oktober 2019
  LOCHEM - Zorgcoördinatoren moeten zorghulp dichter bij de Lochemse inwoners brengen. Het college van burgemeester en wethouders wil in de kernen Harfsen, Barchem en Gorssel een zorgcoördinator aanstellen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Renkum ziet financiële afgrond, maar weigert bij te sturen

  01 juni 2020
  OOSTERBEEK - Drie tot vijf miljoen euro kan de gemeente Renkum de komende jaren structureel tekortkomen, is de inschatting van wethouder financiën Marinka Mulder. Maar extra bezuinigen, dat ziet zij niet zitten. 'Ik denk dat het Rijk ook zal zien dat het niet langer kan op deze manier', stelt zij. 'Of laten we zeggen, daar hoop ik op.'
 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend