Logo De Belofte

EDE - De gemeente Ede heeft in 2018 bijna 1,9 miljoen euro uitgegeven aan het opsporen en ruimen van explosieven. In 2014 was de gemeente er nog maar 100.300 euro aan kwijt. De kosten zijn toegenomen vanwege de nieuwbouw op de voormalige kazerneterreinen. Dat is op te maken uit gemeentelijke stukken.

door Joukje Beiboer 

Maar liefst 78 keer wordt het opsporen en ruimen van zogenoemde niet-gesprongen explosieven (NGE's) op de voormalige kazernes aan de rand van Ede in de kostenverantwoording genoemd. Er ging vooral veel geld naar het onderzoeken van de terreinen op de aanwezigheid van explosieven, laat de gemeente weten.

'Vanuit de Gemeentewet en de Arbeidsomstandig­hedenwet komt de verplichting van de gemeente voort om de risico's op conventionele explosieven te inventariseren', zegt een woordvoerder tegen Omroep Gelderland.

In totaal zijn er in Ede 4 bommen gevonden. Hoeveel daarvan op de kazerneterreinen lagen, is niet duidelijk. 

Ontdekken = ruimen

Munitie, granaten of bommen die gevonden werden zijn afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. Zolang de explosieven in de bodem zitten en niet aangeraakt worden zijn ze veelal ongevaarlijk, stelt de gemeente op haar website. Maar als ze bijvoorbeeld door graafwerkzaamheden ontdekt worden, moeten ze geruimd worden.

Daardoor zijn de kosten in Ede ook aanzienlijk. 'Dat de kosten voor 2017 en 2018 zo hoog zijn komt omdat het kazerneterrein volop in ontwikkeling is en er veel grondroeringen plaatsvinden', zegt een woordvoerder van de gemeente.

Geldpot van het Rijk

De 1,9 miljoen euro aan kosten voor het opsporen en ruimen van explosieven hoeft de gemeente Ede niet alleen te dragen. Er is een geldpot van het Rijk, het gemeentefonds, waar de gemeente aanspraak op kan maken.

Ede zou dan 70 procent van de opruimkosten vergoed krijgen. De raad beslist donderdag of de gemeente daarvoor een verzoek neerlegt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Zie ook: VIDEO: Handgranaat Ginkelse Heide tot ontploffing gebracht

 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend