Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Het politiekorps in Winterswijk vergrijst dusdanig dat het van invloed is op de organisatie. Politieagenten van 55 jaar en ouder hoeven geen nachtdiensten meer te draaien en werken alleen nog overdag als ze van een bestaande regeling gebruikmaken. En dat wordt een probleem.

door Domien Esselink 

'De oudere agent is overdag op straat, de jongere agenten draaien de nachtdiensten’, zegt burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk. De burgemeester repte vorige week tijdens de raadsvergadering van een probleem waaraan wordt gewerkt.

In heel Nederland ouder

'Het is algemeen bekend dat de politie in heel Nederland wat ouder wordt', zegt een woordvoerder van de politie. 'Winterswijk maakt deel uit van het team Achterhoek Oost, samen met Aalten, Oost Gelre en Berkelland. We hebben een bezetting afgesproken en daar houden we ons aan. Als er een nieuwe agent komt kijken we wel naar de leeftijd. In zoverre houden we de leeftijdsopbouw in de gaten.'

Levert de vergrijzing problemen op voor de organisatie en de werkwijze? 'De politie is aanwezig op de plekken waar het nodig is. Het is niet zo dat jonge agenten alleen maar nachtdiensten draaien. Er wordt rekening met ze gehouden, het moet voor iedereen te doen zijn. Mocht het lastig worden dan kunnen we een beroep doen op buurtteams, maar dat is nog niet aan de orde geweest. Het gaat nog goed.'

Geen verplichting

Agenten van 55 jaar en ouder kunnen afzien van nachtdiensten. 'Het is een ontheffing waar ze gebruik van kunnen maken, geen verplichting', verklaart de woordvoerder. 'Er zijn dan ook oudere collega's die wel meedraaien in de nachtdiensten. Dat is heel persoonlijk, zo van: wil ik het nog, kan ik het nog? Het is niet standaard dat agenten van 55 jaar en ouder geen nachtdiensten meer draaien.'

Overig verkiezingsnieuws

 • Stel weer thuis na corona-avontuur op cruiseschip

  26 februari 2020
  WINTERSWIJK - Henk Kortes (81) en zijn partner Reini van Loon (77) zijn weer terug in Winterswijk na een cruise met als eindbestemming Japan. Alleen kwamen ze daar nooit aan. Als gevolg van het coronavirus dobberde het stel een kleine twee weken als ongewenste vakantiegangers op de Zuid-Chinese Zee.
 • Nijmeegse partijen luiden noodklok: 'Controleer brandgevaarlijke panden'

  26 februari 2020
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zou panden met een verhoogd risico op brand fysiek moeten gaan controleren. Dat is de oproep van Stadspartij DNF en de lokale PvdA. Er is een lijst met 63 risicopanden, maar de gemeente legt de verantwoordelijkheid veelal bij pandeigenaren zelf neer.
 • Van rechts naar links, Beuningen wil snel nieuw college

  26 februari 2020
  BEUNINGEN - Beuningen wil snel een nieuw college. Afgelopen donderdag klapte de coalitie in de gemeente door onenigheid. De grootste partij, Beuningen Nu & Morgen (BN&M), trok de stekker uit de samenwerking met CDA en VVD. Het dossier zon en wind was de boosdoener.
 • Ondergrondse container voor plastic in Druten

  26 februari 2020
  DRUTEN - Flatbewoners in Druten moeten vanaf deze week hun plastic in ondergrondse containers deponeren.
 • Online iets melden bij de gemeente Nunspeet heeft voordelen

  26 februari 2020
  NUNSPEET - Al ruim 1,5 jaar is het nieuwe online systeem van de gemeente Nunspeet ‘iets melden’ actief. De gemeente is blij dat inwoners de weg naar het gemeentehuis weten te vinden, maar online invullen heeft voordelen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend