Logo De Belofte

ARNHEM - Het opsplitsen van woningen en verhuren van kamers leidt in verschillende Arnhemse wijken tot overlast. Ook woningen waarin arbeidsmigranten worden gehuisvest ervaren inwoners als een probleem. Het stadsbestuur wil zijn beleid aanscherpen.

door Huibert Veth

De Arnhemse gemeenteraad sprak woensdagavond over woningsplitsing en verkamering. Woningsplitsing is het fysiek splitsen van woningen met een eigen voordeur en huisnummer. Verkamering is het omzetten van een zelfstandige woning in twee of meer kamers.

Vanwege de ervaren overlast kondigde het college aan met nieuw beleid te willen komen. D66, ChristenUnie en PvdA agendeerden het onderwerp om het stadsbestuur kaders mee te kunnen geven.

'Zorgvraag als verdienmodel'

Raadslid Sjoerd Dijk (D66): 'Eén van de problemen die door woningsplitsing en verkamering ontstaat, is parkeeroverlast door extra auto’s en fietsen. Ook de sociale cohesie kan onder druk komen te staan en je ziet een toename van geluidsoverlast.' Bovendien wordt het huisvesten van mensen met een zorgvraag volgens het raadslid soms als een verdienmodel gezien.

'Deze overlast is het sterkst in de wijken Spijkerkwartier, Sonsbeek, Centrum, Burgermeesterswijk, Klarendal, Malburgen en Presikhaaf', vervolgt Dijk. 'Het voordeel van woningsplitsing is dat er wordt voorzien in een bepaalde woonvraag.'

Bij woningsplitsing wil Dijk voorwaarden stellen voor het minimaal aantal vierkante meters dat een woning moet hebben. Ook moet er een fietsenstalling zijn en wil hij regels voor het energielabel en de geluidsisolatie. 'Bij kamerverhuur moet er 'geregeld beheer' ingevoerd worden. Hierbij wordt iemand anders dan de huurder aangesteld die onder meer toeziet op de hygiëne en veiligheid en aanspreekpunt is bij klachten.'

Arbeidsmigranten

Inspreker Tom Boelens uit de wijk Elderhof kaart het probleem aan van woningen waarin arbeidsmigranten gehuisvest worden. De kwaliteit van wonen en buurten gaat hierdoor volgens hem achteruit. 

'Zelf woon ik op minder dan 50 meter van twee panden. Eén met zeven Poolse en één met tien Bulgaarse arbeidsmigranten in een eengezinswoning. Als je dan zaken als de buurtapp, groenonderhoud, zwerfvuil of een AED samen gaat regelen, stuit je op deze niet betrokken en steeds wisselende bewoners', legt Boelens uit.

Binnen enkele weken zal de Arnhemse gemeenteraad opnieuw over dit onderwerp spreken.

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

  14 augustus 2020
  WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend