Logo De Belofte

DOETINCHEM - De raad van Doetinchem heeft ingestemd met het actief ontmoedigen van het oplaten van ballonnen binnen de gemeente. Verenigingen, scholen en organisatoren van evenementen worden actief geïnformeerd om daar voortaan van af te zien.

'Onze ambitie is een duurzame samenleving', zegt Pieter Herngreen van D66 als indieners van de motie. 'Vervuiling in onze eigen omgeving moeten we tegengaan. Ballonnen vormen een onderdeel van zwerfvuil. Doetinchem kan niet achter blijven in het aanpakken van zwerfvuil.' Ook Anne Marie Kamphuis van GroenLinks vindt dat Doetinchem als centrumgemeente het goede voorbeeld moet geven. 'Wij zouden liever een geheel verbod zien, maar wij hopen dat er op deze manier een stap wordt gezet in de bewustwording bij mensen', aldus Kamphuis.

Actieve meldingsplicht

D66 en GroenLinks riepen in de motie ook op tot een actieve meldingsplicht, waarbij inwoners aan de gemeente zouden moeten melden als ze ballonnen op laten. Na aandringen van de rest van de raad en wethouder Langeveld werd daar toch van afgezien. 'Als je een meldingsplicht wilt handhaven, dan wordt dat lastig', aldus wethouder Langeveld. Dat beaamt ook Patrick Moors van Gemeentebelangen: 'Je kan moeilijk alle ballonnen met een auto achterna rijden om te kijken waar ze terecht komen. Voor ons is een actief ontmoedigingsbeleid genoeg.'

Andere gemeenten

In Oude IJsselstreek is een verbod voor het oplaten van ballonnen al opgenomen in de APV. In Bronckhorst, Berkelland en Montferland wordt het oplaten ontmoedigd. Ook Aalten roept inwoners op om af te zien van het oplaten van ballonnen en wil dit mogelijk later dit jaar nog opnemen in de APV. 
 

Zie ook:

Door: Mediapartner REGIO8

Het laatste nieuws uit Doetinchem

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem wil asielzoekers blijven opvangen

  20 september 2020
  ARNHEM - Arnhem wil ook de komende jaren opvang blijven bieden aan ruim 300 asielzoekers die nu in de wijk Elden verblijven. Dat wordt duidelijk uit de reacties die de raadsfracties aan Omroep Gelderland geven. Of dat weer in het asielzoekerscentrum (azc) Elderhoeve gaat gebeuren, is nog niet helemaal zeker. Al heeft dat wel de voorkeur van een groot deel van de raad.
 • 'Creatieve boekhouding' om Arnhems theater te financieren

  19 september 2020
  ARNHEM - Om de financiering voor het opknappen van het Arnhemse Stadstheater rond te krijgen, moest wethouder Hans de Vroome een 'creatieve boekhouding' toepassen. Dat zei hij deze week op de lokale ledenvergadering van zijn eigen partij in datzelfde Stadstheater. Financiële trucs wil hij het niet noemen. "Aan dat woord heb ik een hekel."
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Eerder recyclede ze zelf niet eens, nu houdt Soufia de hele buurt schoon

  18 september 2020
  WIJCHEN - Het is een rommeltje in Wijchen-Zuid. Afvaldumpingen, zwerfvuil en zakken vol met troep verloederen het straatbeeld. Daarom schakelt de gemeente vanaf zaterdag speciale afvalcoaches in, die de opdracht krijgen om de wijk flink op te knappen.
 • D66 Arnhem blijft verdeeld na beschuldigingen intimidatie

  18 september 2020
  ARNHEM - Twee oud-D66-bestuursleden die de Arnhemse fractievoorzitter Sabine Andeweg beschuldigden van intimidatie en machtsmisbruik, hebben nog altijd niets van haar gehoord. Dat vertellen zij, nadat Andeweg aan Omroep Gelderland meldde 'graag met hen in gesprek te gaan'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend