Logo De Belofte

LOCHEM - De overlast van roeken in Lochem is weer toegenomen. Het is een probleem dat al jaren speelt, maar zich steeds verplaatst als de roeken op een andere plek weer zijn verjaagd. Buurtbewoners in de omgeving van de Westerwal en het Amalia van Solmsplein in de binnenstad van Lochem ervaren nu de overlast van lawaai en vogelpoep.

Hans Beltman woont aan het Amalia van Solmsplein, vlak naast de bomen aan de Westerwal, en zag de overlast de afgelopen tijd toenemen. 'We kunnen op dit moment niet fatsoenlijk buiten zitten', zegt Beltman. 'De roeken zijn nu bezig met het bouwen van de nesten en dat brengt een hoop lawaai met zich mee. De kleinkinderen willen hier al niet eens meer slapen.'

Foto: Omroep Gelderland

Volgens de laatste tellingen van de gemeente zijn er 175 nesten rond de Westerwal in Lochem. Dit zijn er 50 meer dan vorig jaar. Het is volgens de gemeente aannemelijk dat de roeken afkomstig zijn van het gebied rond het station, waar afgelopen winter bomen zijn gekapt waarin eerder altijd roeken verbleven. 'Roeken horen niet thuis in een woonwijk. Ik zie ze liever aan de kant van het kanaal', aldus Beltman.

Een paar keer per dag het balkon reinigen

Ook in een appartementencomplex aan de Westerbleek ervaren buurtbewoners overlast van de roeken. Henk Flinterman is voorzitter van de vereniging van eigenaren en ziet elke dag dat zijn balkon weer onder de poep zit. 'Mijn vrouw moet een paar keer per dag het balkon reinigen', vertelt Flinterman. 'Je kunt er nu bijna niet zitten en het is een oorverdovend lawaai dat de hele dag doorgaat.'

Verslaggever Marc Loeven in gesprek met Henk Flinterman (tekst loopt door onder audiofragment):

Buurtbewoners hebben het probleem meerdere malen aangekaart bij de gemeente Lochem, maar die zegt weinig tegen de overlast rond de Westerwal te kunnen doen. De gemeente laat weten dat het gaat om beschermde vogels. Omdat het verder gaat om een bestaande kolonie, zijn er maar beperkte maatregelen mogelijk om deze te verjagen of te verplaatsen. Bovendien is het broedseizoen van de vogels begonnen.

Tekst gaat verder onder video.

Wel heeft de gemeente een gebiedsontheffing aangevraagd bij de Provincie voor de binnenstad van Lochem. Zonder deze ontheffing mogen bomen met nesten niet worden gekapt.

'Firefly bakens'

De gemeente heeft afspraken gemaakt om roekennesten buiten de bestaande kolonielocatie aan de Westerwal te verwijderen en vogels te verjagen. Zo wordt geprobeerd om uitbreiding in het gebied te voorkomen. Op andere plekken in Lochem heeft de gemeente zogenaamde 'firefly bakens' opgehangen die dag en nacht het licht weerkaatsen, waardoor roeken schrikken.

Ook is er door de provincie een eenmalig bedrag van 15.000 euro beschikbaar gesteld dat de gemeente kan besteden waarmee beperkt maatregelen genomen kunnen worden om verdere verspreiding van de roeken te voorkomen.

 

Het laatste nieuws uit Lochem

 • Gemeente met schoolbesturen in gesprek over ventilatie klaslokalen

  05 oktober 2020
  LOCHEM - De gemeente Lochem gaat de komende tijd met schoolbesturen in gesprek om te kijken hoe het staat met de ventilatie in de schoolgebouwen. Nu het Rijk geld beschikbaar stelt scholen te ondersteunen, wil de gemeente kijken of er scholen zijn die hier gebruik van kunnen maken. Dat heeft wethouder Henk van Zeijts maandagavond gezegd op vragen van Gemeentebelangen Lochem.
 • Fietsende kinderen Lochem vallen straks op

  25 november 2019
  LOCHEM - Om kinderen beter zichtbaar te maken op de fiets deelt de gemeente Lochem samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) gratis veiligheidshesjes uit aan alle basisschoolleerlingen in de gemeente Lochem.
 • Zonnebloemlint is niet alleen een lust voor het oog, maar trekt ook 30 soorten vogels en insecten

  14 november 2019
  LOCHEM - De zonnebloemen die de akkers in de gemeente Lochem afgelopen zomer massaal geel kleurden, trekken inderdaad meer vogels en insecten. Zelfs bedreigde vogelsoorten zoals de Geelgors werden aangetrokken door het lint. Dat blijkt uit onderzoek van ecologisch adviesbureau Eelerwoude.
 • Campagne moet huiselijk geweld in Lochem terugdringen

  13 november 2019
  LOCHEM - De gemeente Lochem start een campagne om huiselijk geweld terug te dringen. In de gemeente hebben 1200 mensen hier mogelijk mee te maken. Het gaat om kinderen, volwassenen en ouderen. Lochem roept inwoners op om in actie te komen bij een 'niet-pluisgevoel'.
 • Burgemeester Lochem maakt excuses voor schending geheimhouding

  28 oktober 2019
  LOCHEM - Burgemeester Sebastiaan van 't Erve heeft zich maandagavond aan de gemeenteraad verontschuldigd voor schending van de geheimhoudingsplicht. Het college maakte eerder gegevens over de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Almen, waarop geheimhouding rustte, openbaar.

Overig verkiezingsnieuws

 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Rheden stoeit met zon en wind

  10 juni 2021
  DE STEEG - De gemeenteraad van Rheden stoeit met zonnevelden en windenergie. Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Windenergie komt er de komende twee jaar niet, maar velden met zonnepanelen die op draagvlak van de inwoners kunnen rekenen zijn niet uitgesloten.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 13)

  10 juni 2021
  WAMEL - Tijd voor een nieuwe update over het reilen en zeilen in de gemeente West Maas en Waal. Op ExtraFM weer een nieuwe aflevering van 'De Belofte'. Luister 'm hieronder.
 • In de toekomst vergunning nodig voor evenement met levende dieren in Nijmegen

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - Het wordt in de toekomst in Nijmegen verplicht voor elk evenement waarbij levende dieren gebruikt worden een vergunning aan te vragen. Dat geldt ook voor kleine evenementen die vooralsnog slechts meldingsplichtig zijn. Het is het gevolg van een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren en GroenLinks.
 • Groen licht voor woningbouw op voormalige Intersport-locatie Bloemerstraat

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad heeft in meerderheid groen licht gegeven voor de bouw van een woontoren van 10 lagen met een supermarkt op de begane grond. De aanloop naar de ontwikkeling van deze locatie was lang: in 2014 ging de gemeente met de projectontwikkelaar in gesprek om hier studentenwoningen en zorgwoningen te realiseren. Dat ging niet door. Nu komen er 102 zeer kleine woningen van minder dan 50m2 en 34 iets grotere woningen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend