Logo De Belofte

EDE - De gemeente Ede heeft in 2018 bijna 1,9 miljoen euro uitgegeven aan het opsporen en ruimen van explosieven. In 2014 was de gemeente er nog maar 100.300 euro aan kwijt. De kosten zijn toegenomen vanwege de nieuwbouw op de voormalige kazerneterreinen. Dat is op te maken uit gemeentelijke stukken.

door Joukje Beiboer 

Maar liefst 78 keer wordt het opsporen en ruimen van zogenoemde niet-gesprongen explosieven (NGE's) op de voormalige kazernes aan de rand van Ede in de kostenverantwoording genoemd. Er ging vooral veel geld naar het onderzoeken van de terreinen op de aanwezigheid van explosieven, laat de gemeente weten.

'Vanuit de Gemeentewet en de Arbeidsomstandig­hedenwet komt de verplichting van de gemeente voort om de risico's op conventionele explosieven te inventariseren', zegt een woordvoerder tegen Omroep Gelderland.

In totaal zijn er in Ede 4 bommen gevonden. Hoeveel daarvan op de kazerneterreinen lagen, is niet duidelijk. 

Ontdekken = ruimen

Munitie, granaten of bommen die gevonden werden zijn afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. Zolang de explosieven in de bodem zitten en niet aangeraakt worden zijn ze veelal ongevaarlijk, stelt de gemeente op haar website. Maar als ze bijvoorbeeld door graafwerkzaamheden ontdekt worden, moeten ze geruimd worden.

Daardoor zijn de kosten in Ede ook aanzienlijk. 'Dat de kosten voor 2017 en 2018 zo hoog zijn komt omdat het kazerneterrein volop in ontwikkeling is en er veel grondroeringen plaatsvinden', zegt een woordvoerder van de gemeente.

Geldpot van het Rijk

De 1,9 miljoen euro aan kosten voor het opsporen en ruimen van explosieven hoeft de gemeente Ede niet alleen te dragen. Er is een geldpot van het Rijk, het gemeentefonds, waar de gemeente aanspraak op kan maken.

Ede zou dan 70 procent van de opruimkosten vergoed krijgen. De raad beslist donderdag of de gemeente daarvoor een verzoek neerlegt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Zie ook: VIDEO: Handgranaat Ginkelse Heide tot ontploffing gebracht

 

Het laatste nieuws uit Ede

  • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

    02 september 2021
    EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
  • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

    12 juli 2021
    EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
  • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

    12 juli 2021
    EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
  • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

    29 juni 2021
    EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
  • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

    29 juni 2021
    EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend