Logo De Belofte

EDE - Nog voor er besloten is of het World Food Center er komt, heeft de gemeente Ede al een enorm bedrag uitgegeven voor het veelbesproken plan.

Sinds 2012 probeert de gemeente het World Food Center van de grond te krijgen. Tot nu toe is er 1 miljoen euro aan kosten gemaakt. Dat geeft de gemeente aan op vragen van Omroep Gelderland.

De kosten zitten vooral in het inhuren van bureaus voor het maken van de plannen en het werk van ambtenaren. Het Amerikaans bureau BRC Imagination Arts is door Ede in de arm genomen om het voedselthemapark (voluit WFC Experience) te ontwerpen. Het Britse LDP heeft de haalbaarheid van 330.000 bezoekers per jaar onderzocht. En dan is er nog een reeks ingehuurde adviseurs uit het verleden, die door de gemeente Ede gevraagd is mee te helpen aan de ontwikkeling.

Zie ook: Experts waarschuwen voor miljoenenfiasco World Food Center Ede

Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft de gemeenteraad in 2013 al ingestemd met de kosten voor het opzetten van het veelbesproken project.

De tekst loopt door onder de video.

Vooral gemeente Ede draagt risico

De gemeenteraad van Ede stemt donderdagavond over het beschikbaar stellen van 6 miljoen euro subsidie voor de bouw en ontwikkeling van het WFC Experience. Daarnaast wil Ede 26 miljoen euro lenen aan de stichting WFC voor de bouw van het voedselthemapark. Dat gebeurt tegen een lage rente.

Als het misloopt met het WFC Experience en de boel op de fles gaat delen de gemeente (twee derde deel) en de provincie (een derde) de risico's. De subsidie van 6 miljoen is Ede dan sowieso kwijt, Voor de lening is er een zekerheid in het vastgoed van 18 miljoen. Er is 25 procent kans dat het in het begin van het WFC mis gaat, zo heeft wéér een ander bureau berekend. Ede zou dan voor 11 miljoen euro het schip in gaan.

Werkgelegenheid is een belangrijke reden voor de gemeente Ede om geld te steken in het World Food Center. Volgens één van de ingehuurde bureaus, Bucks Consultants International, zou dat op termijn 1.300 tot 1.700 voltijdsbanen opleveren. En daarnaast wordt er gerekend op bijna duizend banen bij toeleveringsbedrijven.

Het laatste nieuws uit Ede

 • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

  02 september 2021
  EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
 • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

  12 juli 2021
  EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
 • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

  12 juli 2021
  EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
 • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

  29 juni 2021
  EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
 • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

  29 juni 2021
  EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend