Logo De Belofte

APELDOORN - Het vertrouwen van de Apeldoornse gemeenteraad in de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) is ernstig geschaad. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat over de financiële tekorten die zijn ontstaan bij de VNOG.

door Maaike de Glee

De VNOG is onder meer verantwoordelijk voor de brandweer en crisisbeheersing in 22 gemeenten op zowel de Veluwe als in de Achterhoek. De gemeente Apeldoorn is de grootste gemeente in het samenwerkingsverband. 

Politieke verantwoording

Het debat was donderdagavond aangevraagd door de Apeldoornse CDA-fractie. Fractievoorzitter Jan Dirk van der Borg: 'Het CDA is enorm geschrokken van de ontstane tekorten en de situatie die is ontstaan. Wij vinden dat er om die reden vanavond politiek verantwoording afgelegd moet worden over de fouten die zijn gemaakt bij de VNOG in de afgelopen jaren.'

Die politieke verantwoording moest waarnemend burgemeester Petra van Wingerden-Boers afleggen. Van Wingerden is net een maand namens Apeldoorn voorzitter van het Algemeen Bestuur van het VNOG. Ook maakt zij onderdeel uit van het dagelijkse bestuur. 

'Inschattingsfouten'

Burgemeester Van Wingerden benadrukte in haar betoog dat de veiligheid van burgers de afgelopen jaren geen één keer in het beding is geweest, maar dat er veel mis is gegaan binnen de organisatie. 'Er zijn inschattingsfouten gemaakt.'

Looncijfers zijn jaren niet goed begroot. Ook was er vooral een korte termijnvisie in plaats van dat er ook naar de toekomst werd gekeken. Dit heeft er onder meer voor gezorgd dat het tekort over 2018 inmiddels is opgelopen tot 2,8 miljoen euro. En als er niet wordt ingegrepen kan het tekort zelfs oplopen tot 6,4 miljoen euro in 2020. 

De rekening

De Apeldoornse partijen maken zich grote zorgen wie deze rekening moet gaan betalen, aangezien Apeldoorn de grootste gemeente is binnen de samenwerking.

CDA-fractievoorzitter Van der Borg benoemde het feit dat het voor hem en zijn mederaadsleden moeilijk is om gemeenschappelijke instanties zoals het VNOG te controleren. 'We moeten keihard aan de slag als raad om de sturing op het VNOG beter te krijgen.'

Treurnis

De gemeenteraad vroeg uiteindelijk aan burgemeester Vam Wingerden de treurnis van de voltallige gemeenteraad van Apeldoorn over te brengen aan het algemeen bestuur van de veiligheidsregio. 

Ook wil de gemeenteraad laten onderzoek hoe zij het beste hun controlerende taak in de toekomst kunnen uitvoeren. 

Burgemeester Van Wingerden gaf echter aan dat ze vertrouwen heeft in de nieuwe directeur, die de komende tijd orde op zaken moet gaan stellen. Waarschijnlijk dit najaar wordt er een verbeterplan met drie opties voorgelegd aan de verschillende gemeenteraden, waaronder die van Apeldoorn. 

Zie ook: 'Gemeenten moeten bijspringen bij miljoenentekort Veiligheidsregio'

 

 

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Wegverbreding jaren uitgesteld om stikstof

  17 juli 2020
  APELDOORN - De geplande verbreding naar twee keer twee rijbanen op de Laan van Zevenhuizen kan voorlopig niet plaatsvinden. Reden is de uitkomst van een stikstofonderzoek. Doordat de zogenoemde PAS-regeling is afgeschaft, liggen de plannen stil. Gevolg: pas in 2023 kan de nieuwe weg er liggen.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Apeldoorn voert dit jaar nog geen vuurwerkverbod in

  21 april 2020
  APELDOORN - Er komt komende jaarwisseling geen verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Apeldoorn. Door de coronacrisis kan een bijeenkomst over alternatieven voor vuurwerk niet doorgaan. Dat is reden genoeg om het vuurwerkverbod uit te stellen, meldt de gemeente in een persbericht.
 • Na jaren praten eindelijk knoop doorgehakt over parkeerproblemen rond Apenheul

  13 maart 2020
  APELDOORN - Al jaren gaat het erover in de Apeldoornse politiek: de parkeerproblemen in Apeldoorn-West Apenheul. Dat deel van de stad heeft veel voorzieningen als Paleis het Loo, Berg en Bos en de Julianatoren. Die brengen op drukke dagen een hoop auto's en dus overlast mee. De oplossing volgens de raad na jaren praten: het college moet aansturen op minder auto's.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Terras dicht na overtreden regels: 'Politiemacht was een belediging'

  04 augustus 2020
  WIJCHEN - Het terras van Café Zus in Wijchen zit volledig op slot. Kroegbaas Alex moest al zijn gasten wegsturen omdat de coronaregels niet zijn nageleefd. "We zijn behoorlijk flabbergasted."
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend