Logo De Belofte

APELDOORN - Het vertrouwen van de Apeldoornse gemeenteraad in de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) is ernstig geschaad. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat over de financiële tekorten die zijn ontstaan bij de VNOG.

door Maaike de Glee

De VNOG is onder meer verantwoordelijk voor de brandweer en crisisbeheersing in 22 gemeenten op zowel de Veluwe als in de Achterhoek. De gemeente Apeldoorn is de grootste gemeente in het samenwerkingsverband. 

Politieke verantwoording

Het debat was donderdagavond aangevraagd door de Apeldoornse CDA-fractie. Fractievoorzitter Jan Dirk van der Borg: 'Het CDA is enorm geschrokken van de ontstane tekorten en de situatie die is ontstaan. Wij vinden dat er om die reden vanavond politiek verantwoording afgelegd moet worden over de fouten die zijn gemaakt bij de VNOG in de afgelopen jaren.'

Die politieke verantwoording moest waarnemend burgemeester Petra van Wingerden-Boers afleggen. Van Wingerden is net een maand namens Apeldoorn voorzitter van het Algemeen Bestuur van het VNOG. Ook maakt zij onderdeel uit van het dagelijkse bestuur. 

'Inschattingsfouten'

Burgemeester Van Wingerden benadrukte in haar betoog dat de veiligheid van burgers de afgelopen jaren geen één keer in het beding is geweest, maar dat er veel mis is gegaan binnen de organisatie. 'Er zijn inschattingsfouten gemaakt.'

Looncijfers zijn jaren niet goed begroot. Ook was er vooral een korte termijnvisie in plaats van dat er ook naar de toekomst werd gekeken. Dit heeft er onder meer voor gezorgd dat het tekort over 2018 inmiddels is opgelopen tot 2,8 miljoen euro. En als er niet wordt ingegrepen kan het tekort zelfs oplopen tot 6,4 miljoen euro in 2020. 

De rekening

De Apeldoornse partijen maken zich grote zorgen wie deze rekening moet gaan betalen, aangezien Apeldoorn de grootste gemeente is binnen de samenwerking.

CDA-fractievoorzitter Van der Borg benoemde het feit dat het voor hem en zijn mederaadsleden moeilijk is om gemeenschappelijke instanties zoals het VNOG te controleren. 'We moeten keihard aan de slag als raad om de sturing op het VNOG beter te krijgen.'

Treurnis

De gemeenteraad vroeg uiteindelijk aan burgemeester Vam Wingerden de treurnis van de voltallige gemeenteraad van Apeldoorn over te brengen aan het algemeen bestuur van de veiligheidsregio. 

Ook wil de gemeenteraad laten onderzoek hoe zij het beste hun controlerende taak in de toekomst kunnen uitvoeren. 

Burgemeester Van Wingerden gaf echter aan dat ze vertrouwen heeft in de nieuwe directeur, die de komende tijd orde op zaken moet gaan stellen. Waarschijnlijk dit najaar wordt er een verbeterplan met drie opties voorgelegd aan de verschillende gemeenteraden, waaronder die van Apeldoorn. 

Zie ook: 'Gemeenten moeten bijspringen bij miljoenentekort Veiligheidsregio'

 

 

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Apeldoorn voert dit jaar nog geen vuurwerkverbod in

  21 april 2020
  APELDOORN - Er komt komende jaarwisseling geen verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Apeldoorn. Door de coronacrisis kan een bijeenkomst over alternatieven voor vuurwerk niet doorgaan. Dat is reden genoeg om het vuurwerkverbod uit te stellen, meldt de gemeente in een persbericht.
 • Na jaren praten eindelijk knoop doorgehakt over parkeerproblemen rond Apenheul

  13 maart 2020
  APELDOORN - Al jaren gaat het erover in de Apeldoornse politiek: de parkeerproblemen in Apeldoorn-West Apenheul. Dat deel van de stad heeft veel voorzieningen als Paleis het Loo, Berg en Bos en de Julianatoren. Die brengen op drukke dagen een hoop auto's en dus overlast mee. De oplossing volgens de raad na jaren praten: het college moet aansturen op minder auto's.
 • 'Behoud Hoenderloo Groep', medewerkers willen actie van burgemeester Heerts

  05 maart 2020
  APELDOORN - Met een klein groepje zijn ze donderdagavond op het stadhuis van Apeldoorn: medewerkers van de Hoenderloo Groep. Ze bieden burgemeester Ton Heerts een petitie aan en willen dat de zorgbestemming op het terrein van de Hoenderloo Groep blijft, zodat het niet commercieel verkocht kan worden.
 • Apeldoornse politiek wil dat zorggroep Pluryn onder toezicht komt

  02 maart 2020
  APELDOORN - Pluryn moet onder toezicht worden gesteld, zodat zorg voor jongeren van de Hoenderloo Groep de komende tijd gegarandeerd is. Dat wil een meerderheid van de Apeldoornse raad. Pluryn besluit dinsdag over sluiting van jeugdinstelling de Hoenderloo Groep, die grotendeels in Apeldoorn is gevestigd.
 • Kom maar op met je wapens: politie zint op grote inleveractie

  13 februari 2020
  APELDOORN - Er komt een wapeninzamelactie in Apeldoorn. Maar de gemeente gaat dit niet zelf doen. Burgemeester Ton Heerts zegt in overleg te zijn met Zwolle, de politie en het Openbaar Ministerie, om straks gezamenlijk zo'n actie op te zetten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Ondanks protest is komst zonnepark weer een stap dichterbij

  26 mei 2020
  BENNEKOM - Het zonnepark Nergena in Bennekom is een stap dichterbij gekomen. Het gemeentebestuur is ondanks stevig protest akkoord gegaan met de definitieve omgevingsvergunning. Voor de zomer gaat de gemeenteraad er over stemmen. Daar zijn de meningen verdeeld.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet ten goede komen aan de parkeerdruk in die buurt.
 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend