Logo De Belofte

WIJCHEN - Chantal en Laura de Waal van zorginstelling Waalzorg in Wijchen zijn teleurgesteld over het gesprek dat zij hebben gehad met de gemeente Wijchen. De zorginstelling hoopte samen met de gemeente op zoek te gaan naar een nieuwe locatie, zoals de gemeenteraad wilde. Maar in plaats daarvan werden ze teruggestuurd naar de tekentafel.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De hele gemeenteraad van Wijchen droeg het gemeentebestuur op om met de dames in gesprek te gaan. Dat gebeurde afgelopen vrijdag. Waalzorg wil groeien en moderniseren. Dat kan niet op de huidige plek waar ze ruim dertig mensen met een verstandelijke beperking 24-uurs zorg leveren.

Tip van de gemeente zelf

Vier jaar geleden wees de gemeente de schoonzussen De Waal op een plek in de dorpskern van Alverna, niet ver van de plek waar ze nu hun cliënten onderbrengen in zeven huurhuizen. De oude Antoniusschool zou tegen de vlakte kunnen om plaats te maken voor nieuwbouw voor Waalzorg.

De gemeente kocht er grond voor aan en er ligt al een voorlopig koopcontract. Maar in januari trok de gemeente Wijchen resoluut de stekker uit de plannen. Bij nader inzien te grootschalig, aldus de gemeente. Op de plek van de Antionusschool zouden bovendien beter woningen kunnen komen om bij te dragen aan de leefbaarheid in het dorp.

Woede, verdriet en frustratie

De beslissing om Waalzorg de nieuwbouwlocatie te ontnemen stuitte op woede, verdriet en frustratie bij de cliënten van Waalzorg, hun ouders en bij de schoonzussen De Waal. De gemeenteraad was vooral verbaasd over het hele proces en eiste opheldering. 

Volgens Waalzorg is afgelopen vrijdag door de wethouders niet voldaan aan de opdracht van de gemeenteraad. De twee schoonzussen schreven een brief aan de gemeenteraad waarin ze verslag doen van het gesprek en om hulp vragen.

'Er is niet gezocht naar een passende locatie. Waalzorg is nu weer terug bij af', schrijven ze. De zorginstelling moet van wethouders Nick Derks en Titus Burgers nu eerst met een onderbouwd overzicht over de lokale zorgvraag komen. De wethouders toetsen dat vervolgens, en pas als dat naar tevredenheid is, wordt er gekeken naar een mogelijke alternatieve locatie.

Ronduit slecht geïnformeerd

Dat schiet Waalzorg in het verkeerde keelgat. 'Hoe kan het zo zijn dat we weer van voren af aan moeten beginnen?', schrijven de beide schoonzussen. Ze hebben een reeks vragen voor de raadsleden van Wijchen. 'De raad geeft een opdracht aan het college, en wij moeten ons nu weer bewijzen. Waarom?'

De wethouders bleken in het gesprek niet van plan de beslissing terug te draaien, schrijven de schoonzussen. De wethouders bestempelen ze als 'ronduit slecht geïnformeerd'. Om daaraan toe te voegen dat ze dit 'beschamend' vinden. Ze vragen de raadsleden om de werkwijze van de wethouders ter discussie te stellen en de genomen beslissing alsnog terug te draaien. 'Hier is geen enkele sprake van een handreiking', aldus de schoonzussen De Waal.

Een woordvoerder van de gemeente Wijchen laat weten dat de wethouders dat anders zien. Volgens hen is er wel degelijk sprake van een handreiking. Verder willen ze niet reageren op het gespreksverslag van Waalzorg.

Bekijk de reportage van 14 maart waarin een cliënt en zijn moeder vertellen wat het voor hen betekent: 

Zie ook:

 

 

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'
 • Ondanks versoepeling hopen ondernemers dat de klant thuis blijft shoppen

  09 februari 2021
  WIJCHEN - Hoewel klanten vanaf woensdag weer producten bij de voorgevel van een winkel af mogen halen, hopen Wijchense ondernemers dat iedereen thuis blijft shoppen. Plaatselijke winkeliers hebben namelijk een speciale corona-bezorgservice opgezet, wat volgens hen een veel betere oplossing is. "Zo willen we nieuwe besmettingshaarden voorkomen."
 • Coaches moeten jongeren van de straat houden, ook als er geen rellen zijn

  03 februari 2021
  WIJCHEN - Straatcoaches worden vanaf deze week het veld ingestuurd om overlast in de gemeenten Wijchen en Druten aan te pakken. Ze houden vooral jongeren in de gaten die het verkeerde pad op dreigen te gaan.

Overig verkiezingsnieuws

 • Omwonenden niet blij met groot zonnepark: 'Misschien meer lawaai moeten maken'

  06 maart 2021
  LOENEN - Weerstand tegen zonneparken in de gemeente Apeldoorn is eerder regel dan uitzondering. In Loenen probeerden dorpsbewoners constructief mee te denken, maar dat hielp hen niet. "Misschien hebben we niet genoeg lawaai gemaakt."
 • 'Een langzame, pijnlijke dood', dat wenst een Arnhemse politicus alle SGP'ers toe

  06 maart 2021
  ARNHEM - "Lieve God, wil je alle SGP'ers een ziekte geven waardoor ze uiterst pijnlijk en zonder uitzicht op genezing heel langzaam uitsterven?" Dat schreef fractievolger Peter Verdijk van lokale partij Arnhem Centraal onlangs op zijn Facebook-pagina. De politicus heeft zijn post inmiddels verwijderd en vervangen voor excuses.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'We mochten geen kritische vragen stellen', D66 reageert op Arnhemse coalitiebreuk

  05 maart 2021
  ARNHEM - Volgens D66-fractievoorzitter Mattijs Loor ging de kritiek van zijn voormalig coalitiepartners, die hem donderdag aan de kant zetten, niet alleen over toon en houding. Er werd zijn partij wel degelijk gevraagd minder kritische vragen te stellen, vertelt hij vrijdag aan Omroep Gelderland.
 • Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

  05 maart 2021
  ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend