Logo De Belofte

WIJCHEN - Chantal en Laura de Waal van zorginstelling Waalzorg in Wijchen zijn teleurgesteld over het gesprek dat zij hebben gehad met de gemeente Wijchen. De zorginstelling hoopte samen met de gemeente op zoek te gaan naar een nieuwe locatie, zoals de gemeenteraad wilde. Maar in plaats daarvan werden ze teruggestuurd naar de tekentafel.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De hele gemeenteraad van Wijchen droeg het gemeentebestuur op om met de dames in gesprek te gaan. Dat gebeurde afgelopen vrijdag. Waalzorg wil groeien en moderniseren. Dat kan niet op de huidige plek waar ze ruim dertig mensen met een verstandelijke beperking 24-uurs zorg leveren.

Tip van de gemeente zelf

Vier jaar geleden wees de gemeente de schoonzussen De Waal op een plek in de dorpskern van Alverna, niet ver van de plek waar ze nu hun cliënten onderbrengen in zeven huurhuizen. De oude Antoniusschool zou tegen de vlakte kunnen om plaats te maken voor nieuwbouw voor Waalzorg.

De gemeente kocht er grond voor aan en er ligt al een voorlopig koopcontract. Maar in januari trok de gemeente Wijchen resoluut de stekker uit de plannen. Bij nader inzien te grootschalig, aldus de gemeente. Op de plek van de Antionusschool zouden bovendien beter woningen kunnen komen om bij te dragen aan de leefbaarheid in het dorp.

Woede, verdriet en frustratie

De beslissing om Waalzorg de nieuwbouwlocatie te ontnemen stuitte op woede, verdriet en frustratie bij de cliënten van Waalzorg, hun ouders en bij de schoonzussen De Waal. De gemeenteraad was vooral verbaasd over het hele proces en eiste opheldering. 

Volgens Waalzorg is afgelopen vrijdag door de wethouders niet voldaan aan de opdracht van de gemeenteraad. De twee schoonzussen schreven een brief aan de gemeenteraad waarin ze verslag doen van het gesprek en om hulp vragen.

'Er is niet gezocht naar een passende locatie. Waalzorg is nu weer terug bij af', schrijven ze. De zorginstelling moet van wethouders Nick Derks en Titus Burgers nu eerst met een onderbouwd overzicht over de lokale zorgvraag komen. De wethouders toetsen dat vervolgens, en pas als dat naar tevredenheid is, wordt er gekeken naar een mogelijke alternatieve locatie.

Ronduit slecht geïnformeerd

Dat schiet Waalzorg in het verkeerde keelgat. 'Hoe kan het zo zijn dat we weer van voren af aan moeten beginnen?', schrijven de beide schoonzussen. Ze hebben een reeks vragen voor de raadsleden van Wijchen. 'De raad geeft een opdracht aan het college, en wij moeten ons nu weer bewijzen. Waarom?'

De wethouders bleken in het gesprek niet van plan de beslissing terug te draaien, schrijven de schoonzussen. De wethouders bestempelen ze als 'ronduit slecht geïnformeerd'. Om daaraan toe te voegen dat ze dit 'beschamend' vinden. Ze vragen de raadsleden om de werkwijze van de wethouders ter discussie te stellen en de genomen beslissing alsnog terug te draaien. 'Hier is geen enkele sprake van een handreiking', aldus de schoonzussen De Waal.

Een woordvoerder van de gemeente Wijchen laat weten dat de wethouders dat anders zien. Volgens hen is er wel degelijk sprake van een handreiking. Verder willen ze niet reageren op het gespreksverslag van Waalzorg.

Bekijk de reportage van 14 maart waarin een cliënt en zijn moeder vertellen wat het voor hen betekent: 

Zie ook:

 

 

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Wijchen en Druten geven zakgeld aan ouders met minimuminkomen

  17 oktober 2019
  WIJCHEN - Een aantal Wijchense en Drutense ouders met wat minder te besteden, krijgen één keer per week zakgeld van de gemeente om aan hun kinderen te geven. Daarbij horen ook praatsessies met de gezinnen om hen te ondersteunen bij hun financiële zelfstandigheid.
 • Wijchense jongeren die het 'hard nodig hebben' krijgen rond Kerst een plekje

  16 oktober 2019
  WIJCHEN - Zestien Wijchense jongeren ‘die het hard nodig hebben’, komen rond de kerstdagen in het vooralsnog leegstaande Molenhuis aan de Bronckhorstlaan te wonen. De kersverse starters mogen er tegen een scherpe huurprijs wonen, maar dan moeten ze wél een ‘maatschappelijke bijdrage’ leveren.
 • Zo'n 20 Wijchense projecten in de knel door stikstofregels

  15 oktober 2019
  WIJCHEN - Zo'n twintig projecten in Wijchen komen mogelijk in de knel door de stikstofregels. Dat zegt het college in antwoord op vragen van de lokale VVD. Om welke projecten het precies gaat en welke gevolgen dat heeft is op dit moment nog niet duidelijk. Daar zijn nieuwe berekeningen voor nodig.
 • Wijchen kampt met tekorten en krikt belastingen omhoog

  15 oktober 2019
  WIJCHEN - Financieel ongezond is Wijchen niet, maar de komende jaren moet de gemeente wel bezuinigen. De zorgkosten zijn hoog en inkomsten van het rijk zijn laag. De gemeente wil dit onder meer aanpakken door de onroerendezaakbelasting op te krikken.
 • Wijchen zit illegale bewoners vakantiepark achter de vodden

  08 oktober 2019
  WIJCHEN - Mensen die illegaal op vakantiepark De Wighenerhorst in Wijchen wonen, krijgen waarschijnlijk in oktober al de eerste handhavingsbrief in de bus. Na ontvangst hebben ze zes maanden de tijd om hun biezen te pakken. Daarna riskeren ze een boete die kan oplopen tot 10.000 euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Zevenaar wiste e-mails na Wob-verzoek volgens 'gebruikelijke procedure'

  18 oktober 2019
  ZEVENAAR - De e-mails van oud-burgemeester Jan de Ruiter zijn inderdaad gewist en niet meer terug te halen. Dit wissen is gebeurd volgens de gebruikelijke procedure en staat los van het Wob-verzoek van De Onderzoeksredactie. Dat laat het college van Zevenaar weten in de antwoorden op raadsvragen, die Lokaal Belang stelde naar aanleiding van de kwestie.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend