Logo De Belofte

EDE - Nog voor er besloten is of het World Food Center er komt, heeft de gemeente Ede al een enorm bedrag uitgegeven voor het veelbesproken plan.

Sinds 2012 probeert de gemeente het World Food Center van de grond te krijgen. Tot nu toe is er 1 miljoen euro aan kosten gemaakt. Dat geeft de gemeente aan op vragen van Omroep Gelderland.

De kosten zitten vooral in het inhuren van bureaus voor het maken van de plannen en het werk van ambtenaren. Het Amerikaans bureau BRC Imagination Arts is door Ede in de arm genomen om het voedselthemapark (voluit WFC Experience) te ontwerpen. Het Britse LDP heeft de haalbaarheid van 330.000 bezoekers per jaar onderzocht. En dan is er nog een reeks ingehuurde adviseurs uit het verleden, die door de gemeente Ede gevraagd is mee te helpen aan de ontwikkeling.

Zie ook: Experts waarschuwen voor miljoenenfiasco World Food Center Ede

Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft de gemeenteraad in 2013 al ingestemd met de kosten voor het opzetten van het veelbesproken project.

De tekst loopt door onder de video.

Vooral gemeente Ede draagt risico

De gemeenteraad van Ede stemt donderdagavond over het beschikbaar stellen van 6 miljoen euro subsidie voor de bouw en ontwikkeling van het WFC Experience. Daarnaast wil Ede 26 miljoen euro lenen aan de stichting WFC voor de bouw van het voedselthemapark. Dat gebeurt tegen een lage rente.

Als het misloopt met het WFC Experience en de boel op de fles gaat delen de gemeente (twee derde deel) en de provincie (een derde) de risico's. De subsidie van 6 miljoen is Ede dan sowieso kwijt, Voor de lening is er een zekerheid in het vastgoed van 18 miljoen. Er is 25 procent kans dat het in het begin van het WFC mis gaat, zo heeft wéér een ander bureau berekend. Ede zou dan voor 11 miljoen euro het schip in gaan.

Werkgelegenheid is een belangrijke reden voor de gemeente Ede om geld te steken in het World Food Center. Volgens één van de ingehuurde bureaus, Bucks Consultants International, zou dat op termijn 1.300 tot 1.700 voltijdsbanen opleveren. En daarnaast wordt er gerekend op bijna duizend banen bij toeleveringsbedrijven.

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om fileleed op te lossen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om het fileleed rondom de Wageningen Universiteit te verminderen. De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met dat voorstel van het college. De raad geeft wel enkele aandachtspunten mee aan de provincie, die uiteindelijk moet beslissen hoe het fileprobleem wordt aangepakt.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend