Logo De Belofte

EDE - De gemeente Ede heeft in 2018 bijna 1,9 miljoen euro uitgegeven aan het opsporen en ruimen van explosieven. In 2014 was de gemeente er nog maar 100.300 euro aan kwijt. De kosten zijn toegenomen vanwege de nieuwbouw op de voormalige kazerneterreinen. Dat is op te maken uit gemeentelijke stukken.

door Joukje Beiboer 

Maar liefst 78 keer wordt het opsporen en ruimen van zogenoemde niet-gesprongen explosieven (NGE's) op de voormalige kazernes aan de rand van Ede in de kostenverantwoording genoemd. Er ging vooral veel geld naar het onderzoeken van de terreinen op de aanwezigheid van explosieven, laat de gemeente weten.

'Vanuit de Gemeentewet en de Arbeidsomstandig­hedenwet komt de verplichting van de gemeente voort om de risico's op conventionele explosieven te inventariseren', zegt een woordvoerder tegen Omroep Gelderland.

In totaal zijn er in Ede 4 bommen gevonden. Hoeveel daarvan op de kazerneterreinen lagen, is niet duidelijk. 

Ontdekken = ruimen

Munitie, granaten of bommen die gevonden werden zijn afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. Zolang de explosieven in de bodem zitten en niet aangeraakt worden zijn ze veelal ongevaarlijk, stelt de gemeente op haar website. Maar als ze bijvoorbeeld door graafwerkzaamheden ontdekt worden, moeten ze geruimd worden.

Daardoor zijn de kosten in Ede ook aanzienlijk. 'Dat de kosten voor 2017 en 2018 zo hoog zijn komt omdat het kazerneterrein volop in ontwikkeling is en er veel grondroeringen plaatsvinden', zegt een woordvoerder van de gemeente.

Geldpot van het Rijk

De 1,9 miljoen euro aan kosten voor het opsporen en ruimen van explosieven hoeft de gemeente Ede niet alleen te dragen. Er is een geldpot van het Rijk, het gemeentefonds, waar de gemeente aanspraak op kan maken.

Ede zou dan 70 procent van de opruimkosten vergoed krijgen. De raad beslist donderdag of de gemeente daarvoor een verzoek neerlegt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Zie ook: VIDEO: Handgranaat Ginkelse Heide tot ontploffing gebracht

 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Onderzoekers kraken stikstofbeleid: 'Veel meer nodig'

  09 april 2021
  EDE - Het stikstofbeleid van de overheid is bij lange na niet genoeg en zorgt voor grote risico's. Dat betogen elf wetenschappers.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • Politieke verhoudingen staan op scherp: 'Wat doen wij hier nog?'

  13 november 2020
  EDE - De oppositiepartijen in Ede voelen zich niet serieus genomen door hun raadscollega's van de de coalitiepartijen. Die leken met elkaar afgesproken te hebben alle voorstellen van de oppositie te boycotten.
 • 'Noodopvang voor daklozen in Ede gevonden'

  05 november 2020
  EDE - De gemeente Ede heeft een plek gevonden waar problematische daklozen komende winter kunnen overnachten. Er komt vanaf 1 december een noodopvang aan de Nieuwe Kazernelaan, in het gebouw waar voorheen restaurant Pizza & Pizza gevestigd was.
 • Exploitatie prestigieuze Food Experience Ede in Barneveldse handen

  15 oktober 2020
  EDE - De exploitatie van de World Food Center Experience, de veelbesproken voedsel-attractie in Ede, komt in handen van TeKa Groep uit Barneveld. Dat heeft de stichting WFC Experience donderdag bekendgemaakt. "Dit is een goede partner waarmee we de komende decennia kunnen werken aan een geweldige Experience", zegt bestuurslid Dirk Lubbers.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend