Logo De Belofte

LEUVENHEIM - De gemeente Brummen wil af van de illegale praktijken van de agrarisch ondernemer in Leuvenheim. Maandag stuitte de politie bij hem op dode dieren en dieren die dringend behoefte hadden aan verzorging. Brummen blijkt al jaren met de eigenaar in haar maag te zitten. Het wordt tijd voor ander gedrag van deze man, zegt burgemeester Alex van Hedel.

Na de vondst van dode en verwaarloosde dieren tussen Leuvenheim en Spankeren begon de politie een onderzoek tegen de man. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzoekt het welzijn van de nog levende dieren.

De tekst gaat verder onder de video.

En ook de gemeente Brummen laat het er niet bij zitten, want het bedrijf is haar al jaren een doorn in het oog, zegt burgemeester Alex van Hedel tegen Omroep Gelderland.

Twintig jaar geleden namen de autoriteiten al eens mantelbavianen in beslag. Van Hedel: 'In die zaak heeft toen ook een strafrechtelijk onderzoek gevonden en dat leidde tot een veroordeling.' 

Ook omwonenden hadden last van de situatie aan de Spankerenseweg. De burgemeester: 'Het bestemmingsplan werd overtreden. Er mag een agrarisch bedrijf op die plek gevestigd zijn, maar het had daar meer weg van een handelsonderneming.' Er stonden, zegt Van Hedel, zeecontainers, aanhangers, bestratingen en allerlei handelswaar die geen betrekking hadden op een veehouderij.

Brummen wilde eerder al optreden

Brummen gaat de komende tijd erop toezien dat de overtreder de regels niet meer aan zijn laars lapt. De gemeente wilde enkele weken geleden al tegen de overtreder optreden, maar zette dat plan even in de ijskast.

Van Hedel: 'We wisten dat de politie daar onderzoek zou gaan doen, dus hebben we dat eventjes geparkeerd. Maar de eigenaar kan binnenkort een voornemen tot een last onder dwangsom tegemoet zien. We hopen dat dit hem op andere gedachten brengt en hij ook ander gedrag gaat vertonen.'

Met een last onder dwangsom wordt bedoeld dat de overtreder een kans krijgt zijn overtreding te beëindigen. Doet hij dat niet dan heeft de gemeente middelen om een einde te maken aan de bedrijfsvoering.

Zie ook: Tientallen dode dieren aangetroffen in Leuvenheim

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend