Logo De Belofte

ELBURG - In Elburg zal niet gesproken worden over de koopzondag. De coalitiepartijen in de gemeenteraad houden vast aan de afspraken die daarover in het collegeakkoord staan. Een motie van de drie oppositiepartijen om een volksraadpleging over dit onderwerp te organiseren werd dan ook weggestemd.

Door Rik Kapitein

Het was een drukte van belang maandagavond bij de raadsvergadering in Elburg. Ondernemers uit de vestingstad kwamen massaal naar de raadszaal om te luisteren naar de discussiërende partijen. VVD, Elburg Beleid en PvdA hadden samen een motie ingediend om het gesprek over de koopzondag terug op de agenda te brengen. Zij willen tijdens de Europese verkiezingen in mei een volksraadpleging. Een verzoek van de Vestingraad om aan het begin van de vergadering over dat onderwerp in te spreken werd afgewezen.

Niet tornen aan zondagsrust

De meningen van de verschillende partijen waren vanaf het begin van het debat duidelijk. De vier christelijke partijen, die de coalitie vormen, vinden een koopzondag niet nodig. 'We moeten de kleine ondernemers niet verplichten zichzelf geen rust meer te gunnen', was de mening van Han Dickhof van de ChristenUnie. Fractievoorzitter van Algemeen Belang, Beert van Loo, gaf aan het gesprek nutteloos te vinden. 'We weten van tevoren al wat de uitkomst van dit debat gaat zijn. Bij de verkiezingen is in meerderheid gestemd op partijen die geen koopzondag willen.' Ook de SGP maakte duidelijk dat er niet getornd kan worden aan de zondagsrust.

Het CDA gaf aan wel ruimte te zien voor meer activiteiten op de zondag. Een referendum ziet die partij echter niet als oplossing voor deze discussie. 

Vertrekken uit Elburg

De aanleiding voor de motie was een uitspraak van SGP'er Jan Krooneman. 'Als je als ondernemer een koopzondag wilt, kun je beter vertrekken uit Elburg', liet die optekenen door de Stentor. VVD, Elburg Beleid en PvdA  wilden opheldering over die opmerking. 'Het was een oprechte opmerking', was zijn verweer. De oppositiepartijen dienden hierover nog een aparte motie in. Vanwege tijdgebrek kwam die echter niet meer ter sprake.

Wethouder Arjan Klein joeg de aanwezige ondernemers de tegen zich in het harnas. 'Laten we eerst maar eens zes dagen onze best doen, voordat we gaan spreken over een koopzondag', was zijn reactie namens het college. Het kostte burgemeester Jan Nathan Rozendaal korte tijd om de rust in de zaal terug te krijgen.

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Elburgs college besprak Facebookgedrag eigen ambtenaren

  15 september 2020
  ELBURG - Wat bespraken de Elburgse burgemeester en wethouders over het Facebookgedrag van hun ambtenaren? Dat wil Rick van Velthuysen van de politieke partij LEV weten. De ambtenaren in kwestie gaven in mei een duimpje omhoog op een Facebookbericht over de illegale koopzondag in de stad.
 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • Boze winkeliers doen aangifte tegen politicus van de SGP

  06 juli 2020
  ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend