Logo De Belofte

ARNHEM - In de aanloop naar de invoering van het betalen per afvalzak stelt het Arnhemse college voor om alle trommels van de ondergrondse containers geschikt te maken voor 30 literzakken in plaats van 60 literzakken. Het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (APCG) ziet hier problemen in. SP en VVD willen helemaal van diftar af.

door Huibert Veth

Diftar is het systeem waarmee Arnhemmers moeten gaan betalen per zak restafval. Op weg naar de geplande invoering in 2020 besprak de Arnhemse gemeenteraad deze week twee voorstellen van het college. Het stadsbestuur wil de trommels waarin het restafval aangeboden wordt ombouwen van geschikt voor 60 literzakken naar alleen nog maar geschikt voor 30 literzakken. Ook is er een voorstel om bij voldoende animo voorzieningen voor het scheiden van GFT te plaatsen bij locaties met hoogbouw.

Voorzitter van het APCG Dick Cochius laat weten niet gelukkig te zijn met het voorstel om bij de containers uitsluitend 30 literzakken restafval aan te kunnen bieden. Een brief aan het college van het APCG in een eerder stadium was juist aanleiding om deze mogelijkheid te onderzoeken zodat meer mensen die hier fysiek toe in staat zijn hun afval zelfstandig weg kunnen brengen.

'Problematisch voor mensen met thuiszorg'

Om de optie tot het aanbieden van 60 literzakken helemaal af te schaffen is nooit de bedoeling geweest van het APCG. Cochius: 'Je komt in de problemen als je afhankelijk bent van thuiszorg die één of twee keer per week komt. Dan heb je overal in huis kleine zakjes staan. Ook voor mensen met grote hoeveelheden medisch afval is dit niet wenselijk.'

Het APCG is niet betrokken bij de totstandkoming van dit voorstel. Hoewel wethouder Cathelijne Bouwkamp in de veronderstelling was dat alle belangenorganisaties via de Adviesraad aangesloten waren geeft ze toe dat het handig was geweest om dit rechtstreeks met de APCG kort te sluiten.

'Kliko delen'

Commissielid Scott van den Broek (CDA) stelt voor dat bewoners van bovenwoningen simpelweg een GFT-kliko met de benedenwoning zouden kunnen delen. Dat vindt de wethouder een goed alternatief voor dit type hoogbouw en een mooi voorbeeld van maatwerk.

Nascheiden

SP en VVD willen helemaal van het idee van diftar af. De partijen zijn een voorstander van nascheiding waarbij PMD-afval achteraf automatisch gescheiden wordt in plaats van vooraf door de inwoners. Dit zou goedkoper zijn, eenvoudiger voor de burger en bovendien tot een betere kwaliteit van scheiding leiden. Volgende week staat de SP-motie op de agenda om het college op te dragen een proef met nascheiding te doen.

Zie ook: Kleinere restafvalcontainers in Arnhem

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

  14 augustus 2020
  WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend