Logo De Belofte

APELDOORN - Het vertrouwen van de Apeldoornse gemeenteraad in de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) is ernstig geschaad. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat over de financiële tekorten die zijn ontstaan bij de VNOG.

door Maaike de Glee

De VNOG is onder meer verantwoordelijk voor de brandweer en crisisbeheersing in 22 gemeenten op zowel de Veluwe als in de Achterhoek. De gemeente Apeldoorn is de grootste gemeente in het samenwerkingsverband. 

Politieke verantwoording

Het debat was donderdagavond aangevraagd door de Apeldoornse CDA-fractie. Fractievoorzitter Jan Dirk van der Borg: 'Het CDA is enorm geschrokken van de ontstane tekorten en de situatie die is ontstaan. Wij vinden dat er om die reden vanavond politiek verantwoording afgelegd moet worden over de fouten die zijn gemaakt bij de VNOG in de afgelopen jaren.'

Die politieke verantwoording moest waarnemend burgemeester Petra van Wingerden-Boers afleggen. Van Wingerden is net een maand namens Apeldoorn voorzitter van het Algemeen Bestuur van het VNOG. Ook maakt zij onderdeel uit van het dagelijkse bestuur. 

'Inschattingsfouten'

Burgemeester Van Wingerden benadrukte in haar betoog dat de veiligheid van burgers de afgelopen jaren geen één keer in het beding is geweest, maar dat er veel mis is gegaan binnen de organisatie. 'Er zijn inschattingsfouten gemaakt.'

Looncijfers zijn jaren niet goed begroot. Ook was er vooral een korte termijnvisie in plaats van dat er ook naar de toekomst werd gekeken. Dit heeft er onder meer voor gezorgd dat het tekort over 2018 inmiddels is opgelopen tot 2,8 miljoen euro. En als er niet wordt ingegrepen kan het tekort zelfs oplopen tot 6,4 miljoen euro in 2020. 

De rekening

De Apeldoornse partijen maken zich grote zorgen wie deze rekening moet gaan betalen, aangezien Apeldoorn de grootste gemeente is binnen de samenwerking.

CDA-fractievoorzitter Van der Borg benoemde het feit dat het voor hem en zijn mederaadsleden moeilijk is om gemeenschappelijke instanties zoals het VNOG te controleren. 'We moeten keihard aan de slag als raad om de sturing op het VNOG beter te krijgen.'

Treurnis

De gemeenteraad vroeg uiteindelijk aan burgemeester Vam Wingerden de treurnis van de voltallige gemeenteraad van Apeldoorn over te brengen aan het algemeen bestuur van de veiligheidsregio. 

Ook wil de gemeenteraad laten onderzoek hoe zij het beste hun controlerende taak in de toekomst kunnen uitvoeren. 

Burgemeester Van Wingerden gaf echter aan dat ze vertrouwen heeft in de nieuwe directeur, die de komende tijd orde op zaken moet gaan stellen. Waarschijnlijk dit najaar wordt er een verbeterplan met drie opties voorgelegd aan de verschillende gemeenteraden, waaronder die van Apeldoorn. 

Zie ook: 'Gemeenten moeten bijspringen bij miljoenentekort Veiligheidsregio'

 

 

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • VIDEO | Piemels, borsten en billen terug in Apeldoorn

  09 september 2019
  APELDOORN - Een net, in de boom, gevuld met roestvrijstalen piemels, borsten en billen: de gemeente installeerde in 2008 het kunstwerk 'De Boomsieraad' in het Apeldoornse Sprengenpark. Beeldhouwer Maria Roosen maakte het in opdracht van de gemeente Apeldoorn en noemde het 'een soort rijpe vrucht die aan de boom groeit'. In 2017 werd de erotische compositie gestolen, maar sinds vandaag hangt het kunstwerk weer in de boom.
 • Dennis Russchen stopt als raadslid van D66 Apeldoorn

  04 september 2019
  APELDOORN - Dennis Russchen stopt per 19 september als gemeenteraadslid van D66 Apeldoorn. Hij diende onder meer moties in om Apeldoorn de titel van Fairtrade-gemeente te geven, trouwen in eigen tuin mogelijk te maken en monumenten te verduurzamen.
 • Ook Apeldoorn Zuid krijgt een glasvezelnetwerk

  02 september 2019
  APELDOORN - Apeldoorn Zuid wordt voorzien van glasvezel. In november kunnen de eerste inwoners gebruik maken van het nieuwe netwerk.
 • Bouwer AZ-stadion maakte ook fouten bij Apeldoornse fietsbrug

  21 augustus 2019
  APELDOORN - Een bouwer van het ingestorte dak van het AZ-stadion is als hoofdaannemer betrokken geweest bij de bouw van fietsbrug De Freule in Apeldoorn. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland bij de gemeente. Wat de naam van de aannemer is, heeft de gemeente niet bekendgemaakt. Met de brug zijn al jaren problemen.
 • Containers 'wrappen' in strijd tegen bijplaatsingen

  02 augustus 2019
  APELDOORN - Experimenten zijn gestart om de hoeveelheid bijplaatsingen bij ondergrondse containers te verminderen. Eén daarvan is het 'wrappen' van containers. Dat gebeurde eerder deze week in de Maasstraat in Apeldoorn.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem over geweigerde veteranen Airborne-herdenking: 'Je moet roeien met de riemen die je hebt'

  21 september 2019
  ARNHEM - Vier Britse Tweede Wereldoorlogsveteranen uit Birmingham van de '1944 Alliance Normandy-Market Garden' zijn vrijdagavond weggestuurd bij de Airborne-herdenking in Arnhem. Er was geen plek meer voor ze in de vip-ruimte in de Berenkuil, omdat ze geen toegangspas hadden. Volgens de gemeente was de maximale capaciteit in de speciale ruimte al bereikt.
 • Gemeentebelang Nunspeet biedt petitie tegen bomenkap A28 aan

  20 september 2019
  NUNSPEET - Gemeentebelang Nunspeet zal maandag 23 september de petitie tegen massale bomenkap langs de A28 aanbieden aan burgemeester Breunis van de Weerd. Dit zal gebeuren in aanwezigheid van andere Nunspeetse politieke partijen.
 • Heumen bezondigt zich aan verkapte staatssteun en verzint list

  20 september 2019
  MALDEN - De gemeente Heumen probeert onder een dwangsom uit te komen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Volgens de ACM overtreedt de gemeente de Wet Markt & Overheid (M&O) doordat de ondernemer die het sportcentrum Malden runt hiervoor een jaarlijkse bijdrage ontvangt.
 • Wethouder De Vries integer, maar communicatie kon beter

  19 september 2019
  KERKDRIEL - Wethouder Peter de Vries van Maasdriel heeft zuiver en integer gehandeld. Dat is de conclusie van het onderzoek dat in opdracht van burgemeester Henny van Kooten is uitgevoerd naar een perceel in bezit van de wethouder. De uitkomsten van het onderzoek zijn donderdagavond in de raad van Maasdriel besproken.
 • 'Afschuwelijk' raadsgesprek over spreiden Arnhemse zorgvoorzieningen

  19 september 2019
  ARNHEM - Spreiding van zorgvoorzieningen is goed, maar goede communicatie met de buurt is belangrijker. Dat zeggen experts in gesprek met de Arnhemse gemeenteraad. Toch was vooral de manier waarop zij ondervraagd werden onderwerp van gesprek. 'Om je dood te schamen.'
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend