Logo De Belofte

ARNHEM - Delen van de wijk Vredenburg/Kronenburg gaan van het aardgas af, als het aan de betrokken partijen ligt. Hiermee zet Arnhem de eerste concrete stappen in haar energieambities. Wethouder Cathelijne Bouwkamp: 'Met een initiatief als dit zorgen we ervoor dat een term als ‘energietransitie’ loskomt van papier en werkelijkheid wordt in de huiskamers van vele Arnhemmers.' Inwoners mogen meepraten en zullen niet voor hogere kosten komen te staan.

door Huibert Veth

De 'energietransitie' in een inmiddels veelbesproken onderwerp. In het coalitieakkoord werd afgesproken om minimaal drie Arnhemse wijken aardgasvrij te maken. Er ligt nu een voorstel om woningen en bedrijfsruimte in de wijk Vredenburg/Kronenburg in Arnhem van het aardgas af te halen.

Natuurlijk moment

Bij het gemaal aan de Burgemeester Matsersingel wil de gemeente warmte uit het oppervlaktewater halen. Door een systeem aan te brengen om de energie op te slaan, een zogeheten 'warmte koude opslag installatie', kunnen woningen, kantoren en gebouwen in de omgeving aangesloten worden op het warmte- koudenet en dus van het aardgas af. Omdat het gemaal toch aan vervanging toe is, is dit een natuurlijk moment om deze verandering in gang te zetten.

Kooktoestel en pannenset voor huishoudens

Uiteindelijk moeten 550 sociale huurwoningen en 46 duizend m2 bedrijfsruimte op deze manier van warmte en koelte worden voorzien. Bij een positief resultaat is dit uit te breiden naar de hele wijk door gebruik te maken van andere nabijgelegen waterpartijen. In de woningen zal elektrisch gekookt gaan worden. Huishoudens worden voorzien van inductiekooktoestellen en een geschikte pannenset. Ook zullen de woningen geïsoleerd gaan worden tot minimaal label B. 

Overzicht van het gebied dat aardgasvrij gemaakt gaat worden. De tekst loopt door onder de afbeelding.

Het project moet in 2020 starten en in 2026 afgerond zijn. Dan is dit deel van Arnhem aardgasvrij. De kosten van het project zijn 19 miljoen euro. Deze worden betaald door de verschillende betrokken partijen. Zo zullen de wooncorporaties en vastgoedeigenaren ruim 8 miljoen voor hun rekening nemen en loopt er een aanvraag voor een kleine 5 miljoen euro subsidie van de provincie.

Voorbeeld andere gemeentes

Uit onderzoek blijkt dat door de techniek van energie uit oppervlaktewater potentieel 40 procent van de gebouwen van warmte en verkoeling kan worden voorzien. De gemeente Arnhem wil hiermee ervaring op gaan doen waar andere gemeentes van kunnen leren. Met deze maatregelen zal 997 ton CO2-uitstoot per jaar gereduceerd worden, dit is een daling van 41 procent.

Gelijke kosten inwoners

Het initiatief wordt gedragen door waterschap Rivierenland, energiespecialist Engie, netontwikkelaar Firan, Liander en de gemeente Arnhem. Samenwerking is er met wooncorporaties en vastgoedorganisaties. Inwoners hebben een folder ontvangen met de uitnodiging om nog voor de zomer mee te mogen praten. Het uitgangspunt is dat de kosten voor de inwoners minimaal gelijk blijven of zelfs dalen door een lagere energierekening.

'Cool initiatief', vindt raadslid Steffenie Pape (VVD). 'Een mooi voorbeeld voor het gasloos maken van wijken en gemeentelijke regie. Er wordt gebruik gemaakt van restwarmte die er gewoon al is en niet opgewekt hoeft te worden.' Fractievoorzitter Guus van der Laak (Arnhem Centraal) vindt dit een prima moment en is verheugd over de samenspraak met inwoners. 'Betaalbaar duurzaam', noemt fractievoorzitter Ine van Burgsteden (CDA) de plannen. Al snapt ze wel dat Arnhemmers het als omvangrijk en impactvol kunnen ervaren.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
 • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

  24 september 2021
  ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
 • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

  23 september 2021
  ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
 • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

  23 september 2021
  ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend