Logo De Belofte

ARNHEM - Gelderse gemeenten krijgen straks veel minder geld voor de zorg. In een nieuw plan van de overheid beschikken zij straks over allemaal hun eigen zorgbudget. Maar het geld wordt dan wel anders berekend. En die nieuwe berekening is niet gunstig voor onze provincie.

door Huibert Veth

Het geld is bedoeld voor beschermd wonen, maatschappelijke opvang en begeleiding Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Jeugdzorg zit hier niet bij.

Op dit moment krijgen we in Nederland ons zorggeld per regio. Een centrumgemeente verdeelt dit weer over de gemeenten binnen haar regio. Arnhem bijvoorbeeld, verdeelt nu 93 miljoen euro over in totaal tien gemeenten. Straks mogen al die gemeenten dit dus zelf regelen.

Geld naar Randstad

Door de nieuwe berekeningen verliest Arnhem als regio straks zo'n 20 procent van het budget. De regio Apeldoorn gaat er 25 procent op achteruit, regiogemeente Doetinchem 14 procent, de regio Nijmegen 11 procent en regiogemeente Ede 4 procent. In totaal kost het Gelderland tientallen miljoenen.

Toch blijft de totale uitgave van het Rijk ongeveer gelijk. Het geld komt vooral in andere delen van ons land terecht, zoals in de Randstad. De reden daarvoor is een lijst van factoren, zoals het aantal ouderen, eenpersoonshuishoudens, uitkeringsgerechtigden, mensen die veel zorg nodig hebben en jongeren. Op basis daarvan wordt bepaald hoeveel geld nodig is.

Hoeveel?

Het is nog moeilijk te zeggen hoeveel iedere gemeente straks meer of minder krijgt. Want het is niet altijd duidelijk wat een gemeente binnen zo'n regio afzonderlijk kost. Vaak wordt zorg simpelweg verleend en gaan de kosten hiervoor van de grote hoop.

Dit is ook het geval in Arnhem, geeft de gemeente toe. Bovendien zitten veel zorginstellingen in Arnhem. Normaal gesproken draait de gemeente waar zo'n instelling zit ook op voor de zorgkosten. Maar het kan dus heel goed zijn dat iemand uit een naburige gemeente die zorg vraagt.

Arnhem krijgt in de nieuwe situatie 46 miljoen. Dan heeft de Rijnstad in theorie niet langer de verantwoordelijkheid voor al die andere gemeenten.

'Dramatische gevolgen'

SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink wil vragen stellen aan het Arnhemse college. Volgens hem heeft dit nieuwe model namelijk dramatische gevolgen: 'Arnhem moet een groot deel van de kosten blijven maken, maar de bijdragen vanuit het Rijk worden gehalveerd.'

Hij vervolgt: 'We zullen er vele miljoenen per jaar op achteruit gaan. Burgemeester en wethouders lijken er het afgelopen jaar helemaal niet mee bezig te zijn geweest. Opnieuw is gebleken dat de zorg het ondergeschoven kindje is van dit college.'

De planning is om het nieuwe model per 2021 in te laten gaan en dit stapsgewijs door te voeren.

Zie ook: Zeker 69 miljoen euro tekort op jeugdzorg: 28 gemeenten kampen met problemen

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • VVD'er Karin Kalthoff vice-voorzitter Arnhemse gemeenteraad

  28 mei 2020
  ARNHEM - Karin Kalthoff (VVD) is voor de komende twee jaar gekozen tot vice-voorzitter van de Arnhemse gemeenteraad. Daarmee is zij de eerste vervanger van burgemeester Ahmed Marcouch als voorzitter van de raad. Zij volgt Daniël Becker (ChristenUnie) op, die zijn ambitie om priester te worden hoopt te verwezenlijken.
 • Arnhem wil niet betalen voor vervoer naar religieuze scholen

  28 mei 2020
  ARNHEM - Arnhem wil niet betalen voor leerlingenvervoer als dat gaat om religieuze of levensbeschouwelijke redenen. Die uitspraak deed de gemeenteraad woensdagavond in grote meerderheid. Nu is dat nog een wettelijke verplichting maar zodra het kan, wil de gemeente daarvan af.
 • Gifbult bij woonwagenkamp wordt eindelijk aangepakt

  28 mei 2020
  ARNHEM - De gifbult bij het woonwagenkamp aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd. Zoveel is zeker nadat de gemeenteraad unaniem voor de plannen van wethouder Cathelijne Bouwkamp stemde. Of ook het gif onder de woonwagens wordt weggehaald en het kamp uitgebreid, is nog maar de vraag.
 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dit is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
 • Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'bijna dubbel zo duur'

  28 mei 2020
  DOETINCHEM - Het beoogde, nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gaat geen 155 miljoen euro kosten maar bijna het dubbele. Dat betoogde de Stichting Behoud SKB donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Winterswijk.
 • 'Hier wachten de mensen al jaren op', ingrijpende verbouwing stationsgebied Nunspeet

  28 mei 2020
  NUNSPEET - De kogel is door de kerk: het stationsgebied in Nunspeet gaat volledig op de schop. Na jaren van praten en debatteren heeft de gemeenteraad van Nunspeet donderdag unaniem ingestemd met de verbouwplannen.
 • ‘We pissen naast de pot’, omwonenden Railterminal kritisch over compensatie

  28 mei 2020
  ELST - In Reeth zijn mensen al jaren bang voor overlast van de toekomstige Railterminal Gelderland (RTG). Daarom stelt Overbetuwe nu voor om huizen die door de komst van het project minder waard worden, onder voorwaarden aan te kopen. Omwonenden vinden het geen slecht plan, maar volgens hen zitten er nogal wat haken en ogen aan de regeling van de gemeente.
 • Kan en mag Scherpenzeel zelfstandig blijven?

  28 mei 2020
  SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend