Logo De Belofte

NIJMEGEN - Roeivereniging De Waal kocht hem voor 37.500 euro: een drijvende botenloods. Maar voorlopig heeft ze er niets aan, want er is nog geen toestemming om hem in de Spiegelwaal bij Nijmegen te mogen leggen.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

En het kan nog wel even duren voordat er groen licht is. Al blijft voorzitter Cor Scheffers van de roeivereniging hoop houden dat die toestemming er alsnog snel komt.

Het Bastion te duur

De houding van de gemeente Nijmegen lijkt daar niet op te wijzen. Die stuurde onlangs een brief naar Scheffers. In die brief schrijft het college van burgemeester en wethouders dat watersportcentrum Het Bastion, dat onder de Waalbrug zit, nu de 'hoogste prioriteit' heeft. De bestemmingsplanprocedure wordt daar op korte termijn voor opgestart. 

Het plan is om daar alle watersportverenigingen in onder te brengen die gebruikmaken van de Spiegelwaal. Roeivereniging De Waal zou daar ook huisvesting in vinden, maar haakte af. Te duur, zo stelt voorzitter Scheffers. De roeivereniging is uitgeweken naar een voormalig bedrijfspand aan de overzijde van de Spiegelwaal. De gemeente was daar niet blij mee. Huurders zijn nodig om uit de kosten te komen.

Gebroken hand

De drijvende botenloods die de roeivereniging aankocht, zou een groot voordeel opleveren voor de veelal oudere leden van de roeivereniging. De roeiboten moeten nu over het dijktalud naar het water worden gedragen. Dat is een pittige klus en niet zonder risico. Ook de voorzitter ervoer dat al eens aan den lijve toen hij uitgleed onderweg naar beneden en zijn hand brak.

De drijvende botenloods mee nemen in het bestemmingsplan voor Het Bastion ziet de gemeente niet zitten. Dat zou betekenen dat er nieuwe onderzoeken gedaan moet worden om te kijken of dat past. Dat zou voor vertraging van het hele plan kunnen zorgen. 'Dat risico willen wij niet nemen', aldus het college in de brief.

Loods ligt ongebruikt te wachten

Een vergunningaanvraag voor de drijvende botenloods kan volgens de gemeente niet los gezien worden van het verenigingsgebouw waar de roeivereniging nu een tijdelijke vergunning voor heeft. Omdat die in 2020 afloopt ziet Nijmegen het verzoek om de botenloods in de Spiegelwaal te mogen leggen als een verzoek tot bestemmingsplanwijziging.

Dat kan wel even duren. Tot die tijd ligt de 37.500 euro kostende drijvende loods ongebruikt te wachten in de Oostkanaalhaven. Zonde, vindt Scheffers, maar voorlopig is het niet anders.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • 'Uitspraken Bruls over horecasluitingen creëerden onrust'

  11 september 2020
  NIJMEGEN - Zijn achterban is angstig, vertelt Dennis Dekkers, voorzitter van Nijmeegse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Burgemeester Hubert Bruls sloot inmiddels meerdere Nijmeegse café's na het overtreden van de coronaregels en gaf aan dat er mogelijk meer volgen. De uitspraken van de burgemeester creëerden onrust, ziet Dekkers.
 • Zorgen in Nijmegen om verhoging uitstoot kankerverwekkend benzeen met 500%

  09 september 2020
  NIJMEGEN - Is het een bedreiging voor je gezondheid om er te wonen? Inwoners van wijken in Nijmegen-West zijn er niet gerust op. Heel veel verkeer, scheepvaart en zware industrie op steenworp afstand van je huis. De nieuwste zorg: toestemming die de asfaltcentrale in hun buurt kreeg om 500% meer van het kankerverwekkende benzeen uit te mogen stoten.
 • Stadspartij DNF doopt zichzelf om tot Stadspartij Nijmegen

  27 augustus 2020
  NIJMEGEN - De Nijmeegse lokale politieke partij Stadspartij DNF heeft zichzelf omgedoopt tot Stadspartij Nijmegen. Dat laat de partij weten op haar website. Met de naamsverandering wil de partij haar exclusieve focus op Nijmegen extra benadrukken.
 • Gemeente Nijmegen gaat proberen ‘genderongelijkheid’ bij Basisregistratie Personen op te lossen

  25 augustus 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college is bereid om actie te ondernemen tegen genderongelijkheid bij inschrijving in de gemeentelijke Basisregistratie. Daar is volgens de fractie van GroenLinks sprake van ouderwetse standaarden die emancipatie niet ten goede komt. Zij stelden hier vragen over aan het college.
 • 'Financiering misdaadbestrijding leidt tot ongewenste prikkels'

  24 juli 2020
  NIJMEGEN - De Nederlandse criminaliteitsbestrijding wordt financieel beter van aandacht voor kleine criminelen. Dat kan tot ongewenste prikkels leiden, ziet burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Hij roept met verschillende partijen het nieuwe kabinet op daar verandering in te brengen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gaat Sarah de Tweede Kamer in? Het spant erom

  23 september 2020
  ARNHEM - Het Arnhemse SP-raadslid Sarah Dobbe is op plek vijftien terechtgekomen op de voorlopige kieslijst van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Volgens de laatste peilingen net niet genoeg voor een plekje in de Haagse banken. "Maar ik geloof dat we groot kunnen en moeten worden", zegt Dobbe strijdvaardig.
 • Tik op de vingers voor raadslid Wijchen Lokaal voor onheuse bejegening burgemeester

  22 september 2020
  WIJCHEN - Raadslid Leo Herms van Wijchen Lokaal heeft dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Wijchen excuses moeten maken voor het onheus bejegen van waarnemend burgemeester Marijke van Beek (PvdA). Herms merkte op dat zij de boeken in zou gaan als de burgemeester die Wijchen van de inwoners afpakt. Van Beek is voorstander van een bestuurlijke fusie van de gemeente Wijchen met de gemeente Druten.
 • Weer gedonder camping Arnhem: bewoners betalen duizenden euro's meer voor energie

  22 september 2020
  ARNHEM - Er is weer gedonder op Oostappen Vakantiepark in Arnhem. Vaste bewoners werden afgelopen week geconfronteerd met water- en energierekeningen die tot duizenden euro's hoger uitvielen dan normaal. "De eigenaar wil ons wegpesten door het leven zuur te maken", is een bewoner overtuigd.
 • Verhulst gaat niet naar Utrecht: 'Ik heb het hier heel erg naar mijn zin'

  22 september 2020
  EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
 • Blunder gemeente: niet 93 meisjes bedreigd met genitale verminking, maar één

  22 september 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem is in de fout gegaan met het berekenen van het aantal meisjes waarbij dreiging van besnijdenis speelt. Dat blijken er geen 93 te zijn, maar één. Door een miscommunicatie tussen het college en jeugdgezondheidszorg (JGZ), zijn de verkeerde cijfers verspreid.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend