Logo De Belofte

BRAAMT - Montferland wil 1,2 miljoen euro stoppen in een regionaal aanjaagfonds voor duurzame energieopwekking. Lokale initiatieven in de Achterhoek die een duurzaam energieproject willen opstarten kunnen via het fonds een financiële ondersteuning krijgen.

'Bijkomend voordeel is dat grote partijen en energiebedrijven van buiten de regio, nu zoveel mogelijk buiten de deur worden gehouden', aldus wethouder Oscar van Leeuwen. Daarnaast genereren Achterhoekse initiatieven ook vaak lokale betrokkenheid.'

Wie doen mee? 

Montferland heeft het krediet voor het fonds al opgenomen in de meerjarenbegroting. Verdeeld over vier jaar draagt de gemeente twee ton bij en in de vier jaren daarna nog eens een ton per jaar. Naast Montferland hebben Oost-Gelre en Winterswijk ook al hun medewerking toegezegd aan het fonds.

In de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem en Oude-IJsselstreek loopt nog een traject richting de gemeenteraden om deel te nemen. Berkelland en Aalten weten nog niet of ze aanhaken.

Fonds beheren 

Wanneer minimaal vier gemeenten een positief besluit nemen, wordt het regionaal aanjaagfonds ook daadwerkelijk opgericht. Een aparte stichting moet het fonds beheren en initiatiefnemers gaan ondersteunen.

Het aanjaagfonds wordt geëvalueerd als er één miljoen euro is uitgeleend of drie jaar na inwerkingtreding van het fonds. 


 

Door: Mediapartner REGIO8

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend