Logo De Belofte

VELP - Het oude terrein van metaalverwerkingsbedrijf Record in Velp wordt voorzien van woningen. De naam van deze nieuw te vormen straat moet 'Dr. W. Portheinestraat' worden. Vernoemd naar de Velpse huisarts die zich in de Tweede Wereldoorlog manifesteerde met zijn hulp aan onderduikers en gewonden.

door Huibert Veth

Op het voormalig terrein van metaalbewerkingsbedrijf Record in Velp is een bouwplan ontwikkeld voor 32 woningen. Om deze woningen te kunnen voorzien van straatnaam en huisnummers stelt het college voor de straat te vernoemen naar de Velpse dokter W. Portheine.

Hulp bij Slag om Arnhem

Dr. W. Portheine was een geliefd huisarts in Velp-Zuid. Naast zijn eigen patiënten verleende hij in de Tweede Wereldoorlog ook aan veel onderduikers zorg. Hij hielp gewonden tijdens de Slag om Arnhem en had tijdens de oorlog zelf een Joods jongetje in huis.

Het voorstel voor de 'Dr. W. Portheinestraat' komt van het comité Monument voor Moedige Mensen en ook de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal is positief. In de directe omgeving zijn meerdere lanen en straten vernoemd naar vooraanstaande Velpse dokters. Het straatnaambord is zondag 14 april al te bewonderen tijdens de viering van de bevrijding van Velp.

Later deze maand zal de gemeenteraad over het voorstel beslissen. Alle partijen toonden zich positief waardoor dit een formaliteit zal zijn.

De Velpse huisartsen die hulp boden aan het verzet en onderduikers, uiterst rechts W. Portheine (Foto: Velp voor Oranje)

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend