Logo De Belofte

NIFTRIK - Ruim twintig honden die tegelijk los in de natuur lopen. Dat zorgde voor veel klachten van jagers en natuurliefhebbers. De rust werd danig verstoord voor de dieren en recreanten in Loonse Waard en de uiterwaarden bij Balgoij. Daarom stelt de gemeente Wijchen nu een losloopverbod in.

In het buitengebied mogen honden op openbaar toegankelijke plaatsen loslopen. Na de oplevering van de ontzanding in de Loonse Waard kwam een flink gebied beschikbaar waar honden onaangelijnd uitgelaten mochten worden. In de loop der jaren werd dat meer en meer bekend. Dagelijks komen er enkele hondenuitlaatcentrales en ook hondenbezitters uit de wijde omgeving naartoe. Dan liepen er zomaar tientallen honden tegelijk los.

Fouten bij besluitvorming

Naast recreatief gebruik heeft het gebied ook nadrukkelijk een natuurdoelstelling. Om het loslopen van honden te beëindigen, zijn in augustus 2018 borden geplaatst waar op staat dat voor het hele gebied een aanlijnplicht geldt. Dat zorgde voor commotie en bij de besluitvormingsprocedure bleken fouten te zijn gemaakt. De aanlijnplicht is toen weer ingetrokken. De besluitvorming ervoor moest opnieuw, en dan zonder fouten.

In het gebied komen diverse diersoorten voor waarvan een groot deel is beschermd door de Wet natuurbescherming. Dat zijn zowel algemener voorkomende soorten als kwetsbare rode-lijst-soorten. De dieren worden verstoord door loslopende honden en dat staat de wet niet toe.

Handhaving

Er vervalt nu een groot gebied waar hondenbezitters hun honden los mogen laten lopen. Wie zijn hond toch zonder riem en halsband wil uitlaten, kan dat voortaan doen ten oosten en westen van de jachthavens. De gemeente verwacht dat het effect van het beperken van de losloopruimte zal zijn dat het in de overblijvende gebieden drukker wordt met honden. Het is daar niet te voorkomen dat er een keer een hond bij een recreant of visser komt snuffelen. In de rest van de uiterwaarden moet de hond voortaan aan de lijn worden uitgelaten.

Informatieborden moeten bezoekers van de uiterwaarden gaan wijzen op de aangepaste regels. Er gaat ook scherper gelet worden op het achterlaten van afval en het stoken van vuurtjes. Wanneer de borden er staan, zullen toezichthouders gaan controleren of de regels worden nageleefd en zo nodig boetes uitdelen.

Door: Rob Haverkamp

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend