Logo De Belofte

NIJMEGEN - Roeivereniging De Waal kocht hem voor 37.500 euro: een drijvende botenloods. Maar voorlopig heeft ze er niets aan, want er is nog geen toestemming om hem in de Spiegelwaal bij Nijmegen te mogen leggen.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

En het kan nog wel even duren voordat er groen licht is. Al blijft voorzitter Cor Scheffers van de roeivereniging hoop houden dat die toestemming er alsnog snel komt.

Het Bastion te duur

De houding van de gemeente Nijmegen lijkt daar niet op te wijzen. Die stuurde onlangs een brief naar Scheffers. In die brief schrijft het college van burgemeester en wethouders dat watersportcentrum Het Bastion, dat onder de Waalbrug zit, nu de 'hoogste prioriteit' heeft. De bestemmingsplanprocedure wordt daar op korte termijn voor opgestart. 

Het plan is om daar alle watersportverenigingen in onder te brengen die gebruikmaken van de Spiegelwaal. Roeivereniging De Waal zou daar ook huisvesting in vinden, maar haakte af. Te duur, zo stelt voorzitter Scheffers. De roeivereniging is uitgeweken naar een voormalig bedrijfspand aan de overzijde van de Spiegelwaal. De gemeente was daar niet blij mee. Huurders zijn nodig om uit de kosten te komen.

Gebroken hand

De drijvende botenloods die de roeivereniging aankocht, zou een groot voordeel opleveren voor de veelal oudere leden van de roeivereniging. De roeiboten moeten nu over het dijktalud naar het water worden gedragen. Dat is een pittige klus en niet zonder risico. Ook de voorzitter ervoer dat al eens aan den lijve toen hij uitgleed onderweg naar beneden en zijn hand brak.

De drijvende botenloods mee nemen in het bestemmingsplan voor Het Bastion ziet de gemeente niet zitten. Dat zou betekenen dat er nieuwe onderzoeken gedaan moet worden om te kijken of dat past. Dat zou voor vertraging van het hele plan kunnen zorgen. 'Dat risico willen wij niet nemen', aldus het college in de brief.

Loods ligt ongebruikt te wachten

Een vergunningaanvraag voor de drijvende botenloods kan volgens de gemeente niet los gezien worden van het verenigingsgebouw waar de roeivereniging nu een tijdelijke vergunning voor heeft. Omdat die in 2020 afloopt ziet Nijmegen het verzoek om de botenloods in de Spiegelwaal te mogen leggen als een verzoek tot bestemmingsplanwijziging.

Dat kan wel even duren. Tot die tijd ligt de 37.500 euro kostende drijvende loods ongebruikt te wachten in de Oostkanaalhaven. Zonde, vindt Scheffers, maar voorlopig is het niet anders.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Blinden kunnen maar in vijf gemeenten zelfstandig stemmen

  13 maart 2021
  NIJMEGEN - Zelfstandig kunnen stemmen. Voor de 350.000 blinden en slechtzienden in ons land is dat geen vanzelfsprekendheid. Alleen met een zogeheten stemmal kunnen zij zonder hulp en in alle privacy hun stem uitbrengen. Deze kan nu voor het eerst ook bij Tweede Kamerverkiezingen worden ingezet. Maar dat is nog maar in 5 van de 51 Gelderse gemeenten geregeld.
 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Raad Nijmegen wil dat bijstandsgerechtigden makkelijker daklozen onderdak kunnen bieden

  27 januari 2021
  NIJMEGEN - Een ruime meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad steunt een motie van GroenLinks, D66, SP en PvdA om als gemeente vaker van de kostendelersnorm af te wijken wanneer een bijstandsgerechtigde een dak- of thuisloze onderdak wil bieden. De kostendelersnorm bepaalt dat men wordt gekort op de hoogte van de bijstandsuitkering als men met meer mensen in één huis woont. Dat vormt een belemmering voor bijstandsgerechtigden om andere mensen in huis te nemen. Gemeenten hebben de wettelijke ruimte om van deze norm af te wijken.
 • Wethouder: 'We willen Kronenburger Forum weer terug als overlegorgaan voor Nijmegen-West'

  13 januari 2021
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wil het Kronenburger Forum een nieuw leven in blazen, zegt wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks). Dat is een overleggremium van gemeenten, ondernemers, milieugroeperingen en wijkbewoners dat zich eerder richtte op de ontwikkelingen in Nijmegen-West die van invloed zijn op de leefomgeving. De voornaamste aanleiding hiervoor is de onrust onder bewoners van het stadsdeel over de luchtkwaliteit in hun woonomgeving.
 • Minder betaald parkeren dan voorgesteld in Nijmegen-West, goedkopere parkeervergunning

  25 november 2020
  NIJMEGEN - Er komt betaald parkeren in het gebied rondom het Nijmeegse stationsgebied en het Waalfront, waar vele woningen toegevoegd gaan worden de komende jaren. Maar de gemeenteraad zorgde er woensdagavond in de besluitronde over de veelbesproken parkeernota wel voor dat dat gebied kleiner wordt dan voorgenomen en de eerste bewonersvergunning buiten het centrum slechts één euro per maand gaat kosten. Ook wordt het voorgestelde aantal vrije bezoekersuren verdubbeld en hoeven mantelzorgers niet te betalen voor parkeren.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend