Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Het politiekorps in Winterswijk vergrijst dusdanig dat het van invloed is op de organisatie. Politieagenten van 55 jaar en ouder hoeven geen nachtdiensten meer te draaien en werken alleen nog overdag als ze van een bestaande regeling gebruikmaken. En dat wordt een probleem.

door Domien Esselink 

'De oudere agent is overdag op straat, de jongere agenten draaien de nachtdiensten’, zegt burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk. De burgemeester repte vorige week tijdens de raadsvergadering van een probleem waaraan wordt gewerkt.

In heel Nederland ouder

'Het is algemeen bekend dat de politie in heel Nederland wat ouder wordt', zegt een woordvoerder van de politie. 'Winterswijk maakt deel uit van het team Achterhoek Oost, samen met Aalten, Oost Gelre en Berkelland. We hebben een bezetting afgesproken en daar houden we ons aan. Als er een nieuwe agent komt kijken we wel naar de leeftijd. In zoverre houden we de leeftijdsopbouw in de gaten.'

Levert de vergrijzing problemen op voor de organisatie en de werkwijze? 'De politie is aanwezig op de plekken waar het nodig is. Het is niet zo dat jonge agenten alleen maar nachtdiensten draaien. Er wordt rekening met ze gehouden, het moet voor iedereen te doen zijn. Mocht het lastig worden dan kunnen we een beroep doen op buurtteams, maar dat is nog niet aan de orde geweest. Het gaat nog goed.'

Geen verplichting

Agenten van 55 jaar en ouder kunnen afzien van nachtdiensten. 'Het is een ontheffing waar ze gebruik van kunnen maken, geen verplichting', verklaart de woordvoerder. 'Er zijn dan ook oudere collega's die wel meedraaien in de nachtdiensten. Dat is heel persoonlijk, zo van: wil ik het nog, kan ik het nog? Het is niet standaard dat agenten van 55 jaar en ouder geen nachtdiensten meer draaien.'

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend