Logo De Belofte

ELBURG - In Elburg zal niet gesproken worden over de koopzondag. De coalitiepartijen in de gemeenteraad houden vast aan de afspraken die daarover in het collegeakkoord staan. Een motie van de drie oppositiepartijen om een volksraadpleging over dit onderwerp te organiseren werd dan ook weggestemd.

Door Rik Kapitein

Het was een drukte van belang maandagavond bij de raadsvergadering in Elburg. Ondernemers uit de vestingstad kwamen massaal naar de raadszaal om te luisteren naar de discussiërende partijen. VVD, Elburg Beleid en PvdA hadden samen een motie ingediend om het gesprek over de koopzondag terug op de agenda te brengen. Zij willen tijdens de Europese verkiezingen in mei een volksraadpleging. Een verzoek van de Vestingraad om aan het begin van de vergadering over dat onderwerp in te spreken werd afgewezen.

Niet tornen aan zondagsrust

De meningen van de verschillende partijen waren vanaf het begin van het debat duidelijk. De vier christelijke partijen, die de coalitie vormen, vinden een koopzondag niet nodig. 'We moeten de kleine ondernemers niet verplichten zichzelf geen rust meer te gunnen', was de mening van Han Dickhof van de ChristenUnie. Fractievoorzitter van Algemeen Belang, Beert van Loo, gaf aan het gesprek nutteloos te vinden. 'We weten van tevoren al wat de uitkomst van dit debat gaat zijn. Bij de verkiezingen is in meerderheid gestemd op partijen die geen koopzondag willen.' Ook de SGP maakte duidelijk dat er niet getornd kan worden aan de zondagsrust.

Het CDA gaf aan wel ruimte te zien voor meer activiteiten op de zondag. Een referendum ziet die partij echter niet als oplossing voor deze discussie. 

Vertrekken uit Elburg

De aanleiding voor de motie was een uitspraak van SGP'er Jan Krooneman. 'Als je als ondernemer een koopzondag wilt, kun je beter vertrekken uit Elburg', liet die optekenen door de Stentor. VVD, Elburg Beleid en PvdA  wilden opheldering over die opmerking. 'Het was een oprechte opmerking', was zijn verweer. De oppositiepartijen dienden hierover nog een aparte motie in. Vanwege tijdgebrek kwam die echter niet meer ter sprake.

Wethouder Arjan Klein joeg de aanwezige ondernemers de tegen zich in het harnas. 'Laten we eerst maar eens zes dagen onze best doen, voordat we gaan spreken over een koopzondag', was zijn reactie namens het college. Het kostte burgemeester Jan Nathan Rozendaal korte tijd om de rust in de zaal terug te krijgen.

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • Boze winkeliers doen aangifte tegen politicus van de SGP

  06 juli 2020
  ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.
 • Elburg wil bezuinigen op PGB en dat leidt tot onrust

  29 juni 2020
  ELBURG - Elburg moet, net als veel gemeenten, bezuinigen op de kosten van het 'sociaal domein'. In de komende jaren moet de gemeente een gat van 1,2 miljoen euro zien te dichten. Maandagavond bespreekt de raad voorstellen van het college om het tekort op te vangen. Eén van die voorstellen, het verlagen van het PGB-tarief voor 'informele zorg', leidt tot onrust bij ouders, hulporganisaties en PGB-organisatie Per Saldo: "De politiek kijkt niet naar de lange termijn."

Overig verkiezingsnieuws

 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Zwembad De Hoevert lijkt alsnog de deuren te moeten sluiten

  10 juli 2020
  DIDAM - Een meerderheid in de gemeenteraad van Montferland wil dat zwembad De Hoevert in Didam per 1 januari 2021 de deuren sluit. De coalitiepartijen willen nog wel dat de wethouder voor 1 oktober laat weten onder welke financiële voorwaarden een passende sportvoorziening voor Didam mogelijk is. Daarbij wordt de aanwezigheid van een zwembad niet uitgesloten.
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Brandweerkazerne Almen op voorspraak inwoners naast voetbalveld

  09 juli 2020
  ALMEN - Op voorspraak van de inwoners van Almen komt de nieuwe brandweerkazerne mogelijk naast het voetbalveld van SV Almen. De eerdere optie, op de locatie Dorpsstraat 2b, bleek na een onderzoek niet geschikt.
 • Raad Oldebroek absoluut niet tevreden met concept Regionale Energie Strategie

  09 juli 2020
  OLDEBROEK - De gemeenteraad van Oldebroek is niet te spreken over de manier waarop het concept van de Regionale Energie Strategie tot stand is gekomen. Ook heeft de raad geen goed woord over voor buurgemeente Hattem, die zelfstandig besloot geen windmolens te willen plaatsen. "Wat heeft samenwerken dan nog voor zin?"
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend