Logo De Belofte

WIJCHEN - Chantal en Laura de Waal van zorginstelling Waalzorg in Wijchen zijn teleurgesteld over het gesprek dat zij hebben gehad met de gemeente Wijchen. De zorginstelling hoopte samen met de gemeente op zoek te gaan naar een nieuwe locatie, zoals de gemeenteraad wilde. Maar in plaats daarvan werden ze teruggestuurd naar de tekentafel.

door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De hele gemeenteraad van Wijchen droeg het gemeentebestuur op om met de dames in gesprek te gaan. Dat gebeurde afgelopen vrijdag. Waalzorg wil groeien en moderniseren. Dat kan niet op de huidige plek waar ze ruim dertig mensen met een verstandelijke beperking 24-uurs zorg leveren.

Tip van de gemeente zelf

Vier jaar geleden wees de gemeente de schoonzussen De Waal op een plek in de dorpskern van Alverna, niet ver van de plek waar ze nu hun cliënten onderbrengen in zeven huurhuizen. De oude Antoniusschool zou tegen de vlakte kunnen om plaats te maken voor nieuwbouw voor Waalzorg.

De gemeente kocht er grond voor aan en er ligt al een voorlopig koopcontract. Maar in januari trok de gemeente Wijchen resoluut de stekker uit de plannen. Bij nader inzien te grootschalig, aldus de gemeente. Op de plek van de Antionusschool zouden bovendien beter woningen kunnen komen om bij te dragen aan de leefbaarheid in het dorp.

Woede, verdriet en frustratie

De beslissing om Waalzorg de nieuwbouwlocatie te ontnemen stuitte op woede, verdriet en frustratie bij de cliënten van Waalzorg, hun ouders en bij de schoonzussen De Waal. De gemeenteraad was vooral verbaasd over het hele proces en eiste opheldering. 

Volgens Waalzorg is afgelopen vrijdag door de wethouders niet voldaan aan de opdracht van de gemeenteraad. De twee schoonzussen schreven een brief aan de gemeenteraad waarin ze verslag doen van het gesprek en om hulp vragen.

'Er is niet gezocht naar een passende locatie. Waalzorg is nu weer terug bij af', schrijven ze. De zorginstelling moet van wethouders Nick Derks en Titus Burgers nu eerst met een onderbouwd overzicht over de lokale zorgvraag komen. De wethouders toetsen dat vervolgens, en pas als dat naar tevredenheid is, wordt er gekeken naar een mogelijke alternatieve locatie.

Ronduit slecht geïnformeerd

Dat schiet Waalzorg in het verkeerde keelgat. 'Hoe kan het zo zijn dat we weer van voren af aan moeten beginnen?', schrijven de beide schoonzussen. Ze hebben een reeks vragen voor de raadsleden van Wijchen. 'De raad geeft een opdracht aan het college, en wij moeten ons nu weer bewijzen. Waarom?'

De wethouders bleken in het gesprek niet van plan de beslissing terug te draaien, schrijven de schoonzussen. De wethouders bestempelen ze als 'ronduit slecht geïnformeerd'. Om daaraan toe te voegen dat ze dit 'beschamend' vinden. Ze vragen de raadsleden om de werkwijze van de wethouders ter discussie te stellen en de genomen beslissing alsnog terug te draaien. 'Hier is geen enkele sprake van een handreiking', aldus de schoonzussen De Waal.

Een woordvoerder van de gemeente Wijchen laat weten dat de wethouders dat anders zien. Volgens hen is er wel degelijk sprake van een handreiking. Verder willen ze niet reageren op het gespreksverslag van Waalzorg.

Bekijk de reportage van 14 maart waarin een cliënt en zijn moeder vertellen wat het voor hen betekent: 

Zie ook:

 

 

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente helpt honderd inwoners alsnog aan werk: 'Te grote groep doet niet mee'

  25 februari 2020
  SILVOLDE - De gemeente Oude IJsselstreek vindt dat een grote groep inwoners niet meedoet en daarom kiest ze voor een andere wijze om de participatiewet uit te voeren. Met het project 'Meedoen Werkt' moeten honderd inwoners die nu nog thuis zitten naar een betaalde baan worden geholpen.
 • Verkeersdrukte valt mee in Wageningen, buurt wil rondweg niet

  24 februari 2020
  WAGENINGEN - De Campusroute in Wageningen is niet nodig. Dat zeggen omwonenden en lokale politici op basis van nieuwe verkeerscijfers. Daaruit blijkt dat de verkeersdrukte op provinciale wegen in Wageningen achterblijft bij de voorspellingen.
 • Weer geen groen licht voor GGZ-instelling

  24 februari 2020
  ELST - Zorginstelling Safehouse-Schoonschip heeft weer geen groen licht gekregen om een tweede tehuis voor ex-verslaafden te openen in Elst. Wethouder Rob Engels reageert teleurgesteld: ‘Ik heb een hoge pet op van deze zorgpartij, jammer dat ze zo lastig een tweede plek vindt.’
 • Personeel afvalverwerker Avri bedreigd, gemoederen lopen hoog op over boetes

  23 februari 2020
  GELDERMALSEN - Goed bedoelende Rivierenlanders die een klein foutje maken in het scheiden van hun afval krijgen daar geen bekeuring voor. Dat stelt directeur van Avri Walter Brouwer. De organisatie ligt onder vuur vanwege afvalcontroles bij inwoners. De gemoederen lopen dusdanig hoog op dat Avri aangifte doet van bedreiging van een handhaver.
 • Carnavalsfeest in Druten gaat niet door

  22 februari 2020
  DRUTEN - Feestorganisatie Active Partyworld had alles al klaar staan voor hét carnavalsfeest van Druten, gehouden op zaterdag, maandag en dinsdag. Met artiesten als Snelle en Bram Krikke beloofde het een knaller te worden. Maar nu heeft de gemeente de aanvraag voor de megafuif afgewezen en ligt de traditie volledig in diggelen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend