Logo De Belofte

ARNHEM - Delen van de wijk Vredenburg/Kronenburg gaan van het aardgas af, als het aan de betrokken partijen ligt. Hiermee zet Arnhem de eerste concrete stappen in haar energieambities. Wethouder Cathelijne Bouwkamp: 'Met een initiatief als dit zorgen we ervoor dat een term als ‘energietransitie’ loskomt van papier en werkelijkheid wordt in de huiskamers van vele Arnhemmers.' Inwoners mogen meepraten en zullen niet voor hogere kosten komen te staan.

door Huibert Veth

De 'energietransitie' in een inmiddels veelbesproken onderwerp. In het coalitieakkoord werd afgesproken om minimaal drie Arnhemse wijken aardgasvrij te maken. Er ligt nu een voorstel om woningen en bedrijfsruimte in de wijk Vredenburg/Kronenburg in Arnhem van het aardgas af te halen.

Natuurlijk moment

Bij het gemaal aan de Burgemeester Matsersingel wil de gemeente warmte uit het oppervlaktewater halen. Door een systeem aan te brengen om de energie op te slaan, een zogeheten 'warmte koude opslag installatie', kunnen woningen, kantoren en gebouwen in de omgeving aangesloten worden op het warmte- koudenet en dus van het aardgas af. Omdat het gemaal toch aan vervanging toe is, is dit een natuurlijk moment om deze verandering in gang te zetten.

Kooktoestel en pannenset voor huishoudens

Uiteindelijk moeten 550 sociale huurwoningen en 46 duizend m2 bedrijfsruimte op deze manier van warmte en koelte worden voorzien. Bij een positief resultaat is dit uit te breiden naar de hele wijk door gebruik te maken van andere nabijgelegen waterpartijen. In de woningen zal elektrisch gekookt gaan worden. Huishoudens worden voorzien van inductiekooktoestellen en een geschikte pannenset. Ook zullen de woningen geïsoleerd gaan worden tot minimaal label B. 

Overzicht van het gebied dat aardgasvrij gemaakt gaat worden. De tekst loopt door onder de afbeelding.

Het project moet in 2020 starten en in 2026 afgerond zijn. Dan is dit deel van Arnhem aardgasvrij. De kosten van het project zijn 19 miljoen euro. Deze worden betaald door de verschillende betrokken partijen. Zo zullen de wooncorporaties en vastgoedeigenaren ruim 8 miljoen voor hun rekening nemen en loopt er een aanvraag voor een kleine 5 miljoen euro subsidie van de provincie.

Voorbeeld andere gemeentes

Uit onderzoek blijkt dat door de techniek van energie uit oppervlaktewater potentieel 40 procent van de gebouwen van warmte en verkoeling kan worden voorzien. De gemeente Arnhem wil hiermee ervaring op gaan doen waar andere gemeentes van kunnen leren. Met deze maatregelen zal 997 ton CO2-uitstoot per jaar gereduceerd worden, dit is een daling van 41 procent.

Gelijke kosten inwoners

Het initiatief wordt gedragen door waterschap Rivierenland, energiespecialist Engie, netontwikkelaar Firan, Liander en de gemeente Arnhem. Samenwerking is er met wooncorporaties en vastgoedorganisaties. Inwoners hebben een folder ontvangen met de uitnodiging om nog voor de zomer mee te mogen praten. Het uitgangspunt is dat de kosten voor de inwoners minimaal gelijk blijven of zelfs dalen door een lagere energierekening.

'Cool initiatief', vindt raadslid Steffenie Pape (VVD). 'Een mooi voorbeeld voor het gasloos maken van wijken en gemeentelijke regie. Er wordt gebruik gemaakt van restwarmte die er gewoon al is en niet opgewekt hoeft te worden.' Fractievoorzitter Guus van der Laak (Arnhem Centraal) vindt dit een prima moment en is verheugd over de samenspraak met inwoners. 'Betaalbaar duurzaam', noemt fractievoorzitter Ine van Burgsteden (CDA) de plannen. Al snapt ze wel dat Arnhemmers het als omvangrijk en impactvol kunnen ervaren.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend