Logo De Belofte

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen trekt 93.000 euro uit voor het opzetten van de Techniekfabriek. Het opleidings- en ontwikkelingscentrum voor scholieren, dat mogelijk op den duur nog een andere naam krijgt, moet ervoor zorgen dat het onderwijs en de arbeidsmarkt beter op elkaar aansluiten.

Bedrijven in de gemeente Zutphen ervaren momenteel net als op veel andere plekken in het land een tekort aan technici. Volgens wethouder Annelies de Jonge komt dit doordat te weinig jongeren starten met een MBO opleiding. 

Voor ondernemer Ruud Kimenai uit Zutphen is het dagelijks een grote uitdaging om geschikt personeel te vinden. 'Blijkbaar zijn we hier niet in staat om voldoende mensen op te leiden.' Daarom is het volgens Kimanai van belang dat er snel samengewerkt wordt. 'Alle eilandjes die er zijn werken blijkbaar niet.' Zijn installatiebedrijf heeft dit jaar door het tekort aan technisch personeel de begroting naar beneden moeten bijstellen. 'Het tekort aan vakmensen beperkt onze groei.' 

Ingewikkeld

Kimenai is blij dat onderwijs en bedrijfsleven nu de krachten gaan bundelen, want volgens hem zijn er voldoende kansen. 'Er liggen heel veel mooie banen in het verschiet, maar Zutphen schiet daarin op dit moment tekort.'

De ondernemer weet uit ervaring wel dat het ingewikkeld is om het onderwijs en bedrijfsleven op één lijn te krijgen. Hij hoopt dan ook dat het op deze manier wel lukt, zodat hij en andere ondernemers straks makkelijker gekwalificeerd personeel kunnen vinden.

Energietransitie

De gemeente Zutphen neemt nu de regie in het plan omdat veel overleg tussen onderwijs en  bedrijfsleven geen concreet initiatief opleverde. In het coalitieakkoord heeft het college van Zutphen zich ook specifiek ten doel gesteld om het onderwijs beter aan te laten sluiten op de werkgelegenheid in de energietransitie.

Zutphen denkt namelijk op den duur alleen meer meer technici nodig te hebben, onder meer voor het verduurzamen van alle monumentale panden. 

Schooluitval

Een succesvolle samenwerking draagt volgens wethouder de Jonge ook bij aan het terugdringen van schooluitval en jeugdwerkloosheid in Zutphen. Dit is van groot belang, omdat de stad in vergelijking tot omliggende steden als Apeldoorn en Deventer relatief veel voortijdige schoolverlaters heeft. 

Een externe projectleider gaat de komende tijd inventariseren hoe de Techniekfabriek er exact uit moet komen te zien. Zo is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of er ook fysieke plek op het industrieterrein moet komen, waar jongeren kennis kunnen maken met de diverse takken van sport binnen de techniek.

Naar verwachting wordt het uiteindelijke plan eind 2019 gepresenteerd. 

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.
 • Zutphens raadslid splitst zich af van BurgerBelang en gaat alleen verder

  19 maart 2020
  ZUTPHEN - Raadslid Petra Ackermans splitst zich af van haar partij BurgerBelang Zutphen Warnsveld. 'Ik heb het bestuur gemeld te stoppen en als zelfstandige fractie verder te gaan', laat Ackermans weten.
 • Gemeente gooit monumenten, woningen en garageboxen in de verkoop

  18 maart 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de komende tijd vijftien panden verkopen. Het college hoopt daarmee een kleine zes miljoen euro binnen te slepen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Zonneveld Nergena nog niet zeker

  03 juli 2020
  BENNEKOM - Al enige tijd spreekt de Edese gemeenteraad over het zonneveld Nergena. Dit zonneveld moet komen in het buitengebied van Bennekom tegen Wageningen aan. De grond is van de Wageningen Universiteit. Er moet - als het aan de universiteit ligt - een zonneveld komen van 8,3 hectare, waar onderzoek zal worden gedaan naar de ecologische gevolgen van een zonneveld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend